Feketén-fehéren: Benczik Zsolttal a DEAC utánpótlásról

A DEAC Tehetségközpontjának szakmai igazgatója beszélt őszintén a kezdetekről, a jelenről és a jövőről.

0

Kepernyofelvetel-37-300x164 Feketén-fehéren: Benczik Zsolttal a DEAC utánpótlásrólFotó: deac.hu

A Magyar Labdarúgó Szövetség a 2021/2022-es szezontól átalakította a labdarúgásban az utánpótlás képzését, a DEAC pedig komoly megbízatást kapott ezzel kapcsolatban, tehetségközpont lett, ami B szintnek számít, fölötte már csak az Akadémia van, melyet a cívisvárosban a DVSC LA képvisel.

 Amikor megkaptuk ezt a besorolást másfél éve, az MLSZ által egyértelműen kialakított elveknek megfelelően vágtunk bele a munkába egy kiváló szakmai stábbal és rengeteg tehetséges gyerekkel, fiatallal – mondta el Benczik Zsolt a kezdetek kapcsán. Azzal folytatta a szakmai igazgató, hogy az idény nyáron már egyéves rálátásuk volt a feladatokra, majd belevágtak egy rendszerezésbe az MLSZ segítségével. – Próbáltuk kijavítani az esetleges hibáinkat, és a kialakult piramisrendszert szinten tartani. A tehetséges fiatalokat továbbra is adjuk feljebb mindamellett, hogy a teljesítményünk sem eshet alább, mert van egy egész magas elvárás felénk. Az edzőgarnitúrán, ha keveset is, de változtattunk, majd belevágtunk a munka kellős közepébe, érdemi részébe, amikor is a gyerekekkel, fiatalokkal együtt küzdöttünk a szebbnél szebb eredményekért. Az ősz a körülményekhez képest jól alakult, hiszen mi nem csak az eredményben mérjük azt, hol tartunk, hanem a minőség több szempontjából is. Próbáltuk átvészelni a rezsiválságot, és persze napról napra egyre többet letenni az asztalra – mondta el mindezt a DEAC Tehetségközpontjának szakmai igazgatója, akinek a folytatást illetően is komoly, konkrét tervei vannak.

– Január elején folytattuk a már megkezdett munkát a Tehetségközpontunknál a téli pihenő után. Fontos év a 2023-as a Tehetségközpont életében, vár ránk az MLSZ idei monitorozása. A Magyar Labdarúgó Szövetség elképzelése alapján kell dolgoznunk, ők pedig időről időre megnézik, hogy állunk, hogy haladunk.  Ám kijelenthetem, büszkén, emelt fővel állhatunk oda, jóllehet, nincs rajtunk megfelelési kényszer, hisz a saját elveinket akarjuk követni, de felfelé mindig jó érzés a jó dolgokról vallani. Büszkék vagyunk az elvégzett munkánkra, így pedig nincs más dolgunk, minthogy haladjunk tovább a megkezdett úton, ami persze néha rögös, néha kiszámíthatatlan, de együtt rendben vagyunk, sikerre próbáljuk vinni a küldetésünket – fogalmazott Benczik Zsolt.

Hogy mi a helyzet a kihívásokkal? – Kihívás mindig van, de így szép az élet. Kell hoznunk egyfajta folyamatos fejlődést az utánpótlás tekintetében, de éppen ezen dolgozunk nap mint nap – zárta gondolatait a szakvezető.

Jövő héten egy debreceni születésű ismert labdarúgó lesz a vendégem, akivel többek között arról is szót ejtünk, miért nem maradt labdarúgó pályafutása után a futball mellett, és hogy merre is sodorta az élet, vagyis hogy van-e élet a labdarúgáson túl – izgalmas lesz!

P.I.