Kézilabda: Győztes nyitány a világbajnokságon

Az első félidőben még akadozott a gépezet, ám a fordulás után érvényesítette a papírformát Szlovákia ellen a magyar válogatott, amelyben Vámos Petra öt, Bordás Réka három gólig jutott.

0

261552855_2500196473445880_912176813514391525_n-300x183 Kézilabda: Győztes nyitány a világbajnokságonFotó: IHF

Nagyon vártuk már, végre elkezdődött: csütörtök este bemutatkozott a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon. Golovin Vlagyimir együttese papíron a legkönnyebb mérkőzésével kezdte meg szereplését a csoportkörben, ám nagy hibát követtünk volna el, ha lebecsüljük Szlovákia nemzeti csapatát, amely ugyan szabadkártyával jutott ki a tornára, a két együttes októberi Eb-selejtezőjén azonban már bizonyította játékerejét. Akkor a vártnál nagyobb csatában arattak kétgólos győzelmet a mieink, a világbajnokság nyitómérkőzésén ennél jóval könnyebben szerette volna érvényesíteni a papírformát a magyar válogatott.

A kezdőben két debreceni, Vámos Petra és Bordás Réka is helyet kapott, hármas védőnek pedig utóbbi mellé érkezett Planéta Szimonetta. Vámos-villanásokkal indult a mérkőzés, s Klujber bejátszásából Bordás is betalált, ám az első négy magyar gólra egyaránt érkezett szlovák válasz, a beálló Trunkovát nem tudtuk tartani. Északi szomszédaink kisvártatva a vezetést is átvették, de gyors lefordulásokkal sikerült fordítanunk, Márton Gréta találatát követően először vezettünk két góllal, 8–6-ra a mérkőzésen. A szívósan küzdő szlovákokat azonban sajnos nem sikerült leráznunk, négy perc leforgása alatt négyszer találtak be, miközben a túloldalon csupán Vámos volt eredményes, a DVSC SCHAEFFLER irányítója a harmadik gólját szerezte a mérkőzésen. A kezdeti rohanás után riválisunk tudatosan lassította a játékot, s bár támadásban továbbra is jó ritmusban kézilabdáztunk, a védekezés nem állt össze, az első félidőben csupán négy szlovák lövésből nem született gól. Ilyformán fej-fej mellett haladtak a csapatok, amikor sikerült levédekeznünk a beállót, a túloldalon ziccert rontottunk, mihelyst pedig egy szépen kijátszott akciót góllal tudtunk befejezni, azonnal érkezett a válasz. Golovin mester időkérését követően újfent kétgólos előnyre tettünk szert, de a hajrá a szlovákoké volt, így 16–16-os döntetlennél mehettek pihenőre a felek.

Az ellenállhatatlan Bízik Réka góljával indult a második félidő, amelynek első perceiben továbbra sem tudtuk lefékezni északi szomszédainkat, különösen Barbara Lancz volt elemében. Rebicová kiállítását követően aztán elléptünk két góllal, ami a mérkőzés addigi legnagyobb különbségét jelentette, a szlovákok ekkor már tucatnyi eladott labdánál jártak, a mieink pedig könyörtelenül büntettek. Érkezett is az időkérés, miközben a szervezők a Rákóczi-indulóval lepték meg a helyszínen tartózkodó magyar szurkolókat, akik ennél is jobban örültek Lukács Viktória első góljának, ezzel már 23–18-ra vezettünk. Mire hátradőlhettünk volna, Lancz szólóival háromra csökkent a magyar előny, Bordás azonban gondoskodott róla, hogy visszaálljon az ötgólos különbség, miközben a szlovákok egyre kevésbé bírták a tempót. A két pont sorsa lényegében eldőlt, ám riválisunk a végjátékban is bizonyította szívósságát, rendkívül szervezett játékkal elkerülték a kiütést, a különbség szinte végig öt-hat gólon billegett. Vámos Petra végül hét lövésből öt gólig jutott, Bordás Réka háromszor volt eredményes, a magyar válogatott pedig 35–29-es győzelmet aratott Szlovákia legjobbjai felett a világbajnoki nyitányon.

Női kézilabda világbajnokság, csoportkör, 1. forduló

Magyarország – Szlovákia 35–29 (16–16)

Magyarország: Bíró B. – Lukács V. 1, Klujber 7 (2), Vámos P. 5, Bordás 3, Háfra N. 7, Márton G. 3

Csere: Szikora, Szemerey (kapusok), Planéta, Kácsor 2, Szabó L. 1, Tóth Eszter 3, Fodor Cs., Kovács Anett 2, Albek 1

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Szlovákia: Oguntoye – Pócsiková, Lancz 6, Trunková 7, Rebicová 2, Bujnochova 3, Bízik R. 8 (4)

Csere: Medvedová (kapus), Bízik B., Hudák, Bajciová 2, Stefaniková, Holejová 1, Popovcová

Szövetségi kapitány: Pavol Streicher

P.G.