Férfi kézi Eb: Nem borult a papírforma a nyitónapon

Szlovénia a vártnál nagyobb csatában győzte le Észak-Macedóniát, míg a dánok könnyedén múlták felül Montenegró legjobbjait a debreceni Főnix Arénában.

0

271847653_5079328722091264_8658365553959420959_n-300x188 Férfi kézi Eb: Nem borult a papírforma a nyitónaponFotó: Főnix Aréna

Csütörtökön kilenc mérkőzéssel elrajtolt a férfi kézilabdázók Európa-bajnoksága, melynek Magyarország és Szlovákia öt rendező városa, köztük Debrecen ad otthont. A magyar válogatott váratlan vereséget szenvedett a fővárosban Hollandiától, Szegeden a szerbek simán nyertek Ukrajna legjobbjai ellen, míg a végső győzelemre is esélyes franciák végig vezetve, de nagy csatában múlták felül Horvátországot. A debreceni Főnix Aréna a nyitónapon két ütközetnek adott otthont, a késő délutáni mérkőzésen Szlovénia és Észak-Macedónia válogatottja randevúzott, míg este a dánok Montenegróval találkoztak.

A felújított aréna első Eb-gólját a macedónok szerezték, akik hamar elléptek hárommal, ám a szlovénok néhány perc leforgása alatt fordítottak. Az első játékrész hajrájához érve aztán utolérték ellenfelüket a sérülése miatt ezúttal az oldalvonal mellől irányító Kiril Lazarov tanítványai, de az utolsó három találatot Szlovénia szerezte, amely így 13–10-re vezetett a szünetben. A fordulás után sem változott a játék képe, esélyesebb nyugati szomszédaink nem tudták leszakítani magukról a szívósan küzdő macedónokat, minimális előnyük ugyanakkor kitartott a végéig, a balkániak ugyanis elszalasztották egyenlítési esélyeiket. A veszprémi Blaz Blagotinsek öt gólt szerzett, Szlovénia pedig a vártnál szorosabb mérkőzésen 27–25-re legyőzte Észak-Macedóniát.

Az esti mérkőzés már kevesebb izgalmat tartogatott, a dán válogatottat ugyanis a szakértők nem csupán a debreceni csoport élére várják, hanem a tornagyőzelemre is esélyesnek tartják, míg a montenegróiak helyzetét koronavírusos megbetegedések is nehezítették. 5–4 után leszakította magáról riválisát Dánia, köszönhetően a kapuban Niklas Landin parádéjának, miközben a mezőnyben Mikkel Hansen 1200. válogatott gólját szerezte a Főnix Arénában. A félidőben nyolccal, 18–10-re vezettek az északiak, aki a folytatásban sem vettek vissza a tempóból, s végül magabiztos, 30–21-es győzelmet arattak Montenegró legjobbjai felett. A veszprémi Rasmus Lauge és társai szombaton Szlovéniával vívnak csoportrangadót a Főnix Arénában, minden bizonnyal telt ház előtt.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

A-csoport (Debrecen, Főnix Aréna)

Szlovénia – Észak-Macedónia 27–25 (13–10)
Dánia – Montenegró 30–21 (18–10)

A szombati program:

18:00 Észak-Macedónia – Montenegró
20:30 Szlovénia – Dánia

P.G.