Hat másodperccel a hosszabbítás vége előtt jött a csattanó

Elképesztő izgalmak között, hosszabbításban aratott két pontos győzelmet a DEAC kosárlabdacsapata az NBI 7. fordulójában Szegeden. A ráadás utolsó másodperceiben az új igazolás, Stefan Moody szerezte a győztes kosarat.

0

c_5dc5c6658c37b-300x225 Hat másodperccel a hosszabbítás vége előtt jött a csattanóFotó: deacbaket.hu

A Lluis Costa helyére a héten szerződtetett Stefan Moody rögtön a kezdő ötösben kapott szerepet, de a kisebb sérüléssel bajlódó Isaiah Armwood is ott volt a kezdőkörben a feldobásnál. Tóth Ádám két közelijével indult a találkozó, melyre Krapics válaszolt hazai részről. Nem kellett sokat várni Moody első pontjaira sem, az agilis irányító hárompontosával két perc után már 7-2-re vezetett a DEAC. A folytatásban sem lassítottak Kovács Adrián tanítványai, Polyák gyorsindítása után pedig időt is kértek a hazaiak. Armwood és Boriszov dupláival már öt perc után kétszámjegyűre hízott a differencia (5-17), de a hazaiak Krapics és Balmazovics hármasaival még időben fújtak ébresztőt. Bár a játékrész második fele a Tisza-partiaknak sikerült jobban, Kovács Adrián együttese így is négy pontos fórral zárta az első tíz percet (19-23).

A folytatásban alig egy perc kellett a hazaiaknak az egyenlítéshez, Kovács Adrián kis is kérte első taktikai szünetét. Moody egy támadás alatt visszaállította a félidei különbséget egy három plusz egyes akcióval, ám ezt követően megkapta harmadik személyi hibáját, így a szakmai stáb jobbnak látta leültetni (23-27). Nagyon motiváltak voltak a hazaiak, nem ismertek elveszett labdát, s a harcosságuknak meg is lett az eredménye, a 15. percben átvették a vezetést (33-32). Bár Krapics triplájával már néggyel is mentek a hazaiak, a Tóth-Boriszov duó vezetésével újra fordítani tudott a DEAC (36-38). A nagyszünethez közeledve ismét pontatlanná vált a debreceniek játéka, a védekezésben elkövetett gyermeteg hibáknak, és az egyénieskedő támadásoknak köszönhetően 46-42-es hazai vezetéssel mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után Polyák szórt be egy hármast rögtön az első támadásból, melyre a hazaiak egy 7-0-s futással válaszoltak (53-45). Bár a védekezés hagyott némi kívánni valót maga után, a támadásokra nem lehetett panasz, Armwood ziccere után pedig magához hívta övéit Andjelko Mandics (58-54). Meg is lett az eredménye a rövid fejmosásának, stabilizálódott a hazaiak játéka, kellemetlen játékstílusuk pedig érezhetően nem ízlett Bognár Kristóféknak. A negyed hajrájában Moody passzát Omenaka zsákolta be, de a három negyed alatt 29 pontig jutó Ante Krapics egyszemélyes hadseregként őrizte a minimális szegedi előnyt.

A záró felvonásban a padról nagyszerűen beszálló Omenaka duplájával egyenlített a DEAC, sőt Manigat távolijával hosszú idő után már a vezetést is sikerült átvenni (67-70). Harrison zsákolásával 7-0-s futásban voltak a hajdúságiak, de a Szedeák Kerpel-Fronius Gáspár pontjaival hamar egyre zárkózott (71-72). Tóth Ádám a szezon során már sokadszor lépett elő vezérré, domináns játékának köszönhetően állandósult a minimális vezetés. Nem hagyta magát a Szeged, az extázisban játszó Krapics triplájával két perccel a vége előtt egyenlítettek, sőt Kerpel-Fronius révén újra fordítottak (82-80). Armwood közelijére Balmazovics válaszolt két büntetővel, de Boriszov egy perccel a vége előtt a sarokból értékesített egy hárompontost (84-85). Fél perccel a vége előtt Balmazovics süllyesztett el egy hármast, s bár meglehetősen kalandos körülmények között, de Boriszov erre is válaszolni tudott egy kettessel, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadást háromból három triplával kezdte a DEAC, Tóth, Moody és Manigat kosaraira csak négy hazai pont érkezett (91-96). Gyors időkérés után Balmazovics pontjaival egyenlített a Szeged, ráadásul Boriszov is kipontozódott. Manigat, majd Polyák dobott kosarat, így egy perccel a vége előtt újra négy volt közte (96-100). Asbury közelije után Kerpel-Fronius dobása ugyan beragadt a gyűrű és a palánk közé, de a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy Armwood leszálló ágban ért bele, így ezt is megadták (100-100). A slusszpoén azonban az új igazolás, Stefan Moody-é volt, az amerikai hat másodperccel a vége előtt szerzett kosarat, melyre már nem volt válasza a Szedeáknak.

A DEAC így ha nehezen is, de megtörte három mérkőzéses nyeretlenségi sorozatát, s bizakodva várhatja a jövő hét szombati, Kecskemét elleni hazait.

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC 100-102 (19-23, 27-19, 21-23, 20-22, 13-15)

Szedeák: Wirth 9/3, Milisavljevics 3, BALMAZOVICS  21/6, KRAPICS 37/15, Olasz –

Csere: KERPEL-FRONIUS G. 20, Asbury 8, Kerpel-Fronius B. 2

Edző: Adjelko Mandics

DEAC: MOODY 19/12, Polyák 7/3, BORISZOV 16/3, Armwood 9, TÓTH Á. 24/3

Csere: Manigat 8/3, Bognár 5, Harrison 7/3, Somogyi 2 Omenaka 5

Edző: Kovács Adrián