Helyükön kezelt eredmények

Nyilvánvalóan nem lehet mindenben a legjobbnak lenni. Vannak sportágak, amelyeket hazai szinten ural városunk, de érdemes kontextusba helyezni azokat a győzelmeket és vereségeket, amelyek április hónapban történtek meg Debrecen sportolóival, csapataival.

0

barcsa-300x154 Helyükön kezelt eredményekFotó: Barcsa Lajos/Facebook

Bár jelen rovat mindössze negyedik kiadását éli meg, már szinte hagyomány, hogy vívósikerrel kell kezdenünk az elmúlt hónap eredményeinek összefoglalóját, ezúttal ráadásul kettővel is. Szívem szerint egyszerre, mindenféle sorrend nélkül írnék a két világbajnoki aranyéremről, amit Nagy Blanka Virág és Battai Sugár Katinka szerzett Debrecennek. A DSI Debrecen párbajtőrvívója a kadet korosztály egyéni küzdelmeiben lett első a plovdivi korosztályos vb-n, míg a DEAC kardvívója ugyanott az eggyel idősebbek, a juniorok között végzett az élen a csapat tagjaként, így búcsúzva a junior mezőnytől. Egyiküknek sem ez volt az első kiugró nemzetközi eredménye idén, hiszen csapatban mindketten Európa-bajnokok lettek saját korosztályukban, Sugi pedig egyéniben már felnőtt világkupát is nyert. Úgyhogy mindketten már az év első harmadában kivívták (szó szerint is) helyüket a 2023 legsikeresebb debreceni sportolóit díjazó különféle szavazásokon.

Riválisok azért persze akadnak, ne lepődjünk meg, ha Senánszky Petra nevével is találkozunk majd jövő év elején az ilyen típusú különversenyeken. Az uszonyos úszásban mindent (többször is) megnyerő klasszis az elmúlt években már hagyományos úszásban is remekel. A hó végén rendezett országos bajnokságot akkora fölénnyel nyerte meg 50 és 100 méter gyorson is, mintha ő uszonnyal a lábán versenyzett volna. A helye nem is volt kérdéses a fukuokai világbajnokságra kijelölt magyar válogatottban, így ő képviseli hazánkat a legrövidebb távon.

A csapatsportágak szezonja szinte mind véget ér májusban, így ez az utolsó havi összefoglalónk, ami után még van lehetőségük javítani együtteseinknek. A DVSC labdarúgói a bajnokság harmadik helyéért állnak csatában, és amilyen fájdalmas volt a március, olyan jól sikerült az április. Ez idő alatt öt bajnokiból négyet megnyertek Dzsudzsákék, a Puskás Akadémia ellen viszont nem nyerhettek… Weisz György kollégám tollából/klaviatúrájából kicsúszott egy olyan jegyzet, amelyet a Debreceni Sportélet szerkesztősége alapos mérlegelés után inkább nem közölt. Sajnos Ferenczinek nem volt ennyi ideje átgondolni szavait, kiállítása után még az egy pontot is elbukta a Loki. Ellenben előtte a Vasast és a Mezőkövesdet, ez után pedig a Zalaegerszeget és a Fehérvárt is legyőzte a Blagojevics-csapat, így hétvégén úgy lép pályára Pakson, hogy ha nyer, a hátralévő három fordulót a háromcsapatos bronzcsata (Debrecen, Paks, Felcsút) éléről várhatja majd.

A DVSC Schaeffler női kézilabdacsapata hullámvasútra ültette szurkolóit az év negyedik hónapjában. Rögtön elsején nagyon fontos rangadót nyert meg Vácon, majd a NEKA ellen is begyűjtötte a két pontot. Aztán jött a Magyar Kupa négyes döntője, ahol az elődöntőben támadhatott Szilágyi Zoltán csapata a hosszabbításért a Győr ellen, az 59 és fél percnyi fantasztikus játék azonban győzelmet nem ért. Másnap az MTK már nem okozott gondot, így az egyik bronz meglett, már csak néhány kötelezőt kellett (volna hozni) a bajnoki harmadik helyhez. Ekkor azonban jött egy pofon: a Siófok ellen hazai pályán csak döntetlent ért el a Loki. Vámos Petráék sorsa továbbra is saját kezükben van. Ha mind az öt meccsüket megnyerik, övék a bronz, de egyrészt ebből négy meccset idegenben vívnak, másrészt az egyetlen hazai a Ferencváros ellen lesz éppen ma este. Ha a Mosonmagyaróvár az utolsó fordulóban a papírforma szerint kikap Győrben, akkor matematikailag beleférhet egy debreceni botlás is, de mire ezt leírtam, már meg is bántam, hogy egyáltalán felmerült az elvi lehetősége annak, hogy ne vernénk meg a Fradit, illetve a Fehérvár-Kisvárda-Békéscsaba-Dunaújváros négyes bármelyikét.

A férfi kosárlabda NB I alapszakaszának utolsó játéknapja éppen április elsejére esett. Az aznap délelőtt élessé vált márciusi összefoglalóban ez szerepelt. „A negyeddöntőbe kerüléshez kötelező a Kaposvár szombat esti legyőzése, ez esetben lehet szurkolni a Kecskemétnek vagy az Atomerőműnek. Bizakodjunk…” Hát jól bizakodtunk: a Kecskemétnek (is) köszönhetően, hatalmas hajrával playoffba jutott a DEAC. A címvédő és alapszakaszgyőztes Falco sima 3-0-val hozta le a negyeddöntős párharcot, de az 5-8. helyért tovább küzdhetnek a debreceniek, elsőként a Sopron ellen.

Szintén bolondok napján ünnepelhetett a DVSE vízilabda-csapata, amely stílusosan, a legnagyobb rivális Invictus otthonában aratott győzelemmel lett az OB I/B bajnoka, így tavalyi kiesése után azonnal visszaliftezett az elsőosztályba. Egyébként többi áprilisi meccsét is magabiztosan nyerte Kádár Kálmán csapata, amely bizonyította, hogy kiemelkedik a mezőnyből.

Futsalban a DEAC csapatainak szurkolhatunk. A férfiak borzasztó hónapon vannak túl: az utolsó másodpercekben kapott üres kapus góllal veszítettek az Aramis otthonában – tegyük hozzá, Elek Gergő győzni akarása dicséretes, de ezáltal nagyon fontos pontokat hagyott Budaörsön – majd kikapott Kecskeméten és csak döntetlent játszott a Veszprémmel. Így pedig már lépéshátrányba került a bronzpárharcért folytatott küzdelemben. Önmagukhoz képest a lányok is gyengébb hónapot zártak, hiszen négy meccsükből – érdekes módon mindet a Tolna ellen vívták meg – csak kettőt nyertek meg. A két vereség azonban végül mit sem számított, hiszen az első csupán arról döntött, hogy tud-e veretlen maradni az alapszakaszban a DEAC, és bár nem tudott, végül a bajnoki elődöntő párharcot megnyerte, hiszen a két hazait behúzták Fülöp Diánáék.

Véget ért a szezon a DEAC férfi röplabdacsapata számára, amely az Extraliga-negyeddöntőből való kiesést követően a Kistext SE csapatát felülmúlta, így az 5. helyért játszhatott a Kecskemét ellen, ám ott nem tudott meccset nyerni – kis csalás, hogy a harmadik meccset tegnap este, azaz már májusban játszották –, így a hatodik helyen fejezte be az idényt.

Ez volt tehát április, a teljesség igénye nélkül. A realitásan kitűzött célokat figyelembe véve javarészt elégedettek lehetünk a debreceni sportélettel.

Horváth Zoltán