Erdélyi Benedek: „mindig jobb és jobb szeretnék lenni”

Az alma nem esett messze a fájától, hiszen az U15-ös csapat hálóőrének a DVSC egykori kapusa, jelenlegi kapusedzője, Erdélyi Miklós az édesapja. A fiatal játékos nagy álma, hogy egyszer nemzetközi kupamérkőzésen védje a DVSC kapuját.

0

image2-300x196 Erdélyi Benedek: „mindig jobb és jobb szeretnék lenni”

Az, hogy te is kapus legyél, nem volt kérdés számodra?

Nem úgy mentem első edzésemre, hogy akkor én most védeni akarok, ezt a helyzet hozta így. Nem volt kapus a csapatban, az edző kérdezte, beállnék-e, mivel mindig is tetszett a kapusposzt, így elvállaltam, és ott is ragadtam. Ezt a döntésemet soha, egy percre sem bántam meg, szeretek védeni.

A gyerekek többsége csatár akar lenni, gólokat rúgni, ez soha nem vonzott?

Nem zavar, hogy nem én rúgom a gólokat, a kapus szerepe is nagyon fontos a csapatban. Mindenkinek megvan a feladata a pályán, az enyém az, hogy megakadályozzam az ellenfél játékosait a gólszerzésben. Korábban voltak tornák, mikor mezőnyben játszhattam, de igazán a kapuban érzem otthon magam.

Édesapád is kapus volt, most a DVSC első csapatának a kapusedzője, ez könnyebbséget jelent?

Régebben nagyon sokat foglalkozott velem, minden lehetőséget kihasználtunk, hogy edzünk, nagyon sokat tanultam tőle. Mai napig is gyakran kimegyünk vasárnaponként az akadémiára gyakorolni. Amikor csak teheti, ott van a meccseimen, tanácsokkal lát el, bár ez nem gyakran lehetséges, mivel sokszor előfordul, hogy mi itthon játszunk, az első csapat meg idegenben.

Véleményed szerint, milyen adottságokkal kell rendelkeznie egy jó kapusnak?

A testalkat szerintem nagyon fontos, legyen magas, jó fizikumú, hogy az ellenfél játékosai ne tudják elnyomni. Fontos még a higgadtság, magabiztosság, hogy jó reflexei legyenek, olvassa a játékot, irányítsa a védelmet. A mérkőzéseken 100%-ot kell nyújtania, mert ha hibázik, azt gyakran góllal büntetik.

22-300x191 Erdélyi Benedek: „mindig jobb és jobb szeretnék lenni”

Ezek közül te mivel rendelkezel?

A magasságom szerintem megfelelő, ezt apukámtól örököltem, 14 évesen 184 centi vagyok. Nagyjából jól olvasom a játékot, sokat beszélek a pályán, gyorsan tudok reagálni. Bőven van még hova fejlődnöm, elégedett sose lehetek, mindig jobb és jobb szeretnék lenni és ezért mindent megteszek.

Ki ma szerinted a világ legjobb kapusa?

Erre nehéz válaszolni, sok jó kapus van, kicsik a különbségek. Volt idő, mikor Manuel Neuer volt topon, de szerintem most a Bajnokok Ligáját megnyert Liverpool kapusa, Alisson a legjobb.

Van példaképed?

Elsősorban apukámat tekintem példaképemnek, de Cristiano Ronaldot is az, bár ő nem kapus, de kiváló, sportember, nagyon sokat dolgozott azért, hogy ma a világ egyik, legjobb – nálam a legjobb – játékosa legyen.

A DVSC kapusairól mi a véleményed?

Úgy gondolom, három nagyon jó kapus van a DVSC keretében, Nagy Sanyi szerintem az élvonal egyik legjobbja, extra teljesítményekre képes, sokszor mentett pontot a csapatnak. Kosicky pont a Zalaegerszeg ellen bizonyított, több bravúrt is bemutatott, 10-es osztályzatot kapott, bekerült a forduló válogatottjába. Hrabina is jó adottságokkal bír, ha egyszer megkapja a lehetőséget, biztos, hogy megállja a helyét. Nem csak jó kapusok, hanem nagyon rendesek is, vasárnaponként előfordul, hogy velük edzhetek.

image1-225x300 Erdélyi Benedek: „mindig jobb és jobb szeretnék lenni”

Az U15-ős csapat tagjaként, hogy látod az őszi szerepléseteket?

Szerintem nagyon jó a csapatunk, úgy gondolom, ha minden mérkőzésen odatesszük magunkat, bárkit le tudunk győzni. Az élen álló együttesek közül egyedül a Puskás Akadémiával szemben maradtunk alul, de végig partiban voltunk velük. Egységesek vagyunk, soha nem adjuk fel, csapatunk erejét mutatja, hogy többször hátrányból tudtunk fordítani. Jó a közösségi szellem, a pályán és azon kívül is jól megértjük egymást. Az őszt a 6. helyen zártuk, de ha helyzeteinket nagyobb százalékban értékesítettük volna, most jóval előrébb állnánk a táblázaton. Azon leszünk, hogy tavasszal ezen javítani tudjunk.

A hálóőrök dolga azért sem egyszerű, mert meccsenként csak egyikőjük védhet. Kapustársaddal milyen a kapcsolatod?

Csapó Botival jó barátok vagyunk, segítjük egymást, meccsek, edzések után mindent megbeszélünk. Attól függően, mikor melyikünk áll a kapuban, drukkolunk egymásnak. Természetesen egy egészséges rivalizálás van köztünk, de ez mindkettőnk számára hasznos.

A tanulás és a sport jól megfér egymás mellett?

A heti öt edzés, a hétvégi meccsek  mellett természetesen a tanulásra is odafigyelek, mint a pályán, az iskolában is igyekszek a legjobb teljesítményt nyújtani. A futball mellett erre is odafigyelek, mert tudom, a sport véges, ráadásul bármikor közbejöhet egy sérülés, ami véget vethet a pályafutásnak. Jelenleg a Szent József gimnáziumba járok, terveim közt szerepel, hogy érettségi után egyetemen folytatom a tanulmányaimat. Azt, hogy milyen szakon, még nem tudom, de van még időm ezen gondolkozni.

Mik a céljaid a futballban?

Debreceniként, nem is lehet más, mint hogy idővel bekerüljek a DVSC felnőtt csapatába, bemutatkozhassak először egy Magyar Kupa mérkőzésen, majd az NB-I-ben. Nagy álmom, hogy nemzetközi kupamérkőzésen védhessem majd a Loki kapuját. Tudom, mindez nem fog az ölembe hullani, ezért keményen meg kell dolgoznom, rengeteg munka vár rám, sokat kell még fejlődnöm. Az edzéseken és a mérkőzéseken stabil, jó teljesítményt kell nyújtanom. Céljaim elérésért mindent megteszek, alázatosan, szorgalmasan és kitartóan fogok dolgozni. Majd tíz éve focizok, egyenletes volt a fejlődésem, nagyon szeretem a labdarúgást, soha, semmiért nem hagynám abba. Azt, hogy jelenleg itt tartok, elsősorban szüleimnek szeretném megköszönni, mindig mellettem állnak, minden támogatást megkapok tőlük, amiért örökké hálás leszek nekik. Köszönettel tartozok edzőimnek, akiktől rengeteget tanultam, mióta focizok.