Ilyen évet zártak a DEAC férfi kosárlabdázói

A szezon eddigi öt kulcspillanatát bemutatva összegeztük a csapat élvonalbeli produkcióját.

0
ds_2017_12_30_06_20 Ilyen évet zártak a DEAC férfi kosárlabdázói
Fotó: debka.hu

A DEAC kosárlabdázói újoncként vágtak neki a szezonnak. A hozzáértők közül is sokan leírtak a cívisvárosi csapatot, de Berényi Sándor tanítványai csattanós választ adtak a károgóknak. Az elmúlt hetekben a hajdúságiak bizonyították, hogy egyáltalán „nem nagy rájuk az élvonal kabátja”. Az alapszakasz felénél tart a bajnokság, cikkünkben összeszedtük a szezon eddigi legjeit debreceni szempontból.

A legfényesebb győzelem

13 meccs során hatszor is győztesen hagyhatta el a játékteret a DEAC. Mindegyik siker a maga nemében szépen csillog, ám választásunk az Atomerőmű két vállra fektetésére esett. A paksiak a második fordulóban érkeztek az Oláh Gábor utcai csarnokba, ahol kellemetlen meglepetésbe volt részük. A DEAC-nak elsősorban az Armwood, Lilov kettős kaparta ki a gesztenyét (a két légiós 50 pontot szerzett). A 87–69-es végeredménnyel záruló összecsapáson a hazaiak remekül céloztak távolról, 26 triplakísérletből 13 bizonyult sikeresnek.

A legpechesebb játékos

Dallas Lauderdale a szezon közben érkezett a Debrecenhez. A remek fizikai adottságokkal rendelkező amerikai center a Jászberény ellen mutatkozott be a csapatban. A debütálás parádésan sikerült, hiszen a statisztikai lapján 15 pont, 14 lepattanó és 6 blokk szerepelt. Az ötödik játéknapon a MAFC csarnokában tette tiszteletét a DEAC, ahol Lauderdale súlyosan megsérült, így az amerikai és a DEAC útjai elváltak egymástól.

A legjobb igazolás

Ezt a címet az amerikai Isaiah Armwoodnak adnánk át. A 206 centiméter magas játékosnak nem volt idegen az európai kosárlabdázás, hiszen korábban Olaszországban is megfordult. A bajnokság hivatalos honlapjának statisztikái alapján meccsenként 18,3 pontot átlagolt a 27 éves kosaras, emellett 10,1-szer szedi le a lepattanót egy-egy fellépése során. A demoralizáló blokkjairól pedig külön ódákat lehetne zengeni.

A legmeglepőbb húzás

A bajnoki címről álmodozó Falco együttesét amúgy is az esélytelenek nyugalmával fogadhatta november közepén a DEAC, ám Berényi mester életét az is nehezítette, hogy sérülés miatt Ivan Lilov és Jahmal Jones sem volt bevethető. Utóbbi helyét a mindössze 17 esztendős Tóth Bence vette át a kezdőben. A fiatal kosaras nem roskadt össze a tehertől, inkább próbálta kiélvezni a mérkőzés minden pillanatát.

„Édesapámmal azt beszéltük, hogy nem lógtam ki a csapatból, nem látszott, hogy tizenhét éves vagyok. Szerintem is jól sikerült ez a találkozó, persze tisztában vagyok vele, hogy lehet még fejlődnöm” – Bence honlapunknak adott terjedelmes interjújában így értékelte a teljesítményét.

A legfájóbb vereség

Hétszer hagyták el eddig a játékteret lógó orral a debreceni kosarasok. A legutóbbi pofon duplán fájhatott a gárdának, hiszen a Kecskemét elleni kisiklás azt jelenti, hogy a Főnix Csarnokban februárban sorra kerülő Magyar Kupa nyolcas döntőről is lecsúszott a DEAC. Pedig nagy élmény lehetett volna a kosarasoknak több ezer néző előtt pályára lépni hazánk egyik legszebb létesítményében. Talán majd jövőre…

B.Á.