Kozák közel legjobbjához, K. Szabó átlépte a bűvös határt

A hétvégén ismét a fővárosban versenyeznek a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétái, a Budapest Open szinte minden számában hazánk legjobbjai mérik össze tudásukat, a hajdúsági versenyzők pedig az első versenynapon minden előzetes várakozást felülmúlva teljesítettek.

0

IMG_20200801_162832_032-300x144 Kozák közel legjobbjához, K. Szabó átlépte a bűvös határt

A rendkívül sikeres, szabadtéri szezonnyitónak is beillő Honvéd Kupa után ezúttal a Budapest Open keretein belül állnak rajthoz a fővárosban a debreceni atléták, a kétnapos viadal során a legtöbb versenyszámban szoríthatunk Sportiskolás versenyzőért. Szombaton nem csupán a riválisokkal, de a tikkasztó hőséggel is meg kellett birkózniuk kiválóságainknak, s tették mindezt sikerrel, ugyanis érmekből és egyéni csúcsokból sem volt hiány az első versenynapon.

A mindössze tizennyolc esztendős K. Szabó Gabriella a múlt hétvégén még 400 méteren állt rajthoz, ám a verseny után azt nyilatkozta, hogy a 800-at tartja fő számának, ott szeretne robbantani, s erre sem kellett sokat várni, ugyanis a Budapest Openen szenzációs egyéni csúcsot futott a debreceni tehetség. Már az első kör láttán lehetett érezni, hogy itt bizony remek időeredmény várható, ugyanis hárman alaposan megléptek a mezőnytől, így a K. Szabó vezette üldözőbolynak is viszonylag korán ritmust kellett váltania. A DSC-SI kiválósága nem fáradt el a táv második felére, sőt mi több, hajrázni is maradt energiája, ennek pedig számokban mérhető eredménye lett.

„Jól látom, hogy 2:09.83 szerepel a nevem mellett? – kérdezett vissza hitetlenkedve a mindig mosolygós leányzó, akinek percek kellettek, hogy felfogja, élete legjobbját futotta Budapesten. – A nevezési lista láttán már tudtam, hogy két lány kiemelkedik a mezőnyből, a felvezető futónak köszönhetően pedig hamar két csoportra szakadtunk, így megpróbáltam bátran versenyezni, és a saját ritmusomban futni. Nem spóroltam az energiával, mivel nem szerettem volna az üldözőbolyban ragadni, s bár kissé erősen kezdtem, szerencsére maradt erőm a hajrára, ahol még tudtam javítani néhány pozíciót. Most madarat lehetne fogatni velem, mert átléptem a bűvös, 2:10-es határt, de nem dőlhetek hátra, a hosszú távú célom ugyanis a 2:08.70-es eredmény, ami a korosztályos világbajnokság kvalifikációs szintideje.”

A leghosszabb szombati futószámban, 5000 méteren Kácser Zita képviselte a debreceni színeket, aki 17 perc 16 másodperc alatt teljesítette a távot, ezzel a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Férfi 800 méteren Lendvai András összetett tizenkettedik helye érdemel említést, női 100 gáton pedig ezúttal Kozák Luca és Kerekes Gréta is megmérettette magát. Utóbbi egy súlyos térdsérülést követően tért vissza a gátakhoz, míg előbbi bombaformában versenyzett, az előfutamban elért 12.90-es ideje csupán négy századdal maradt el élete legjobbjától.

„Ezúttal nem voltak nagyobb technikai hibák a futásomban, így maximálisan elégedett lehetek, s úgy érzem, maradt még bennem tartalék – hangsúlyozta Kozák Luca, aki a selejtező után a finálét is magabiztosan nyerte meg, ezúttal 12.91-es idővel. – Szeretem, ha kihívás elé állítanak az ellenfeleim, mert ilyenkor még harapósabban veszem a gátakat, ezúttal is egymást húztuk előre a lányokkal. Nem titkolt célom, hogy a kétéves egyéni csúcsomat megdöntsem a közeljövőben, de sajnos a jelenlegi helyzetben nem tudunk előre tervezni, így mindig az aktuális futásomra próbálok koncentrálni, jövő hétvégén, az országos bajnokságon szeretnék tovább faragni az időmből.”

