Fényes Zsolt: „rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak”

A Fényes Fight Team még fiatal egyesület, de már számos figyelemreméltó eredménnyel büszkélkedhetnek, ahogy az alaptó-edző fogalmazott, a befektetett munka kifizetődik.

0

fényes-300x225 Fényes Zsolt: „rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak”

Milyen múltra tekinthet vissza az egyesület?

Két éve, hogy megalapítottuk a Fényes Fight Team Sportegyesületet barátokkal és sporttársakkal közösen, volt előzménye, ahol addig voltunk, nem úgy fejlődtünk, ahogy szerettük volna, ezért eldöntöttük, váltunk. A küzdősportok terén próbálunk minél szélesebb skálán mozogni, a boksz, kick-box, MMA, grappling, és a kempo is megtalálható nálunk. Egy kis helyiségben kezdtük el az edzéseket, 15-20 fővel, viszont ahogy nőtt a létszám, egy nagyobb, 80 m2-es, minden igényt kielégítő terembe költöztünk a Böszörményi úti benzinkúttal szemben. Létszámunk a két év alatt 60 főre duzzadt.

Egy kimondott korosztályt céloztak meg?

Nem, egyesületünkben minden korosztály megtalálható, a gyerekektől kezdve, az idősebbekig, a legfiatalabb egy öt éves kislány. Vannak ötven felettiek, ők nem versenyezni akarnak, azért járnak edzeni, mert szeretnek küzdeni, fontos számukra a mozgás.

Mire tanít a küzdősport?

Önfegyelemre, alázatra, és ami szerintem a legfontosabb, kitartó küzdelemre, ez az életben is az egyik legfontosabb tulajdonság. Ha ezek a sportban is megvannak, párosul munkabíró képességgel, előbb utóbb jönni fognak az eredmények.

fényes4-225x300 Fényes Zsolt: „rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak”

Jöttek az eredmények?

Nagyon sokat kellett dolgozni, de kifizetődik a befektetett munka, jönnek a sikerek, a tanítványok ráadásul igénylik is a versenyeket. A komolyabb eredményeket még régi csapattársaim szállítják, de már az új generáció is bontogatja szárnyait, egyik tanítványom például profi bokszban nemrég Londonban szerepelt egy gálán, és csak szoros pontozással maradt alul.

Említette a komolyabb eredményeket, említene néhányat?

Pongor Zita révén van egy kempo Európa-bajnoki címünk, Zeke Zsolt magyar bajnoki ezüstérmes, a TEK gálán is jól szerepeltünk, Bartalos László második, míg Szőke László negyedik helyen végzett, de vannak még diákolimpiai első helyezettek is az egyesületben.

fényes6-300x146 Fényes Zsolt: „rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak”

Ön is aktívan sportolt, de ma már csak edzőként tevékenykedik, pedig kora alapján még versenyeztetne. Miért vonult vissza?

Nem szeretek úgy edzeni, felkészülni egy profi mérkőzésre, hogy mellette edzést tartok, mindkettő egész embert kíván. Hoznom kellett egy döntést, ami nem volt egyszerű, de mondhatom, magától értetődő volt. Azért dolgozok, hogy az egyesület minél jobban működjön, ezért viszont le kellett mondanom a profi versenyzésről. Úgy vagyok ezzel, bezárult egy ajtó, de kinyílt egy másik. 18 évig küzdöttem a ringben több szakágban, kick-boxban világkupán harmadik, a hazai bajnokságban második lettem, majd átnyergeltem az MMA-ra, Európában szinte mindenhol kötelek közé léptem, még Kínában is. Belecsöppentem a kempoba, ebben a szakágban még most is enyém a magyar bajnoki cím, ez azért lehetséges, mert azóta sem rendeztek profi versenyt. Úgy gondolom, letettem eleget az asztalra, de valahol legbelül kacérkodok még a visszatéréssel, ennek azonban kicsi a valószínűsége.

fényes8-146x300 Fényes Zsolt: „rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak”

Visszatérve az egyesületre, miből fedezik a költségeket?

Nonprofit szervezetként még nem vagyunk jogosultak az adó 1%-ra, jelenleg a tagdíjakból tartjuk fenn magunkat.

Kiknek ajánlaná a küzdősportot?

Mindenkinek, kortól, nemtől függetlenül bátran merem ajánlani, azoknak is, akik nem akarnak versenyezni, mert a másfél órás edzéseken, a mindennapi feszültséget tökéletesen le lehet vezetni fizikálisan, ráadásul egy kiváló mozgásforma. A tréningeket egy kismama is látogatja, természetesen speciális edzéseket végez.

Akik szeretnék magukat kipróbálni, hol tudnak jelentkezni?

Erre több lehetőség van, telefonon (0630/505-7931), vagy személyesen az edzőteremben, de a Fényes Fight Team Sportegyesület Facebook oldalán minden információ megtalálható ehhez. Mindenkit nagy szeretettel várunk, aki kedvet érez a küzdősportokhoz, szeretne egy nagyon jó közösséghez tartozni.

fényes7-300x199 Fényes Zsolt: „rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak”

Mik a következő évre a tervek?

Minél több versenyt tervezünk, szeretnénk sok helyen öregbíteni Debrecen hírnevét, nem csak itthon, hanem külföldön is. Nagyon fontos az is, hogy megtartsuk jelenlegi tagjainkat és növeljük a létszámot.

Az elmúlt két évvel elégedett?

Mindenképp, de nem dőlhetünk hátra, látom hová szeretnénk eljutni egyesületként. Eddig is rengeteget dolgoztunk, ezek viszont még csak a kezdeti lépések voltak, az út elején járunk, a neheze még ezután fog jönni. De bízok magunkban, tudom, amit tervezünk, együtt el fogjuk érni.