Hogyan tovább DVSC?

Ami a debreceni szurkolók rémálmaiban szerepelt sajnos valósággá vált, a DVSC 27 év után búcsúzott az élvonaltól. Még ki sem hevertük ezt a sokkot, már az új szezonra kell koncentrálni, augusztus 2-án a debreceni gárda NB-II-es bajnoki mérkőzésen lép pályára.

0

Dvsc-Paks32-Medium-300x200 Hogyan tovább DVSC?Fotó: Derencsényi István / DVSC

Az utolsó fordulóban még megadatott a lehetőség Tőzsérék előtt, hogy kiharcolják a bennmaradást, de a másik kiesőjelölt Paks együttesét nem tudták legyőzni. A mérkőzés 1:1-es döntetlennel zárult, mely azt jelentette, a 2020-2021-es szezonban nem lesz ott a Loki az NB-I mezőnyében. A 2000-es évek sikercsapata, a hétszeres bajnok, ötszörös kupagyőztes, BL és El csoportkörös DVSC augusztusban a másodosztályban kénytelen szerepelni. Egyszer már sikerült átugrani ezt az akadályt, akkor azonban a Diósgyőr legyőzésével megtartotta élvonalbeli tagságát az utolsó fordulóban a Vasutas, most viszont elbuktak a fiúk a záróvizsgán.

Az okok megtalálását, melyek a kieséshez vezettek, rábízzuk a szakemberekre, kettőt azonban mindenképp megemlítenénk. Az egyik a klub költségvetése. A DVSC, sz élvonalbeli csapatok közül évek óta az egyik legkisebb büdzséből gazdálkodik. Anyagiak hiányában nem lehetett minőségi játékosokat Debrecenbe csábítani, maradt az úgynevezett „kukázás”, mely korábban néhány esetben be is vált, de többségében vakvágánynak bizonyult. Azt szokták mondani, nem a pénz focizik, de a minőséget, technikai hiányosságokat nem lehet lelkesedéssel, akarattal pótolni. Azt sem a mi dolgunk eldönteni, csapatunknak miért nincs főszponzora, miért nem állnak sorba a debreceni vállalkozók, hogy támogassák a klubot, miért nincs úgynevezett irányított szponzoráció, mely más kluboknak, még ha nem is vallják be, megadatik. Ezzel kapcsolatban fogalmaztunk úgy korábbi cikkünkben: „Nem tisztünk azon emberek felkutatása, akiknek köszönhető, hogy ilyen méltatlan helyzetbe került a debreceni labdarúgás. Akik ebben részt vettek, álljanak a tükör élé, mert nem csak a szurkolók irányában tartoznak elszámolással, hanem saját lelkiismeretükkel is”. Vannak kivételezett klubok, melyekhez szó szerint „dől a lé”, vannak, melyek „aprópénzből” gazdálkodnak, ez a különbség vissza is tükröződik a táblázatra nézve.

A másik ok, melyet megemlítenénk, az élvonalbeli rutinnal nem rendelkező, korábbi csapatainál eredménytelenül dolgozó Vitelki Zoltán vezetőedzői kinevezése. Látva azokat a mérkőzéseket, melyeken ő irányította a csapatot, az a véleményünk, Szima Gábor elvárásainak akart megfelelni, amit az elnök úr megfogalmazott a modern futballal kapcsolatban, azt szerette volna megvalósítani a pályán. Elkövette azt a hibát, hogy a taktikát, játékrendszert nem a játékosok képességeihez alakította, hanem az elvárás szerint, ennek pedig meg is lett a következménye. Véleményünk szerint, Herczeg András lemondása után Kondás Elemért kellett volna kinevezni a csapat élére, de legkésőbb a Honvéd ellene vereség után váltani kellett volna. Gyorsan megjegyezzük, utólag mindig okosabb az ember. Elemér közel állt a csoda megvalósításához, munkájának köszönhetően stabilabbá vált a csapat védekezése, ennek köszönhető, a végjátékig életben tartotta a reményt. Nem rajta múlt, hogy a DVSC kiesett az élvonalból.

Nincs sok idő keseregni, fel kell állni a padlóról, hiszen augusztus 2-án kezdődik a másodosztály bajnoki sorozata. Napokon belül el kellene kezdeni a felkészülést, de jelenleg nincs vezetőedzője a csapatnak, de azt sem tudni, miképp fog kinézni a DVSC kerete. A külföldi játékosok távoznak, nagy valószínűséggel a Loki játékmestere, Bódi is, Tőzsér pedig visszavonult. Valószínű, Vargát, Kusnyírt, Nagy Sándort és Szécsit is „megkínálhatják” élvonalbeli ajánlatokkal. Mi a teendő? Első lépésként a vezetőedző személyét kell kijelölni, melyen nem kellene sokat gondolkozni, Kondás Elemér tökéletes a feladatra. Második lépésként pedig új csapatot kell építeni, egy rutinos magra épülő, fiatalokkal kiegészített keretet összeállítani. Időnként az a vád éri az akadémiát, nem nevelnek ki jó játékosokat, de akik belelátnak a DLA mindennapi életébe azok tudják, hogy vannak tehetségek. Baráth Péter, Fűzfői Márk, Bényei Ágoston, Lipcsei Péter, Talpalló Norbert, Gyönyörű Gergő, Lakatos Benjamin, hogy csak néhány nevet említsünk, akik kellő rutinnal felvértezve, idővel a DVSC erősségei lehetnek, de a DEAC-nál pallérozódó Bárány Donátot sem hagynánk ki.

Minden szurkoló vágya, hogy a DVSC egy év után ismét az élvonalban szerepeljen, de szerény költségvetéssel ez biztos nem valósulhat meg. Kellenek a befektetők, hiszen a büdzséből nagyon fog hiányozni az a több száz millió, mely a TV közvetítésből származott. Arról is mihamarabb döntés kell szülessen, a jövőben ki irányítja tovább a klubot. Nem tudni, lesz-e változás az elnök személyében, de abban az esetben, ha Szima Gábor marad, elengedhetetlen, hogy kiálljon a szurkolók elé és felvázoljon egy bizakodásra okot adó jövőképet. Bárki is lesz az elnök, a jövőben azon kell dolgoznia, hogy a DVSC ismét a magyar labdarúgás meghatározó szereplőjévé váljon.

Bármi történik, egy biztos, DVSC volt, van és lesz! Hajrá Loki!