„Lucához hasonlóan én is boldog vagyok, mert nyolc hét gátmentes felkészülés után állhattam újra rajthoz a fő számomban – vette át a szót barátnőjétől Kerekes, aki 13.35-tel a második helyen zárt a döntőben. – Korábban az edzőm azt mondta, hogy csak az országos bajnokságon leszek majd képes ilyen időre, örülök neki, hogy már egy héttel korábban tudtam bizonyítani, s ennél már csak jobb eredményekre számítok a szezon hátralévő részében. Ahhoz képest, hogy nemrégiben még azt hittük, csak jövőre versenyezhetek majd gáton, nagyszerűen sikerült a visszatérésem, az olimpia elhalasztása pedig kimondottan jól jött nekem, hiszen így elegendő időm lesz csúcsformába kerülni a viadalra. A legfontosabb, hogy egészséges legyek, ezért kizárólag a saját teljesítményemre összpontosítok, s igyekszem megtalálni az egyensúlyt az életben és a pályán egyaránt.”

A hölgyek tündöklése mellett a többpróbázó Chrobák Gergő mentette meg az erősebbik nem becsületét, aki előbb gerelyhajításban döntötte meg közel négy méterrel élete legjobbját (54.28), majd távolugrásban is egyéni csúcsnak (5.94) örülhetett.

„Nem tudnék kiemelni egyetlen versenyszámot sem, mindegyik más okból áll közel a szívemhez, s szerencsére ezen a napon két alkalommal is kijött a lépés – mosolygott a 2005-ös születésű debreceni fiatalember. – Csupán néhány perc pihenő jutott a gerelyhajítás és a távolugrás között, így utóbbiban nem számítottam jó eredményre, magam is meglepődtem, hogy ezzel az ugrással elérhető közelségbe került a hőn áhított hat méteres álomhatár. Nagyon motivált, hogy ezúttal egy mezőnyben versenyezhettem a felnőttekkel, hiszen így több példaképemet is közelről láthattam ugrani, ugyanakkor sikerült kizárólag a saját teljesítményemre koncentrálnom, ami ezúttal egyéni csúcsot eredményezett.”

A Budapest Open második versenynapján is izgalmas versenyek várhatók, többek között 400 méter síkon és gáton, 1500 méteren, valamint súlylökésben és hármasugrásban is érmeket osztanak vasárnap.

Férfi eredmények:

800 méter:

10.Reguly Ábel DSC-SI 1:55.52

12.Lendvai András DSC-SI 1:56.24

18.Oláh Máté Milán DSC-SI 2:00.02 PB

Távolugrás:

14.Chrobák Gergő DSC-SI 5.94 PB

100 síkon Papp Péter futamában 5. (12.00), míg Czene Dániel Gábor 6. (12.00) helyen ért célba, mindketten megjavították egyéni rekordjukat.

Női eredmények:

800 méter:

6.K. Szabó Gabriella DSC-SI 2:09.83 PB

5000 méter:

3.Kácser Zita DSC-SI 17:15.54 SB

100 méter gát:

1.Kozák Luca DSC-SI 12.91

2.Kerekes Gréta DSC-SI 13.35 SB

Távolugrás:

8.Rácz Vivien DSC-SI 5.26

15.Chrobák Lili DSC-SI 4.99 PB

100 síkon Chrobák Lili futamában a 4. helyen (13.10) ért célba, mejavítva egyéni legjobbját

Fiú serdülő eredmények:

Gerelyhajítás:

4.Chrobák Gergő DSC-SI 54.28 PB

P.G.