Jégkorong: Kiütés a javából, hetet számolt a DEAC a Titánokra!

Gálaelőadást rendezett György József együttese a Debreceni Jégcsarnokban, az egyetemisták esélyt sem adtak a fehérvári farmcsapatnak az Erste Liga péntek esti mérkőzésén.

0

DEAC-Titánok28-300x200 Jégkorong: Kiütés a javából, hetet számolt a DEAC a Titánokra!Fotó: Derencsényi István/DEAC

Nem mindennapos jelenség a jégkorong Erste Ligában, hogy csupa magyar játékos várja a korongbedobást, márpedig a DEAC kezdő hatosában nem volt légiós a Titánok elleni ütközet alkalmával – már önmagában ezért megérte György József kinevezése. No meg azért is, mert az egyetemisták játéka és hozzáállása egyaránt sokat javult az elmúlt hetekben, igaz ez még akkor is, ha a legutóbbi két fellépése alkalmával nem tudott nyerni a csapat, így péntek este már nagyon kellettek a pontok is a jó játék mellé.

Az ünnepélyes korongbedobást a kilencedik születésnapját ünneplő Adam Spirko végezte el, édesapja pedig főszerepet játszott abban, hogy két perc elteltével megszerezze a vezetést a DEAC, miután szépen centerezett jobbról, a középen érkező Sági Martin pedig a keresztvas alá lőtte a pakkot. Alig egy perccel később ráadásul könnyen megduplázhatta volna előnyét a házigazda, egy rossz fehérvári cserét kihasználva ugyanis Gőz Balázs egyedül törhetett kapura, a védő azonban pontatlanul célzott. Az egyetemisták emberelőnybe kerülve igyekeztek fokozni a nyomást, a Titánok védelme azonban állta a sarat, Hugo Turcotte közeli húzásánál a gólvonalról mentettek a vendégek. Kisvártatva ismét fórban próbálkozhatott a DEAC, Novotny kétszer is tesztelte a kapust, Dalecky próbálkozásánál pedig Farkas Botond szabadított fel fonákkal. Klimek lövésénél ugyanakkor már megadta magát a fehérvári védelem, s mivel a riválisnak addig szó szerint lövése sem volt, kétgólos hátrányban szinte reménytelennek tűnt a helyzete. A Titánok ennek ellenére nem adták fel, de Győrffy Szilárd közeli próbálkozását bravúrral védte Antek Tamás, a kihagyott ziccert pedig góllal büntette Jan Dalecky, aki Turcotte tanári kiugratásából lőtte ki a bal alsó sarkot. A harmad végjátékban elsősorban Klimek és Spirko lövései jelentették veszélyt a fehérvári kapura, utóbbi pedig még a szünet előtt megszerezte a negyedik hazai találatot, kapásból lőtt a botos alsóba.

A második harmad valamivel lassabb ritmusban kezdődött, mint az első, sokáig nem sikerült kapuja elé szögeznünk riválisunkat, amelynek portáját immár Konstantin Belomoev védte. Az egyetemisták megmutatták, hogy nem kell ahhoz jelentős mezőnyfölényt kialakítani, hogy tovább növeljék előnyüket, alig négy perc telt el a harmadból, amikor Almási Márk közelről megszerezte az ötödiket. Nem sokkal később Mazzag Dániel előtt adódott lehetőség, de a fiatal orosz hálóőr eszén már jóval nehezebb volt túljárni, mint Horváthén az első húsz perc során. Ebben a harmadban ráadásul támadásban is jóval aktívabbak voltak a Titánok, Antek három bravúrt is bemutatott, előbb Skakodub, majd Lundin, végül Rózsahegyi András közeli próbálkozásánál volt résen. Izgulnunk persze nem kellett, az iramot ugyanis továbbra is a DEAC diktálta, frissen, lendületesen hokiztak az egyetemisták, különösen Klimek és Novotny volt elemében. No meg persze Rastislav Spirko, aki hat perccel a harmad vége előtt elemi erővel lőtte ki a lepkés felsőt, megszerezve ötödik pontját a mérkőzésen. A harmad utolsó percébe lépve egy korongszerzés után Mayer Zsolt lépett ki, de Antek a helyén volt, így 6–0-s előnyből várhattuk a folytatást.

Még három perc sem telt el a záró felvonásból, amikor Verdran Bogesics irdatlanul nagy gólt ragasztott a botos felsőbe, s immár hetedszer ünnepelhettek a debreceniek. A folytatásban több nagy helyzet is adódott a vendégek előtt a szépítésre, de egyik sansszal sem tudtak élni, előbb Ambrus Csongor lövését Antek hárította bravúrral, majd Győrffy tévesztett célt közvetlen közelről. Peregtek a percek, a játék inkább a fehérvári harmadban zajlott, de az ellentámadások is magukban hordozták a veszélyt. Egyfajta örömhoki volt ez, gálaelőadás az egyetemisták részéről, miközben a Titánok vélhetően már a mérkőzés végét jelző dudaszót várták. Az utolsó tíz percben már nem jegyezhettünk fel igazán komoly gólszerzési lehetőséget, de ezt bizonyára kevesen bánták a Debreceni Jégcsarnok lelátóján, a DEAC ugyanis kiütéses, 7–0-s győzelmet aratott fehérvári riválisa felett, az egyetemisták pedig ezen az estén megmutatták, hogy bizony komolyan számolni kell majd velük a folytatásban.

Jégkorong, Erste Liga

DEAC – Titánok 7–0 (4–0, 2–0, 1–0)

P.G.