György József: „kesergés helyett folytatjuk a kemény munkát”

A DEAC jégkorongcsapatának vezetőedzője a nehezítő körülmények ellenére felszabadult játékot vár tanítványaitól a bajnokságban és a kupában egyaránt.

0

Gyorgy_Jozsef_1110-300x200 György József: „kesergés helyett folytatjuk a kemény munkát”Fotó: DEAC

Az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, de nem mindig vígjátékokat rendez, az elmúlt két évben ráadásul a koronavírus volt a főszereplő… A tragédiák árnyékában természetesen eltörpül, de korántsem örömteli, hogy egyre többször találkozhatunk az eltörölve, elhalasztva és a megállapított eredmény fogalmával, utóbbiból egy hét alatt három is kijutott a DEAC jégkorongozóinak. György József tanítványai három vereséggel és 0–15-ös gólaránnyal zárták az erdélyi túrát, mindezt úgy, hogy útnak sem indultak, a koronavírusos megbetegedések ugyanis ezt nem tették lehetővé. A szövetség az elmúlt hónapokban már sajnos bevett gyakorlatnak megfelelően a lehető legegyszerűbb megoldáshoz folyamodott, s játék nélkül az ellenfeleknek adta a pontokat, nehogy véletlenül át kelljen szervezni a kőbe vésett versenynaptárat. S ha már versenynaptár: a pozitív mintát produkáló öt játékos ugyan éjfélkor elhagyhatta a karantént, ennyi kihagyást követően nem várhatunk tőlük csúcsformát, pedig szorít az idő, hiszen szombaton Dunaújvárosban, vasárnap Győrben, míg jövő hétvégén a Magyar Kupa négyes döntőjén lesz jelenésük az egyetemistáknak.

„Meglepetésként ért minket, hogy öten is pozitív mintát adtak, ugyanis egyik játékosom sem észlelt magán tüneteket és szerencsére az otthon töltött időszakban sem rosszabbodott az állapotuk – hangsúlyozta György József, a DEAC vezetőedzője. – A mai és a holnapi napon a SET-ben elvégzik a szükséges vizsgálatokat, ezt követően csatlakozhatnak hozzánk az említett játékosok. A hétvégi két találkozón még valószínűleg sok fiatallal fogunk elutazni, tíz napos kihagyást követően ugyanis fokozatos terhelést adhatunk csak a betegségen átesett srácoknak. Rendkívül szerencsétlenül alakult a megbetegedés, mert így három mérkőzésünkre sem tudtunk kiállni, nem mertük megkockáztatni, hogy esetleg a kiutazás során további játékosok is megfertőződjenek, ráadásul ilyen kaliberű ellenfelekkel szemben tizenöt játékos nem elegendő. Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi a jó megoldás, végül a játékosok is belátták, hogy most az egészség az elsődleges szempont.”

A szakember szerint mentálisan is össze kellett kapni a társaságot a történtek után, a keret egészséges része a mögöttünk hagyott napokban is kettőzött erővel készült a folytatásra.

„Jelen állás szerint hétvégére ki tudunk állni három sorral, tele fiatalokkal, a Magyar Kupa négyes döntőjén pedig bízunk benne, hogy már teljes kerettel tudunk jégre lépni. Elmondtam az egészséges játékosoknak, hogy bizonyos helyzeteket nem tudunk befolyásolni, a siránkozás pedig nem vezet semmi jóra, s megegyeztünk, hogy kesergés helyett folytatjuk a kemény munkát. Mindeközben természetesen tartottuk a kapcsolatot a megfertőződött játékosokkal, igyekeztünk fenntartani a motivációjukat.”

György József végezetül a bajnoki célkitűzések mellett a Magyar Kupa négyes döntőjével kapcsolatos várakozásairól is beszélt a Debreceni Sportéletnek.

„Szerettünk volna odaérni a hatodik helyre, sajnos erre elhalványultak az esélyeink, úgyhogy a következő célunk a hetedik pozíció mielőbbi bebiztosítása lesz. Ami a kupát illeti, a DVTK erősített az elmúlt napokban, a négyes döntő másik két résztvevője, a Fradi és a Fehérvár pedig papíron jobb játékerőt képvisel, mégsem tartom lehetetlennek, hogy megismételjük a tavalyi bravúrt. Nem érzem, hogy címvédőként nagyobb nyomás nyomná a csapat vállát, mint korábban, szeretnénk felszabadultan jégre lépni, ott pedig már bármi megtörténhet.”

P.G.