Kézilabda: Elsodort bennünket az északi szél

2018. július 14-én Debrecenben, a Főnix Csarnokban világbajnoki döntőn 28 . 22 arányban győzte le a magyar női kézilabda válogatott Norvégiát. 6500 néző tombolt az eredményhirdetés alatt. A mieinknél Klujber, Pásztor Noémi, Márton Gréta, Tóvizi Petra, és Kácsor Gréta is pályán lépett. A fjordos ország legjobbja akkor a hét gólt dobó Reistad volt. A csapatunkat Golovin Vlagyimir irányította.

0

KA010824-300x160 Kézilabda: Elsodort bennünket az északi szélFotó: MKSZ

Eltelt négy esztendő. A magyar elit újra összecsapott Norvégiával, újra egy VB-n, igaz ez most “csak” egy csoport meccs volt. Nálunk pályára lépett Klujber, Füzi-Tóvizi, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Kácsor Gréta és sokan mások. A kispad előtt: Golovin Vlagyimir. Odaát Reistad most öt találatig jutott. És kikaptunk tízzel. Ennyit öregedtünk 52 hónap alatt.

Nem volt tétje a találkozónak. Pontosabban csak annyi, hogy viszünk-e pontot, vagy pontokat magunkkal a középdöntőbe. Ismervén a jelenlegi erőviszonyokat, hiú ábrándnak tűnt a pozitív mérleg. Mi megvertük – nyögvenyelősen – Svájcot, kikaptunk a horvátoktól, Mörkék begyűjtötték az eddig megszerezhető összes pontot. Azt már tudta mindenki, hogy Horvátország remizett a helvétekkel, így utóbbinak egy pont jutott, nekünk viszont már volt kettő.

Ennek tudatában indult a meccs. Az első hat percben Oftedalék keresték a kapunkat. De hol a léc, hol – szerencsére – Szikora fogta meg a lövéseket. A túloldalon Vámos pillanatokon belül hintett kettőt, majd Klujber is betalált. Jó iramban zajlott az adok-kapok, sokáig vezettünk, majd a 15. minutumban egyenlített a norvég egylet. Innentől felváltva szedték ki a hálóból a labdákat a kapusok. Az utolsó öt percben Szikora többször, így 14-12-es skandináv vezetést mutatott az óra a szünetben.

A második játékrészben aztán elfogyott erő, önbizalom, akarás. Hiány volt vezérből, jó teljesítményből, taktikai fegyelemből, beálló elleni védekezésből, meg úgy egyáltalán mindenből. Tíz lett közte. A 32-22 nem ide, sajnos jól tükrözi a mai erőviszonyokat.

Thórir Hergeirsson az ellenfél szövetségi kapitánya dicsérte fiatal játékosainkat, megemlítette, hogy sokra hivatottak a jövőre nézve. Úgy vélte kapusuk Silje Solberg – akit ismerhetünk Győrből – védéseivel feltüzelte társait, a második félidőben pedig erőben is felülkerekedtek.

Golovin mester szerint kijöttek a hibáink, mentálisan és erőben is elfáradtunk a végére.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az eddig lejátszott háromszor hatvan percben ugyanez jellemezte a társaságot. Ezek után nem valószínű, hogy a következő körben mi oktatjuk majd Dániát, Svédországot és az otthon játszó Szlovéniát. Mert ugye, csodák nincsenek. Illetve arra várni kell.

És hány éve tesszük ezt már!…

Női Európa-bajnokság A-csoport 2. forduló:

Norvégia – Magyarország: 32-22 (14-12)

Norvégia: SILJE SOLBERG – Skogrand 1, Nora Mörk 4 (3), S. OFTEDAL 5, INGSTAD 8, REISTAD 5, Andersen 2

Cserék: Aardahl 1, Breistol 2, Larsen 2, Deila, Novak 1, Wollik 1

Magyarország: Szikora 1, Győri-Lukács V. 2, KLUJBER 6 (2), Füzi-Tóvizi 1, Hornyák, Vámos P. 3, Márton G. 3

Cserék: Szemerey (kapus), Kuczora 4 (1), Debreczeni-Klivinyi 1, Pásztor N., Kácsor 1, Albek, Korsós, Töpfner

W.Gy.