Kézilabda: Hat debreceni gól, Csehországot is legyőztük

Bordás Réka és Vámos Petra egyaránt három találattal járult hozzá a magyar válogatott újabb győzelméhez, így honfitársaink hétfőn a csoportelsőségért léphetnek pályára a világbajnokságon.

0

2021-12-04-2-300x181 Kézilabda: Hat debreceni gól, Csehországot is legyőztükFotó: J. Navarro/RFEBM

A támadójáték már csütörtökön rendben volt, s abban bíztunk, hogy szombatra már a védekezés is összeáll. A magyar női kéziválogatott a Szlovákia felett aratott hatgólos győzelemmel kezdte a világbajnokságot, a csoportkör második fordulójában pedig a németektől elszenvedett vereséggel rajtoló cseh nemzeti csapat ellen lépett pályára Golovin Vlagyimir együttese. Ami a debreceni különítményt illeti, Vámos Petra, Bordás Réka és Planéta Szimonetta már a szlovákok ellen bizonyíthatott, ezúttal pedig Tóvizi Petra is helyet kapott a keretben.

Cseh góllal indult a mérkőzés, ám a folytatásban az történt a pályán, amit a mieink elterveztek, támadásban jó ritmusban játszottak Golovin mester tanítványai, különösen Klujber Katrin volt elemében. Riválisunk hét percen át tartotta a lépést, ám Bordás Réka találatával 5–1-es rohamot indított a magyar válogatott, érkezett is a cseh időkérés. Sajnos a pauza megtette hatását, Holánová és Zachová vezérletével elkezdte a felzárkózást ellenlábasunk, előbbi kiharcolta, utóbbi értékesítette a hétmétereseket. Jerábková többször is rést talált a védőfalunkon, s bár Kácsor Gréta szenzációs lövőcsel után gyorsan válaszolt, 12–12-nél utolértek minket a csehek. Az időkérést követően ráadásul kettős emberhátrányba kerültünk, ám ebből szerencsére a mieink jöttek ki jól, köszönhetően az ellenállhatatlan Vámos Petrának, aki egymás után háromszor volt eredményes. Ha Klujber harminc méterről (!) megeresztett lövését nem tolja bravúrral a kapufára a csehek hálóőre, három góllal is vezethettünk volna a szünetben, de a 17–15-ös előny is biztatónak tűnt a folytatásra nézve.

Főleg annak tükrében, hogy Golovin Vlagyimir szerint a mérkőzések zöme a második félidő elején dől el, tanítványai pedig ezúttal is a szünet után váltottak ritmust. Márton Gréta labdaszerzéseit követően jól működött a védekezésből támadásba történő átmenet, indításgólokkal sikerült ellépnünk a csehektől, 21–17-nél időt is kért riválisunk. A folytatásban is biztosan őriztük előnyünket, miközben Knedlíkováék játékába egyre több pontatlanság és technikai hiba csúszott, ráadásul Szikora Melinda védési mutatója is jelentősen feljavult. Klujber Katrin ezen a napon minden mutatóban kiemelkedett a mezőnyből, de rajta kívül is számos kimagasló egyéni teljesítményt láthattunk magyar részről, a szívünknek kétségkívül Vámos Petráé és Bordás Réka volt a legkedvesebb, mindketten három góllal járultak hozzá a sikerhez. Merthogy a magyar válogatott 32–29-re legyőzte Csehország legjobbjait, így honfitársaink a hétfőn a csoportelsőségért léphetnek pályára a németek ellen.

Női kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló

Magyarország – Csehország 32–29 (17–15)

P.G.