Kézilabda: Egy álommal szegényebbek lettünk

Végig vezetve nyerte meg a román Magura Cisnadie a selejtezős párharc második felvonását, a DVSC női kézilabdacsapata így búcsúzni kényszerült az Európa Ligától.

0

259441539_221832550022914_6097873468438201773_n-300x174 Kézilabda: Egy álommal szegényebbek lettünk

Háromszor már sikerült. 1989-ben, 1992-ben és 1995-ben egyaránt úgy harcolta ki a továbbjutást idegenben női kézilabdacsapatunk, hogy a nemzetközi kupapárharc első mérkőzésén nem jött össze a győzelem, s vasárnap este is hasonló kihívás várt Szilágyi Zoltán együttesére. A DVSC SCHAEFFLER 22–22-es döntetlent játszott a Magura Cisnadie együttesével, így a visszavágóra maradt a döntés, hogy melyik gárda lehet ott az EHF Európa Liga csoportkörében. Nem túlzás azt állítani, hogy a szezon legfontosabb mérkőzése várt lányainkra Nagydisznódon, ám minden bizonnyal a hazaiak is hasonlóképp vélekedtek a találkozóról, így pokolian nehéz hatvan perc elé néztünk.

A debreceni összecsapás első félidejét a mieink uralták, ezúttal azonban a román rivális kezdett jobban, az ütközet első három találatát a Magura szerzete. Maria Bardacot nem tudtuk semlegesíteni, a házigazda első hat góljából hármat a rutinos balátlövő szerzett, de a szélről is hatékonynak bizonyultak vendéglátóink, Marilena Neagu rendre higgadt megoldást választott a befejezésnél. A túloldalon Korsós Dorina és Vámos Petra is rontott lövéssel nyitott, az első debreceni találatra pedig bő nyolc percet kellett várni, ekkor Arany Rebeka volt eredményes. Szilágyi Zoltán egyébiránt a nagy tét ellenére bátran nyúlt a fiatalokhoz, támadásban Poczetnyik Luca is szerepet kapott, sőt, két gólt is szerzett, ám hiába találtuk meg a rést a pajzson, az idegőrlő hosszúságú román támadások is rendre eredményesen zárultak. Fertályóra elteltével már 6–2-re vezetett a Magura, ekkor érkezett a debreceni időkérés, ami megtette a hatását, két gyors góllal kapaszkodtunk. Örömünk ugyanakkor nem lehetett felhőtlen, 7–5 után ugyanis ismét jött egy mélypont, támadásban fájó technikai hibákat vétettünk, míg ellenfelünk élt az adódó lehetőségekkel, és sorozatban négy gólt szerezve tetemesebb előnyre tett szert. A DVSC kisvártatva kettős emberhátrányba került, ám ezt szerencsére nem tudta igazán kihasználni a román csapat, a kiegészülés után pedig faragtunk a hátrányunkon. Időt is kértek a hazaiak, akik rendezték soraikat, a félidő végjátékában pedig ismét ritmust váltottak, így a szünetre hatgólos, 15–9-es előnnyel mehettek.

Szinte reménytelennek tűnt tehát a Loki helyzete harminc perccel a mérkőzés, s egyben a párharc vége előtt, ám lányaink nem adták fel, az akaratra és a küzdőszellemre a fordulás után sem lehetett panasz. A játék minőségére annál inkább, de ezen a téren a románok sem jeleskedtek, az első mérkőzéshez hasonlóan ugyanis  a nagy tét rányomta a bélyegét a színvonalra, fizikális, de kevésbé látványos csata zajlott a pályán. A védekezésünk feljavult, sokáig mégsem tudtuk kibillenteni a mérkőzést a medréből, öt-hat gólon billegett a különbség. A románok játékának kedvezett az állás, hosszú, lassú lefolyású támadásokat vezettek, míg a mieink igyekeztek néhány húzásból helyzetbe kerülni, ám a direkt játékstílus egyben nagyobb hibafaktorral is jár. Kiemelkedő teljesítményből ezen a napon kevés akadt debreceni oldalon, de az elhibázott lövések ellenére Planéta Szimonetta és Kovács Anna is sokat vállalt magára, ami idővel megtérült, 18–15-nél már csak hárommal vezetett a Magura. A fiatal Vámos Míra üde színfoltja volt a Lokinak, de a túloldalon is akadt egy vezéregyéniség, nevezetesen Dana Abed-Kader, aki hét perc leforgása alatt négy lövésből négy gólt szerzett, újra nyeregbe helyezve ezzel csapatát. Az idő vészesen fogyott, ezzel együtt sajnos a görcsösség és a kapkodás is előjött, ám sajnos továbbra is sok lövést rontottunk, amihez természetesen kellett a román cerberus remeklése is. A hajrára így elúszott a remény, a Magura Cisnade 25–21-es győzelmet aratott a visszavágón, így összesítésben is négy góllal jobbnak bizonyult a Debrecennél, a mieink számára pedig véget ért a nemzetközi kaland.

Női kézilabda Európa Liga, selejtező, visszavágó

Magura Cisnadie (román) – DVSC SCHAEFFLER 25–21 (15–9)

Jegyzőkönyv hamarosan!

P.G.