Ezüstérmes a Debreceni Kosárlabda Akadémia junior csapata!

Drámai csatában kétpontos vereséget szenvedett Ráthonyi Tamás és Kádár Tamás együttese a junior bajnokság döntőjében. A rendkívül hullámzó, ám magas színvonalú mérkőzésen végig kiegyenlített küzdelem folyt, ám az utolsó percekben az Alba Fehérvár koncentrált jobban, így a debrecenieknek végül az előkelő második helyen végeztek.

0

                                                  rsz_ráthonyi_tamás_döntő1-300x223 Ezüstérmes a Debreceni Kosárlabda Akadémia junior csapata!Fotó:debka.hu

Mindkét együttes hibátlan mérleggel került a döntőbe, de a székesfehérvári és a debreceni fiatalok is nagyon megizzadtak az elődöntőben a Nyíregyháza, ill. a Budapesti Honvéd ellen. Nem érződött a fáradtság a csapatokon, hamar egymásnak estek a felek. Sokáig fej-fej mellett haladtak, ám Tóth Bence és Godwin Omenaka vezérletével ellépett nyolc ponttal a DKA, melyből négy egységnyit sikerült is megtartani az első tíz perc után. Az Alba Fehérvár kőkemény egészpályás védekezéssel, Ráthonyi Tamás együttese pedig zónával igyekezett megzavarni az ellenfelet. Bár többször is egyenlített az Alba, a vezetést nem sikerült átvenniük, a párpontos DKA vezetés állandósult. Szépen, türelmesen játszottak Gáspár Mátyásék, a kettő-kettőkből pedig nagyszerűen bontották a védelmet. A nagyszünet előtti utolsó percet azonban nagyon elrontották a hajdúságiak, Pethő Ákos tanítványai egy 7-0-s rohanással -közte egy utolsó másodperces hárompontossal- újra kiegyenlítettek.

A fordulás után mindkét gárda óriási energiákat mozgósított védekezésben, melyből a Fehérvár jött ki jobban. Bár a területvédekezés ellen továbbra is akadozott a gépezetük, sikerült teljesen lelassítani Balázsi Somáékat, így hétpontos előnyt harcoltak ki az utolsó felvonásra. Nem adta fel a DKA, két percbe sem telt eltüntetni a differenciát, Csomor Péter ziccere után hosszú idő után már a vezetést is átvették, sőt meg sem álltak egy 15-2-es rohanásig (65-59). Már csak két perc volt hátra, amikor újra egyenlített az Alba, sőt egy újabb triplával a vezetést is átvették (67-70). Másfél percig nem született kosár, majd Tóth Bence csak egyik büntetőjét értékesítette, míg Seyi Awogbemi nagyon fontos középtávolit süllyesztett el az ellentámadásból. Tóth hat másodperccel a vége előtt bedobta büntetőit (70-72), de hiába hagyta ki mindkét büntetőjét a Fehérvár, a hátralévő időben már nem tudott egyenlíteni a DKA, így az Alba Fehérvár nyerte a 2018-as Országos Junior Bajnokságot.

Alba Fehérvár – Debreceni Kosárlabda Akadémia 72-70 (16-20, 23-19, 18-11, 15-20)

DKA: Tóth 27, Csomor 13, Balázsi -, Gáspár 9, Omenaka 19 cserék: Balázs 2, Virágh -, Sólyom -, Csikai -.

Edzők: Ráthonyi Tamás, Kádár Tamás

Ráthonyi Tamás: A meccs előtt már látszott, hogy több kulcsjátékosom is elfáradt, ennek ellenére nagyot küzdöttek a srácok. A védekezésünkkel voltak periódusok, amikor meg tudtunk lépni, de sajnos nem tartottuk meg hosszan az előnyünket. A Fehérvár egy nagyon jó szerkezetű csapat, akiknek mélyebb a kerete, és jól mozgatták a labdát támadásban. A negyedik negyedben újra megfordítottuk a meccset, de sajnos két buta eladott labdával újra felhoztuk őket, pedig akkor akár a magunk javára is dönthettük volna a meccset. Összességében azt gondolom, hogy tisztesen helytálltunk, és egy nagyon színvonalas tornán megmutattuk az erőnket.

A Debreceni Sportélet minden munkatársa gratulál a játékosoknak és az edzőknek az ezüstéremhez!