Idén tízéves a Hajdú Íjász Klub

A Hajdú Íjász Klub 2008-ban nyitotta meg kapuit, tíz fővel. A létszám mára bővült, az eredmények pedig önmagukért beszélnek. A klub mindennapjairól és eredményeiről az egyesület alapítójával és edzőjével, Czabán Leonórával beszélgettem.

0

jász2-300x225 Idén tízéves a Hajdú Íjász Klub

Fokozatosan bővülő taglétszám

„2008-ban döntöttünk az egyesület megalapítása mellett. Kezdetben tíz fővel indultunk, és a legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy egy utánpótlásbázist teremtsünk a sportágnak” – számolt be a kezdetekről Leonóra. „A taglétszámunk ma már 30 főből áll, és vegyesen, 10 éves kortól kezdődően minden korosztály képviselteti magát, van 70 esztendős tagunk is, ami jól mutatja, ez egy olyan sportág, melyet tényleg minden életszakaszban el lehet kezdeni. Az, hogy valaki fiatalabb, vagy idősebb, egyáltalán nem jelent akadályt. A mi feladatunk, hogy feltételeket teremtsünk a versenyzéshez, de ha valaki kikapcsolódási formaként, egyfajta hobbiként tekint a sportágra, az éppúgy megtalálhatja nálunk a számításait. Ám az a tapasztalatom, hogy a rendszeresen megrendezésre kerülő házi versenyeink során a legtöbben kedvet kapnak a versenyzéshez. Továbbá jellemző, hogy családok járnak hozzánk, szülők a gyermekeikkel.”

Az íjak terén is több a lehetőség. „Mindenkinek testhezálló íjat választunk. Az oktatás alapvetően olimpiai íjjal zajlik, de vannak úgynevezett csigás, illetve ősmagyar történelmi íjaink, ennek függvényében mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt. Érdekesmód, olimpiai íjjal annyira nem eredményesek a magyar versenyzők, márpedig olimpiai kvóta csak azzal szerezhető.” No, de vajon mi szükséges ahhoz, hogy Magyarország hosszú idő után újra kvótát szerezzen íjászatban. „A versenyző részéről teljes elszántság. Egyébiránt van egy kritikus kor, amikor a fiatalok egyetemre mennek. Ezután már problémás összehangolni a tanulást a versenysporttal, mert ahhoz, hogy valaki komoly szinten űzze az íjászatot, naponta több órányi gyakorlásra van szükség.”

Versenyzés fedettpályán, és szabadtéren is

„Ezt a sportot alapjaiban meghatározza, hogy két részre oszlik a szezon, hiszen októbertől márciusig tart az alapozó időszak, a teremszezon, míg áprilistól szeptemberig szabadtéren zajlanak az edzések, illetve a versenyek. Kinti pályánk nagyon sokáig a Kenézy Kórház területén bérelt helyen volt, ám tavaly tavasszal hasznosították a területet, így az Agrárra költöztünk. A Piac utcán található klubhelységünket mi alakítottuk ki, önerőből. Méreteiben és felszereltségében is ideálisnak tekinthető, mindemellett egyedülálló, nem csak városi, hanem országos szinten is, elvégre nagyon kevés egyesület mondhatja el magáról, hogy fix teremmel rendelkezik. Előny tehát, hogy a terem ajtaja mindig nyitva áll, a rutinosabb versenyzőink bármikor lejöhetnek gyakorolni. Míg a kezdőknek, illetve a fiataloknak fix edzésidőpontok vannak, kedden, pénteken, illetve vasárnap. Ezeket hárman tartjuk, Jószai Zoltánnal és Végh Krisztiánnal, de rajtuk kívül többen is besegítenek a munkába.”

Nem kerülhettük meg az elmúlt évek sikereit sem. „Szerencsére szép eredményekkel büszkélkedhetünk, hiszen vannak diákolimpiai bajnokaink, országos bajnokaink. A legutóbbi Európa-bajnokságon Végh Lili Luca aranyérmet szerzett, míg Papp Zsófia és Halász Attila a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A terem magyar bajnokság épp az előttünk álló hétvégén lesz esedékes, Budapesten. Ezeken a megmérettetéseken szintén jól szoktunk szerepelni, így az ország élmezőnyét gyarapítjuk.”

jász1-300x237 Idén tízéves a Hajdú Íjász Klub

Rendszeres bemutatók

„Toborzás céljából általában bemutatókat tartunk. Főképp a nyári időszakban hívnak minket különböző táborokba. Ezen felül az Aquaticum szálloda minden évben kér tőlünk íjászhétvégét, ami kifejezetten nagyszabású, háromnapos rendezvény. A szálloda halljában kiállítást szervezünk a sportággal, annak történetével kapcsolatban. Az élményfürdő udvarán bemutatókat tartunk, oktatunk, a záró napon pedig vetélkedőre kerül sor. Mindemellett gyakori, hogy iskolákba, céges rendezvényekre hívnak bennünket, ezeket a felkéréseknek szintén örömmel teszünk eleget.”

Zárásként az egyesület legfőbb céljairól is szót ejtettünk: „Számunkra a legfontosabb, hogy az élversenyzőink számára a továbbiakban is biztosítsuk ezeket a feltételeket, valamint szeretnénk megőrizni az összetartó légkört, és persze cél, hogy az országos versenyeken a későbbiek során is jól szerepeljünk. Az pedig mindig öröm, ha újabb emberek csatlakoznak, így ezúton is bátorítanék mindenkit, aki kedvet és ambíciót érez magában ahhoz, hogy kipróbálja a sportágat: egyesületünk szeretettel vár minden érdeklődőt!”

T.S.