Kézilabda: A fordulás után átrobogtunk a Kisvárdán

Magabiztos győzelemmel kezdte a bajnokságot a DVSC SCHAEFFLER, Szilágyi Zoltán tanítványai a Kisvárdát múlták felül a szezonnyitón.

0

DSC1519-300x199 Kézilabda: A fordulás után átrobogtunk a KisvárdánFotó: Kovács Péter

Az autósport világában az első kanyar kiemelt jelentőséggel bír, 100 síkon a jó rajt fél siker, s bár a női kézilabda NB I-ben a szezonnyitót még 25 további összecsapás követi, bizony itt sem mindegy, milyen szájízzel hagyjuk el a pályát az első erőpróba után. Elegendő csak a DVSC SCHAEFFLER tavalyi szezonjára gondolni, amelyet a Mosonmagyaróvár elleni egygólos vereséggel kezdett a csapat – a keserű nyitány a mieink következő néhány mérkőzésére is rányomta a bélyegét, míg a Lajta-mentiek egészen a bronzéremig meneteltek. Azóta persze máshogy áll a széna az Alföldön, immár Szilágyi Zoltán irányítja a debreceni alakulatot, amely többek között Korsós Dorinával, Szabó Ninával és Planéta Szimonettával erősített a nyáron, s a dobogó alsó fokát vette célba. Az első lépést péntek este a Kisvárda ellen tehette meg a csapat céljai elérése felé, s mivel az ominózus tavalyi kora őszön a szabolcsiak is megtréfálták a Lokit, nagy csatára volt kilátás.

Mint a szezon első mérkőzésein általában, ezúttal is idegesen, olykor kapkodva kezdtek a felek, pontatlan átadások tördelték a játékot. A meccsdrukkon hazai oldalon Planéta Szimonetta, míg várdai részről Veronika Habánková tudott először felülemelkedni, az első két gólt ők szállították csapataiknak. Mindkét edző erős gesztikulációval igyekezett lassítani a támadásépítést, így rendre ziccerig jutottak a felek, ám Giegerich jól védett, míg a túloldalon többször is pontatlanul céloztunk, Tóvizi Petra ziccert, Vámos Petra büntetőt hibázott. Bő negyedóra elteltvel magához is hívta tanítványait Szilágyi Zoltán, amit nem elsősorban az eredmény – ekkor 6–5-re vezetett a Kisvárda –, sokkal inkább a harmatos helyzetkihasználás idézett elő. Az időkérés megtette a hatását, mert előbb Bordás Réka a falból kilépve egyenlített, majd Korsós Dorina lerohanásgóljával fordított a DVSC. A kezdeti tapogatózást gyors, lendületes kézilabda váltotta fel, a felek pedig nem akarták elengedni egymás kezét, szűk tíz perccel a szünet előtt 9–9-es állást mutatott a Hódos csarnok eredményjelzője. A korábbi csapattársai ellen kézilabdázó Szabó Nina támadásban és védekezésben egyaránt új színt hozott a Debrecen játékába, a szintén a félidő hajrájára beszálló Arany Rebeka pedig szemet gyönyörködtető támadást fejezett be fineszes ejtéssel. Érkezett is a Kisvárda időkérése, a vendégek Szabó első hibáját kihasználva hamar fordítottak, de az utolsó szó Petrus Mirtillé volt, a szünetben 13–12-re vezetett a házigazda.

A fordulás után ritmust váltó Debrecen, amely Petrus két góljával hamar háromra növelte előnyét, így Bakó Botond nem várt tovább, másodjára is időt kért. A kezdeti bizonytalan befejezések után Vámos is új erőre kapott, Jezsikava pedig első négy lövéséből egyaránt betalált, így tovább hízott a különbség. A Kisvárda védekezése nyomokban sem emlékeztett az első félideire, s támadásban is sokat hibáztak a vendégek, akik a félidő első tíz percében összesen kétszer tudtak túljárni Giegerich eszén. A DVSC már öt góllal, 19–14-re vezetett, amikor a szabolcsiak szakvezetője harmadik időkérését is felhasználta, de Vámost továbbra sem tudták tartani a várdaiak, a válogatott klasszis nagyon elkapta a fonalat. Az átlövő-beálló játékkapcsolat hazai oldalon kiválóan működött, Tóvizi Petra gyors egymásutánban kétszer is beköszönt, a riválisnál azonban akadozott az összjáték, a labdaszerzések után pedig újabb debreceni gólok születtek, Hornyák Dóra két alkalommal az üres kaput is bevette. A hálás ultracsoport minden találatot üdvrivalgással fogadott, negyedórával a vége előtt pedig már tízig is elszámolhattak a drukkerek, 25–15-nél végleg eldőlt a két pont sorsa. A hajrában menetrendszerűen érkeztek a fiatalok, Vámos Míra és Poczetnyik Luca is jól szállt be a mérkőzésbe, a rutinosabbak pedig büszkén ölelték keblükre az utánpótlás képviselőit. Az utolsó percekben már csak a különbség volt a kérdéses, a DVSC SCHAEFFLER végül 30–22-re múlta felül a Kisvárdát, így magabiztos, önbizalomnövelő győzelemmel kezdte az NB I új szezonját.

Női kézilabda NB I, 1. forduló

DVSC SCHAEFFLER – Kisvárda Master Good SE 30–22 (13–12)

DVSC: Giegerich – M. Costa 2, Vámos P. 6, Planéta 2, Tóvizi 2, Hornyák D. 3, Korsós 1

Csere: Jezsikava 4, Bordás 3, Szabó N. 1, Arany 1, Petrus 4, Vámos M. 1, Poczetnyik

Vezetőedző: Szilágyi Zoltán

Kisvárda: Mátéfi – Udvardi 3, Habanková 4, Bouti 2, Dombi L. 1, Siska, Mérai

Csere: Sulega (kapus), Juhász G. 2, Mészáros-Mihállfy 1, Sztamenics 4, Radojevic 5

Vezetőedző: Bakó Botond

P.G.