Gyarmati Zoltán: „folyamatosan keressük az új célokat, miben tudunk többet nyújtani, mint más akadémiák”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia oktatási részlegének vezetője elmondta, sikerült a fiatalokat helyes irányba terelni az elmúlt évek alatt, a korosztályos játékosok megértették, miért is fontos a tanulás, egyre többen jelentkeznek felsőoktatási intézménybe a középiskola elvégzése után.

0

032-300x211 Gyarmati Zoltán: „folyamatosan keressük az új célokat, miben tudunk többet nyújtani, mint más akadémiák”

Összehangolni a sportot a tanulással

2015 júliusában alakult meg az akadémián az oktatási és szociális részleg, aminek a vezetője vagyok, egyik fontos célként tűztük ki magunk elé, hogy megcáfoljuk azt a sztereotípiát, hogy a futballisták nem tanulnak. Az összes korosztály kiemelt figyelmet kap, de a végző, U19-re kicsit jobban figyelünk, hiszen innen kerülnek ki a játékosok a felnőtt csapathoz, illetve más egyesületekhez. Oktatási szempontból nézve jelenleg, a 12 végzős labdarúgóból 10-en jelentkeztek a Debreceni Egyetemre. Ez a több mint 80%-os arány is mutatja, sikerült a fiatalokat helyes irányba terelni a négy év alatt, hiszen a kezdetekkor ezek a fiúk elsősök voltak. Az előző évben végzettek közül, akik jelenleg a DVSC kötelékében játszanak, hatan tanulnak az egyetemen, ez is mutatja, jól dolgozunk. Sikerült megértetni már egész kis kortól a gyerekekkel, össze kell tudni hangolni a sportot a tanulással, mennyire fontos, hogy több lábon álljanak, hiszen az élsport véges, bármikor közbejöhet sérülés, betegség, ami a pályafutás végét jelentheti. Példaként szoktam felhozni dr. Horváth Zsoltot, akinek egészségügyi okok miatt abba kellett hagynia a labdarúgást, de a profi sport mellett jogi egyetemet végzett, több lábon állt, pályafutása végeztével nem okozott neki gondot, hogy a civil életben elhelyezkedjen. A nyelvtudás különösen fontos, hiszen jövőre már csak nyelvvizsgával lehet felsőoktatási intézménybe jelentkezni, ez kissé csökkenteni fogja a továbbtanulók számát a következő évben, de arra sarkaljuk a gyerekeket, hogy már a gimnáziumi évek alatt tegyék le a nyelvvizsgát. Úgy gondolom, ha a jövőben is azt tudjuk táplálni a fiatalokba, mennyire fontos az érettségi, a továbbtanulás, elmondhatjuk, jól dolgoztunk.

Jó tanulmányi átlag

Más akadémiákkal ellentétben a hozzánk érkező gyerekek bármilyen iskolatípusban tanulhatnak, kivéve a szakmunkásképzőt, mivel a gyakorlati oktatást nem lehet összeegyeztetni az edzésre járással. Vannak bázisintézményeink, akikkel szoros a kapcsolatunk, a hozzánk érkezőket próbáljuk oda irányítani, hiszen ezek az iskolák tolerálják a sportot, a bajnoki mérkőzések miatti hiányzást, minden segítséget megadnak a gyerekeknek. Amikor hozzánk érkezik egy gyerek, a szülővel is leülünk beszélgetni, ezáltal információkhoz jutunk, ezeknek birtokában személyre szabottan ajánlunk intézményt. Tanulmányi átlag terén van egy meghatározott célunk, az érettségi tantárgyak átlaga ne essen hármas alá egyénenként. Amikor ez megtörténik, van egy cselekvési tervünk, leülünk beszélgetni a gyerekekkel, megkeressük az okot, okokat, próbáljuk orvosolni a problémát. A szaktanárokkal is konzultálunk, ha kell külső tanári segítséget is igénybe veszünk. Ez jól működik, elenyésző számú, leginkább tantárgyi bukás van félévkor, de év végére mindig sikerül javítani, bátran kijelenthetem, hogy középiskolai szinten 3.5 feletti az átlag. A fiatalabbaknál ez a mutató bőven négyes feletti, az év végi jó tanuló, jó sportoló díjra 4.8 alatti átlaggal nem is lehet odakerülni a jelöltek közé. Büszkén mondhatom, vannak olyan korosztályok, ahol komoly fejtörést okoz az edzőknek, kinek ítéljék oda a díjat, olyan sok a jó tanuló.

Minden téren törődnek a fiatalokkal

Az akadémiának van szociális vezetője, Deákné Pusztai Enikő, akivel nagyon jól tudunk együtt dolgozni, ő sokszor a “pótanyuka” szerepét is betölti, nem csak iskolai dolgokban segíti a gyerekeket, akik igényik is ezt a fajta törődést, sokszor meg is keresnek minket problémáikkal, megszokták, hogy nem ellenük, hanem értük vagyunk. Kicsit úgy érzem, 200 gyerek osztályfőnöke vagyok, ismerem őket, mindent tudok róluk, szerencsére a szülőkkel is jó a kapcsolatunk. Fegyelmi problémáink elenyészőek, akadémiai kizárás nem nagyon fordult elő. Értelmes gyerekek, tudják, hogy mindenhol egyben a DVSC-t is képviselik, ennek szellemében viselkednek. Az a célunk, amikor kikerülnek a kötelékünkből, büszkén és nyugodt szívvel mondhassák, hogy a Debreceni Labdarúgó Akadémián nevelkedtek, idővel majd a gyermekeiket is hozzánk hozzák sportolni, akár még dolgozhatnak is nálunk, ha rendelkeznek megfelelő végzettséggel, amire most is több példa is van.

Tervben a játékvezető képzés

Úgy gondolom, jó irányba haladunk, elégedett vagyok az elmúlt évekkel, de nem dőlhetünk hátra, folyamatosan keressük az új célokat, miben tudunk többet nyújtani, mint más akadémiák. Van egy tervünk, amit már jeleztem az akadémia vezetőinek, a 15-16 éves korosztályoknál szorgalmazzuk a játékvezetői vizsgát. Ez több dolog miatt fontos, az a gyerek, aki sikeres vizsgát tesz, az a mérkőzésen sokkal könnyebben elfogadja a játékvezetői ítéletet, mert tisztában van a játékszabályokkal, nem fog reklamálni. A másik, hogy akik vizsgával rendelkeznek, az már egy megélhetést nyújtó szakma is a kezükben. Véleményem szerint, ez csak szervezés kérdése, hiszen az akadémián az oktatáshoz minden feltétel adva van.

Utókövetés

Az egyik barátom épp a doktoriját írja, az akadémiák pedagógia tevékenységét vizsgálja, felméréseket végez, büszkén mondhatom, jelen pillanatban Magyarországon a DLA korosztályos játékosai érzik úgy, hogy ők valamikor a felnőtt csapatban fognak futballozni. Látják a példát is, hiszen volt, hogy a keret zömét saját nevelésű játékos adta, illetve nyolcan játszottak a kezdőcsapatban és még a cserék közt is voltak egykori akadémisták. Ebben a tekintetben egyediek vagyunk a magyar élvonalban és így is eredményesen tudunk szerepelni. Fontos számunkra az utókövetés, azoknak a játékosoknak, akik nálunk nevelkedtek, szeretnénk létrehozni egy klubot vagy csoportot, ahol közös banketteket, találkozókat, meccsnézéseket szervezhetünk, újra együtt lehetnek a régi csapattársak, ezzel is erősítenénk az összetartozást, a DVSC feelinget.