Kecskeméti Áron: „Hálát adok Istennek, hogy ebben a gyönyörű sportágban dolgozhatok”

A magyar U18-as jégkorong-válogatott világbajnoki sikerének egyik kovácsa, a DEAC kapusedzője, Kecskeméti Áron, aki szerényen úgy fogalmazott, az, hogy a kapusok kiváló teljesítményt nyújtottak, leginkább a kluboknál folyó szakmai munkát dicséri.

0

kecskeméti-300x156 Kecskeméti Áron: „Hálát adok Istennek, hogy ebben a gyönyörű sportágban dolgozhatok”Fotó: DHK

Nem akármilyen bravúrt hajtott végre előző héten az U18-as válogatott, ugyanis nem csak simán megnyerte a divízió 1/B-s világbajnokságot Asiagóban, hanem veretlenül végzett az élen. A világbajnoki sikernek debreceniek is részesei voltak, ugyanis a jégen a Mihalik Gergő, a palánk mellől pedig a DEAC kapusedzője, a DHK szakmai igazgatója, Kecskeméti Áron tett meg mindent a válogatott sikeréért. A debreceni tréner elárulta, a siker kulcsa, a csapategységben rejlett. A fiúk úgy küzdöttek a jégen, ahogy Alexandre Dumas regényében fogalmaznak a muskétások: “Mindenki egyért, egy mindenkiért”.

„Nehéz megfelelő szavakkal leírni azt az eufóriát, amit vasárnap este átélhettünk, és bár mindenki szeretett volna már a családjával lenni, még bírtuk volna pár napig az ünneplést. Nagyon boldogok vagyunk, de legfőképpen büszkék, hogy eredményesen képviseltük Magyarországot Asiagóban. Közel azonos erősségű csapatok voltak a csoportban, talán a lengyelek, akik kicsit alacsonyabb szintet képviseltek, de egy világbajnokságon bármi megtörténhet. Ki-ki meccseket játszottunk, szerencsére, bár ez nem a legjobb szó, mert megdolgoztunk érte, mind az ötöt sikerült megnyernünk és vehettük át a torna végén az aranyérmet. Hét nap alatt ötször léptünk jégre, ami felnőtteknek is komoly kihívás, de a fiúk jól bírták a terhelést, mentálisan erősek maradtak. A siker egyik titka a csapategységben rejlik, vezetőedzőnk, Svasznek Bence is úgy fogalmazott, ez a korosztály a legösszetartóbb. Nincs klikkesedés, nincsenek széthúzások, kiváló az összhang a játékosok között, mint ahogy a szakmai stáb tagjaim között is, az elmúlt hetekben egy nagy családdá váltunk. A fiúk csapatként funkcionáltak, szívvel-lélekkel játszottak, kapusaink extra teljesítményt nyújtottak, ezt bizonyítja, hogy csak három gólt kaptunk az öt meccsen. Természetesen ez a mezőnyjátékosok érdeme is, hiszen azt a játékot, amit a szakmai stáb védekezésben összerakott, tökéletesen valósították meg a jégen. Ezzel a sikerrel megmutattuk, a hazai jégkorong rohamléptekben fejlődik, van bőven merítési lehetőség, szép jövő állhat előttünk” – fogalmazta meg gondolatait a vb kapcsán a szakember.

A DEAC trénere, kapusedzőként Hegedűs Levente és Szűcs Botond felkészítéséért felelt, mely feladatot tökélesen megoldotta, hiszen mindkét hálóőr kiváló teljesítményt nyújtott a világbajnokságon.

“Ez nem egyedül az én érdemem, sokkal inkább a klubedzőket dicséri, hiszen velem csak 7-8 százalékát töltik az éves edzésmennyiségnek a kapusok, a munka oroszlánrészét az egyesületeknél végzik el. Nekem leginkább mentálisan kellet felkészítenem a fiúkat, úgy gondolom, ezt a feladatot sikerült jól megoldanom, mindketten extra teljesítményt nyújtottak. Képességeiket most ország világ láthatta, nemzetközi szinten is bizonyították tehetségüket” – mondta kapusairól a DEAC trénere.

A keretben megtalálhattuk a Debreceni Hoki Klub kiválóságát, Mihalik Gergőt is, aki az egész tornán jó teljesítménnyel hálálta meg a vezetőedző bizalmát.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Gergő is ott lehetett a világbajnokságon, akinek ez az első éve ebben a korosztályban. Nem volt egyszerű dolga, hiszen a nemzetközi szint jóval erősebb, mint a hazai, ám nem illetődött meg, felvette a tempót és minden meccsen jó teljesítményt nyújtott. Azt a tapasztalatot, amit a vb-n szerzett, a későbbiekben kamatoztatni tudja, ha töretlen marad a fejlődése, az elkövetkező időszakban húzóembere lehet az U18-as válogatottnak” – értékelte Mihalik teljesítményét a DHK szakmai igazgatója.

A korosztályos világbajnokság véget ért, ám a felnőtteké kezdődik, a héten a magyar válogatott is jégre lép Ljubljanában, a keretben a DEAC kapusával, Hetényi Zoltánnal.

“Nehéz csoportban van a válogatott, Dél-Korea, Szlovénia, Románia, Litvánia jó játékerőt képvisel, ám én nagyon bízom abban, megcsípjük a feljutóhelyek egyikét és 2016 után ismét az elitben szerepelhet nemzeti csapatunk. Nagy öröm számunkra, hogy Zoli is ott lesz a világbajnokságon, újra a keretben van, ez önmaga érdeme, ami a hihetetlen mennyiségű munkájának és kitartásának a gyümölcse. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy vele dolgozhatok, nem csak sportolóként, emberként is nagyra tartom, szerényen, alázatosan végzi a feladatát. Remélem, minél több lehetőséget kap majd, abban pedig biztos vagyok, ha jégre lép, mindent meg fog tenni a válogatott sikeréért” – vélekedett a debreceni tréner.

DHK, DEAC, válogatott, komoly próbatétel elé állította a szakembert, aki hosszú és fáradtságos szezont tudhat maga mögött. A bajnokságok véget értek, szünetelnek a mérkőzések, de még van feladat, melyet el kell végezni, csak utána jöhet a megérdemelt pihenés.

„Bár vége a szezonnak, a munka nem állt meg, az utánpótlásban még szárazedzéseket tartunk. E mellett György Józseffel már azon dolgozunk, hogy kialakítsuk a felnőtt keretet, így még nem jött el a pihenés ideje. Talán majd június végén lesz időm feltöltődni, bár nősülés előtt állok, ami újabb feladatokat jelent számomra, igaz, e téren a munka kisebb része hárul rám. Természetesen lesz aktív pihenés is, Ürömön van egy családi nyaralónk, ahol kicsit elvonulhatok a hétköznapok pörgéséből. Próbálom tartalmasan tölteni ezt az időt, a ház körüli munka, mint például a fűnyírás, ami igazán kikapcsol. De nagy valószínűséggel, György Józsival ekkor is napi kapcsolatban leszek. A jégkorongban soha nem áll meg az élet, de ez engem örömmel tölt el, és büszke vagyok arra, hogy ez a munkám, részese lehetek a debreceni közösségnek. Hálát adok Istennek, hogy ebben a gyönyörű sportágban dolgozhatok, szerencsésnek mondhatom magam, hogy sokan támogatnak, amit ez úton is szeretnék megköszönni” – zárta gondolatait Kecskeméti Áron.

KZT