Interfencing DSC: „Nem az eredmények hajszolása a legfontosabb”

Dávid László szerint egy jó vívónak szellemileg és fizikálisan is a maximumot kell nyújtania.

0

edzők-2-300x184 Interfencing DSC: „Nem az eredmények hajszolása a legfontosabb”

Az Interfencing DSC nem tekint vissza komoly múltra, hiszen tavaly nyáron jött létre, ennek ellenére az elmúlt hónapokban komoly utat tett meg.

„Egy modern egyesületet álmodtunk meg, amelyben az edzők biztosítják a megfelelő szakmai munkát, míg a menedzselést egy helyi üzletemberre bíztuk. A klub kötelékéhez jelenleg 50-60 gyerek tartozik, de szerencsére a létszám dinamikusan növekszik. A fiatalok mellett tapasztaltabb vívókkal is büszkélkedhetünk, a legidősebb tagunk közel 80 esztendős. A párbajtőrt Nyisztor Sándor, illetve Tardi Ottó oktatja, mindketten román válogatottságig jutottak, Sanyi az athéni olimpiára is kvalifikálta magát. A tőrözők útját Dezső Tibold egyengeti, míg a kardozókkal doktor Szőke Csaba mellett én foglalkozom” – kezdte a beszélgetést Dávid László.

vivas-300x150 Interfencing DSC: „Nem az eredmények hajszolása a legfontosabb”

Komoly hagyományok

Dávid László szerint nagyon fontos, hogy a kicsik „első lépéseit” kik felügyelik a vívóteremben.

„Arra figyelünk, hogy az alapokat a legjobb, legtapasztaltabb szakemberektől tanulják meg a fiatalok. A vívó és a mester között szoros a viszony, kis túlzással az edző többet látja a tanítványát, mint a szülei. A kapcsolatot erősíti, hogy a versenyző bármilyen problémát megbeszélhet az edzőjével. A vívás az egyik legsikeresebb, legkomolyabb tradícióval rendelkező honi sportág, ezeket az értékeket kívánjuk továbbadni. Olyan mozgásforma, amely megköveteli, hogy szellemileg és fizikálisan is toppon legyen az ember. A gyermekek tanulmányi eredményei a vívás hatására javulnak, valamint jobban tudnak figyelni a tanórákon. Nem lehet meghatározni, hogy kiből lesz sikeres sportoló, ugyanúgy válhat egy alacsony vívóból klasszis, mint egy magasból. Nálunk nem az eredmények hajszolása a legfontosabb, inkább a technikai, taktikai repertoárt szeretnénk átadni. Akkor is megdicsérek valakit, ha egy akcióból nem szerez találatot, de láttam a támadásban a fantáziát. Azt akarjuk elérni, hogy mindenki szeresse a vívást, és ehhez nem kell feltétlenül versenyeken indulni. Az edzéseket a Hatvani István Általános Iskolába tartjuk, ahol hét-nyolc villanypástot használhatunk. Jó hangulat jellemzi a foglalkozásokat, de a szabályokat be kell tartani. A kezdőknek heti két-három edzést tartunk, azok, akiknek a válogatottság lebeg a szemük előtt a heti öt tréning is kevés” – fogalmazott Dávid László, aki közel két évtizede vágott bele az edzősködésbe, pályafutása során válogatott vívókat is adott az országnak. Elmondta, munkája sok lemondással jár, de nem panaszkodik, ugyanis azt csinálhatja, amit szeret.

24879011_1554780741273873_1492135570_o-300x83 Interfencing DSC: „Nem az eredmények hajszolása a legfontosabb”

Segítenék a szakembereket

A Dávid László által korábban említett menedzselés Sápi Máté feladata, ő elnökként próbálja a felmerülő problémákat orvosolni.

„A működéshez szükséges anyagi feltételek előteremtése az egyik legfőbb teendőm. Akadnak szponzoraink, de örülnénk, ha bővülne a támogatói kör. A költségvetésünk emellett a havidíjakra, a pályázati pénzekre, valamint a szövetségtől kapott támogatásokra épül. Szeretnénk a jövőben azokat a vívókat anyagilag is segíteni, akik versenyeken indulnak. Nem fordulhat elő, hogy egy tehetség a szerényebb anyagi helyzete miatt ne vívjon, felszerelést is tudunk biztosítani az érdeklődőknek. Szintén célunk, hogy a trénereknek olyan fizetést adjunk, amelynek köszönhetően csak a vívással kellene foglalkozniuk” – mutatott rá Sápi Máté, akinek gyermekei szintén az Interfencing DSE-ben bontogatják a szárnyaikat.

26648642_1760969763921767_1939088368_n-300x225 Interfencing DSC: „Nem az eredmények hajszolása a legfontosabb”  27654530_1312595428886763_6987143079241072800_n-300x169 Interfencing DSC: „Nem az eredmények hajszolása a legfontosabb”

B. Á.