Kézilabda: Vámos Petra remekelt, de a franciák örülhettek

A második félidőben jól játszott, ám így is ötgólos vereséget szenvedett az olimpiai bajnoktól a magyar válogatott Párizsban.

0

261307455_3162135590703383_5125217436181364994_n-300x195 Kézilabda: Vámos Petra remekelt, de a franciák örülhettekFotó: Equipes de France de Handball

Célegyenesébe érkezett a magyar női kéziválogatott felkészülése a december 2-én kezdődő, spanyolországi világbajnokságra. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese négy debreceni játékossal a keretben lépett pályára péntek este Párizsban, ahol az olimpiai bajnok francia válogatott volt az ellenfél. A két csapat egyébiránt vasárnap is összecsap egymással felkészülési mérkőzésen, a vb-n a mieink a csehekkel, a németekkel és a szlovákokkal, míg a gallok Montenegróval, Angolával és Szlovéniával szerepelnek egy négyesben.

A pénteki összecsapás tehát reális szintfelmérőnek, s egyben jelentős erőpróbának ígérkezett, az első harminc percben pedig vendéglátóink megmutatták, hogy miért tartják őket a szakértők a világbajnoki cím legfőbb várományosának. A mieinknél három debreceni is a kezdőcsapatban találta magát, a védelemben Bordás Réka és Planéta Szimonetta igyekezett lassítani az ellenfél játékát, támadásban pedig Vámos Petra irányított. A franciák keresték az egy az egy elleni párharcokat, átlövések helyett lendületből verték meg a mieinket, s jól játszották meg a beállót is. A kreatív támadójátékhoz a túloldalon kimagasló kapusteljesítmény párosult, Laura Glauser megbabonázta a magyar lövőket, a szaggatott környékéről szinte lehetetlen volt neki betalálni, így a szünetben kilenc góllal, 18–9-re vezettek a hazaiak.

A fordulás után némileg változott a játék képe, amihez kellett az is, hogy a francia válogatott olyan figurákat vegyen elő támadásban, amelyeket már jobban le tudtak reagálni lányaink. A magyar kapuba érkező Szemerey Zsófi szélről fogott ziccereket, míg a túloldalon Gabrieltől nem jöttek a bravúrok, s a francia pajzson is egyre többször megtaláltuk a rést. Vámos Petra nem csupán a karmesteri pálcát forgatta jól, de a betörések terén is remekelt, a négy találatig jutó debreceni irányító csapata egyik legjobbja volt. A DVSC beállóira sem lehetett panasz, Tóvizi Petra gólt is szerzett, a magyar válogatott pedig fontos részsikert könyvelhetett el, miután nagyot küzdve a második félidőben jobbnak bizonyult riválisánál. A mérkőzést így is öt góllal, 33–28-ra a franciák nyerték, tanulságok azonban szép számmal akadnak, vasárnap este pedig kiderül, milyen következtetéseket tudtak levonni a lányok az olimpiai bajnok elleni első összecsapásból.

Női kézilabda, válogatott felkészülési mérkőzés

Franciaország – Magyarország 33–28 (18–9)

Franciaország: Glauser – Toublanc 4 (1), Flippes 2, Zaadi 5 (2), Edwige 2, Nze Minko 8, C. Lassource 1

Cserék: Gabriel (kapus), Ahanda 1, Nocandy 3, Niakaté 1, Foopa 2, Valentini 2, Coatanea, Sercien-Ugolin 2

Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz

Magyarország: Bíró B. – Lukács V. 2, Klujber 4 (1), Bordás, Planéta, Vámos P. 4, Schatzl Nadine 3

Csere: Szikora, Szemerey (kapusok), Háfra N. 2, Albek 1, Tóvizi 1, Márton G. 2, Kácsor 2, Tóth Eszter 3, Kovács Anett 2, Szabó Laura 2 (1)

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Kiállítások: 6, ill. 10 perc

Hétméteresek: 6/3, ill. 5/2

P.G.