Fodor András: „mondhatjuk, evés közben jött meg az étvágy”

A DEAC jégkorong szakosztályának ítélték oda az „Év csapata díjat, amit a klub évzáró ünnepségén vehettek át. A szakosztály vezetője elmondta, nagyon büszkék erre az elismerésre, teljesítményükkel nagy lépést tettek előre a debreceni jégkorongsport történetében.

0

deac_evadzaro-01_68-300x203 Fodor András: „mondhatjuk, evés közben jött meg az étvágy”Fotó: Derencsényi István

A DEAC szezonzáró ünnepségén komoly elismerésben részesültek, átvehették az „Év csapata” díjat. Mit jelent ez a szakosztály életében?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy idén a jégkorong szakosztály kapta ezt a díjat, az egyesületen belül hatalmas megtiszteltetés egy ilyen rangos kitüntetésben részesülni. Arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy a DEAC összes csapata közül mi értük el a legjobb eredményt a 2018-2019-es bajnoki évben a magyar bajnoki bronzéremmel és a liga negyedik hellyel, ez nagy lépés a debreceni jégkorongsport történetében.

Ráadásul Hetényi Zoltán révén két díjat is bezsebelhettek…

Zoli is elmondta, nagyon büszke erre az elismerésre, minden eddigi díjnál többet jelent számára, látszott rajta, nagyon meg volt hatódva. Nem csak csapattársaival kellett „versenyeznie” ezért a díjért, hanem az egyesület 2700 sportolójával is. Az élsport mellett a Debreceni Egyetem hallgatója, tanulmányaiban is remekül teljesít, nagyon jól érzi magát minkét szerepkörben, igazából ez is motiválta abban, hogy meghosszabbította szerződését. A magyar válogatottban is jól teljesített a tornákon, sajnos a világbajnokságra nem jutott ki, de nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy játékosunk képviseli a DEAC-ot a nemzeti csapatban.

Számított erre a sikeres szezonra?

Nem számítottunk erre a kezdetekkor, mikor elindult a bajnokság, mint a többi csapat, mi is a rájátszást tűztük ki célul magunk elé. Ahogy láttuk az erőviszonyokat, egyre bizakodóbbak lettünk, fokozatosan javítottuk a céljainkat. Amikor a felsőházért harcoltunk és biztosítottuk a pozíciónkat, már úgy voltunk vele, próbáljunk minél jobb eredményt elérni, mondhatjuk, evés közben jött meg az étvágy, végül sikerült megszereznünk a bajnoki bronzérmet. Már a Gyilkostó Kupán, ahol a Gyergyót és a Csíkszeredát legyőztük, lehetett érezni, talán több van a csapatban, mint amit eredetileg elterveztünk, ez be is bizonyosodott.

Magasra tették a lécet, sikerül ezt megugrani újra, esetleg túlteljesíteni?

Ezt nagyon nehéz előre megmondani, azt megígérni, hogy megismételjük idei teljesítményünket, felelőtlenség lenne részünkről, a felsőházat kell megcéloznunk, ha bejutunk, ott már bármi megtörténhet. Ahogy figyelem a híreket, azt látom, nagyon erős keretek épülnek riválisainknál, nagyon jó légiósok érkeznek a ligába, nem lesz könnyű dolgunk. A Dunaújvárosnak, Gyergyónak, a bajnoki címvédő Ferencvárosnak, a Brassónak nagyon erős csapata lesz, kíváncsian várom, az Újpest és a többi csapat hogyan fog igazolni. Idén meglepetéscsapat voltunk, letettük a névjegyünket a hazai jégkorongsportban, ez azt is jelenti, ellenfeleink alaposan készülni fognak ellenünk.

Nem csak a DEAC szakosztályvezetője, hanem a DHK elnöke is. Az utánpótlást nézve bizakodóak lehetünk a felnőtt csapat tekintetében?

A jelenleg a 23-as keretben nyolcan a DHK utánpótlásából kerültek fel, de ha ehhez hozzászámolom Rácz Zsoltot, akit a Vasasnak adtunk kölcsön, már kilencről beszélhetünk. Nyilván nem lesz mindenki meghatározó játékos, de Gönczi Lajos és Kozma Ferenc már játszottak felnőtt bajnoki mérkőzésen, tapasztalatot szereztek, a következő szezon az áttöréses év lehet számukra. Rajuk kívül Filep Zsombor és Nagy Zalán kettős igazolással a felnőttekkel készülnek, megmutathatják magukat, bízok benne, helyet fognak majd követelni maguknak a jégen. Van egy erős U18-as együttesünk, a korosztályos, 30 csapatos ligában harmadik helyen zártak, úgy gondolom, az elkövetkező években is lehet arra számítani, hogy fiatalok bizonyíthatnak az első csapatban. Természetesen ezt nem szabad siettetni, mindennek meg van a maga ideje, 15-17 éves gyerekeket nem lehet bevetni rutinos felnőttek ellen. Aki fizikailag és technikailag alkalmas rá, az mindig meg fogja kapni a lehetőséget.

Azt kijelenthetjük, hogy utánpótlás szinten nagyot léptek előre?

Jó utánpótlással rendelkezünk, egyre népszerűbb a sportág a fiatalok körében, az alsóbb korosztályokban már a 15-20 fős létszámmal ellentétben 60-70 gyerekkel dolgozunk. 270-en kezdenek el a következő szezontól a jégkorongozni, ami harmadnyival több, mint öt-hat évvel ezelőtt.  Robbanásszerűen fejlődik a sportág a városban, ezt nehezen tudjuk lekövetni infrastruktúrával, de igyekszünk, hál Istennek a szülői közösségünk is mindenben támogat minket.

A játékosok pihennek, feltöltődnek, de a munka nem állt le a szakosztályban, folyamatosan olvasni új igazolásokról. A keret már kialakult?

A keretünk végleges, meg van az a 23 játékos, akikkel nekivágunk a 2019-2020-as bajnoki évnek, ha csak év közben nem lesz váratlan helyzet, ezzel a csapattal visszük végig a szezont. A pihenés nem jelent teljes leállást, a játékosok egyéni programok alapján készülnek a július 22-én kezdődő szárazedzés első két hetére, úgy fognak visszaérkezni szabadságról, hogy fizikálisan az elvárt szinten lesznek. A passzív pihenés inkább április végén, május elején volt.

Azt, hogy egyre népszerűbb Debrecenben a jégkorong, az is bizonyítja, kicsi lett a Jégcsarnok…

Hét alkalommal játszottunk telt ház előtt, ebből háromszor már elővételben elfogyott az összes jegy. 200 bérletesünk volt, biztos vagyok benne, ez a szám növekedni fog, úgy gondolom, a következő szezonban nehéz lesz jegyhez jutni, ezért arra biztatom azokat, akik élőben szeretnék követni a meccseinket, váltsanak bérletet. Sajnos limitált a csarnok befogadóképessége, ezen rövid távon nem tudunk változtatni, reméljük, ha továbbra is ilyen népszerű marad a sportág, ezen a téren is lesz előrelépés.

Összességében elégedett a 2018-2019-es szezonnal?

Természetesen elégedett vagyok, de én látom a hibáinkat, tudom, mit kellett volna másképp tennünk, illetve az utánpótlásnál is mindig van teendő, folyamatosan kell finomhangolni a munkánkat.