Futsal: Rangadót nyert a DEAC a fővárosban

A házigazda Aramis háromgólos hátrányból egyenlített, de a végjátékot a DEAC bírta jobban, Elek Gergő együttese így rendkívül fontos három ponttal gazdagodott hétfő este.

0

20210913_deac-aramis83-300x193 Futsal: Rangadót nyert a DEAC a fővárosbanFotó: Derencsényi István/DEAC

Hatpontos mérkőzés várt a DEAC férfi futsalosaira hétfő este, Elek Gergő tanítványai a fővárosban, az Aramis otthonában vendégszerepeltek. Szinte minden előjel arra utalt, hogy a végletekig kiélezett, szoros ütközetre lehet számítani, a forduló előtt ugyanis a budaörsiek a tabella harmadik, míg az egyetemisták a negyedik helyét foglalták el, a két gárdát pedig mindössze egyetlen pont választotta el egymástól. A mieink októberben kissé megtorpantak, de a TFSE legyőzésével újra a győzelem útjára léptek, míg az Aramis a legutóbbi három fellépése alkalmával nem talált legyőzőre. A felek debreceni összecsapásán 8–2-es hazai siker született, ám ellenfelünk azóta minden mérkőzésén legalább három gólt szerzett, s többek között a Kecskemétet, a Veszprémet és a Haladást is felülmúlta.

Sokkal jobban kezdett a DEAC, előbb Rácz Zsolt, majd Berecz Rafael tette próbára az Aramis hálóőrét, Rodrigo megmozdulásai pedig élményszámba mentek, a brazil futsalos fineszes átadásokkal hozta helyzetbe társait. A túloldalon egy labdaszerzés után Vattamány Dávid előtt adódott az első helyzet, de lövése a jobb kapufán csattant, majd kisvártatva Horváth Szabolcs cselezte magát végig a pályán, az érkező Büki Baltazár azonban éles szögből az oldalhálóba lőtt. Büki néhány másodperccel később egy oldalberúgást követően fejjel veszélyeztett, ám a felső lécet találta el, majd egy szöglet után tévesztett célt nagy helyzetben. Átvette tehát az irányítást a házigazda, kilenc perc elteltével mégis a DEAC szerzett vezetést, Harmati Tamás labdaszerzését követően Thiago centerezett, a középen érkező Rácz Zsolt pedig a kapu jobb oldalába bombázott. Időt kértek a hazaiak, Horváth pedig kis híján azonnal egyenlített, de Krajcsi Bence bravúrral hárított. Ami kimaradt az egyik oldalon, bement a másikon, egy újabb pompás támadás végén Szabó Ábel és Szentes-Bíró Tamás kényszerítőzött, végül utóbbi lövése talált utat a jobb felső sarokba. A második debreceni gól alaposan megfogta a hazaiakat, a hibákat pedig igyekeztek megbüntetni a mieink, előbb Rodrigo centerezését követően Rácz lövése suhant el centikkel a keresztléc felett, majd utóbbi visszaadta a kölcsönt, de Soós Arnold nagyot védett. A szünetig még Szabó és Hosszú is megrezgette a kapufát (utóbbi lövését Krajcsi tolta bravúrral oda), újabb gól azonban már nem született, kétgólos előnyben mehettünk pihenőre.

A második játékrész Thiago kapáslövésével és Soós bravúrjával indult, míg a túloldalon Hosszú emelt fölé nagy helyzetben. A két 20-as közül aztán a brazil váltotta gólra az újabb adódó lehetőséget, remek ütemben lépett ki középen, elhúzta a zsugát a kapus mellett, majd higgadtan a bal alsóba gurított. Az egyetemisták ezzel háromgólos előnyre tettek szert, a védekezés pedig továbbra is kiválóan működött, a hazaiak hiába igyekeztek fokozni a nyomást, s váltottak át az öt a négy elleni játékra, sokáig nem találtak rést a pajzson. Idővel aztán sikerült feltörni a reteszt, Horváth tanári átadását éppen a vészkapus, Fülöp Viktor juttatta közelről a debreceni kapuba, ráadásul szinte azonnal egy gólra csökkenthette volna hátrányát a házigazda, de Vattamány életerős lövése a kapufán csattant. Sokáig így sem tudtuk kihúzni a fokozódó nyomást, Büki Baltazár szabadrúgását követően 3–2-re zárkózott az Aramis. A játékrész második felébe lépve Jenei Krisztián csúszott oda a gólhelyzetben kilépő Rodrigonak, amiért azonnal piros lapot kapott, az emberelőnyt pedig alig fél perc leforgása alatt gólra váltottuk, Harmati Tamás állította vissza a kétgólos különbséget. Sajnos a szépítés sem váratott magára sokat, egy pompás hazai támadás végén ismét Fölöp lőtte ki a hosszút, hét perccel a vége előtt pedig Vattamány tűpontos lövése talált utat a bal alsóba, kezdődhetett tehát minden elölről (4–4). Alaposan felpörögtek az események, nem sokkal később Szentes-Bíró tengelypasszát Rácz tette ki oldalra, az érkező Rodrigo pedig ismét előnyhöz juttatta a debrecenieket. Drámai végjáték kezdődött, az Aramis beszorította az egyetemistákat, ám a DEAC szerzett újabb gólokat, előbb Thiago értékesítette a megítélt kisbüntetőt, majd Szentes-Bíró vette be az üres kaput. A végén még Fekete Márk révén szépített az Aramis, ám többre már nem maradt idő, így Elek Gergő együttese 7–5-ös győzelmet aratott, s a felsőházba jutás szempontjából kiemelten fontos három ponttal gazdagodott.

Férfi futsal NB I, 12. forduló

Aramis SE – DEAC 5–7 (0–2)

Aramis: Soós – Horváth Sz., Vattamány, Hosszú, Büki

Cserék: Nyerges, Németh M., Fülöp, Klusin, Vadászi, Moga E., Fekete, Lévai, Jenei

Vezetőedző: Moga Flavius

DEAC: Krajcsi – Thiago, Rodrigo, Berecz, Rácz

Cserék: Tóth B., Faragó, Szentes-Bíró, Vass, Harmati, Sándor A., Serestyén, Szabó Á.

Vezetőedző: Elek Gergő

Gólszerzők: Fülöp V. 26′, 33′, Büki 28′, Vattamány 34′, Fekete 40′, ill. Rácz 10′, Szentes-Bíró 12′, 40′, Thiago 24′, 39′, Harmati 32′, Rodrigo 35′

P.G.