Engedi Márk korosztályában a legjobbak között

A Debreceni Labdarúgó Akadémia U14-es csapatának kapusáról kérdeztük trénerét, Joó Zsoltot, illetve kapusedzőjét, Balogh Jánost.

0

dsc4117-300x225 Engedi Márk korosztályában a legjobbak között

 – Márk tavaly nyáron került Békéscsabáról a Debreceni Labdarúgó Akadémiához. Egy nagyon jó alapképességekkel rendelkező fiúról van szó, képzett, mentálisan erős, jó versenyzőtípus. Szeret dolgozni, de ami a legfontosabb, akar fejlődni, ezért mindent meg is tesz – mondta edzője, Joó Zsolt. – Egy kapusnál fontos az alkati adottság, ezzel Márk rendelkezik, adott nála a kellő magasság, izomzat, ruganyosság és dinamika. Jól irányítja a csapatot, próbálja a különböző szituációkat minél jobban megoldani, mindig nyerni akar. Szerintem kapustechnikai részekben is előrébb jár, mint társai, de erről kapusedzőnk, Balogh János tudna részletesebben beszélni. Mező József kollégám szokta mindig viccesen mondani, „a kapusok mind bolondok”, Márkban is van egy jó értelemben vett kis bolondság. Nagyon jó személyiség, az öltözőben, pozitív értelemben az egyik hangadó. Társaival jó viszonyt ápol, fontos szerepet tölt be csapaton belül, ha kell, vezérré tud előrelépni. Életkorából adódóan még minden téren kell fejlődnie, de talán kijelenthetem, korosztályában a top háromban van országos viszonylatban. Jelenleg még korai kijelenteni, hogy meddig fog eljutni, még nagyon hosszú út áll előtte, de ha továbbra is alázatosan dolgozik, fejlődési görbéje megfelelő lesz, akkor szép jövő áll előtte.

Természetesen a tehetséges kapusról megkérdeztük Balogh Jánost is – Márkra Mező József figyelt fel Békéscsabán, nyáron került Debrecenbe. Szeptember óta dolgozok vele, véleményem szerint az akadémia egyik legtehetségesebb kapusa. Személyiségéből adódóan rendelkezik azzal a képességgel, hogy maximalizálni tudja teljesítményét a mérkőzéseken. Bátran belemegy minden szituációba, jól irányít, igazi vezére a csapatnak. Természetesen, mivel egy 14 éves fiúról beszélünk, vannak még hibái, akár technikai, akár taktikai, de ez ebben a korban teljesen normális. Azért dolgozunk minden nap, hogy ezeket orvosoljuk, viszont az erősségeit próbáljuk tökéletesre csiszolni, mint például a lábbal való játék, amely korosztályához képest átlagon felüli. Nem csak a labda megjátszására, helyzetszituációk megoldására gondolok, kézből, földről elég nagy távot tud megrúgni, elég hosszan tudja kirúgni a labdát. Nagyon sokat kell dolgoznia, de ha valamit meg kell tanulnia az nem más, mint az, hogy soha ne legyen megelégedve magával. Az, hogy egy fiatal játékos milyen képességekkel rendelkezik, még nem borítékolja, hogy profi labdarúgó válik belőle. Ez rengeteg munkával, lemondással jár, óriási kitartás kell hozzá, de egy adag szerencsére is szükség van, illetve mennyire kerüli el a sérülés. Márk előtt adott a lehetőség, a tehetsége, kitartása meg van hozzá, az idő majd eldönti, hová fog eljutni.

K.Z.T.