Kiválóan teljesített a debreceni trió a Gyulain

Világbajnoki kvóták, új egyéni csúcs, idei legjobb időeredmények a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétáinak a mérlege a nemzetközi versenyen.

0

gyulai-300x142 Kiválóan teljesített a debreceni trió a GyulainFotó: MTI

43 ország közel 200 atlétája érkezett a Fejér megyei fővárosba, hogy rajthoz álljon a 9. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon. A verseny színvonalát mutatja, hogy az indulók közt voltak világ és Európa-bajnoki érmesek, kontinensbajnokok, világcsúcstartók, világranglistavezetők.

Az első debreceni érdekeltségű versenyszámban, 400 gáton Koroknai Tibor 50.61-es idei legjobbjával az 5. helyen ért célba. Tibor a világ élvonalába tartozó futók közt is megállta a helyét. A győzelmet Byron Robinson szerezte meg, 49.53-as idővel.

19:20-kor gátas lányainkért szoríthattunk, Kozák Luca és Kerekes Gréta amerikai futókkal vették fel a versenyt 100 gáton. Mindketten remekül kapták el a rajtot, jó ritmusban, szinte hibátlan technikával teljesítették a távot. A célba érkezés után nagy volt az öröm, hiszen Luca 12.90-nél (idei legjobb idő), Gréta 12.93-nál (új egyéni csúcs) állította meg az órát, ami azt is jelenti, belül kerültek a világbajnoki szintidőn, és már közel kerültek a 12.84-es olimpiai kvalifikációs szinthez. A versenyszámot a világcsúcstartó Kendra Harrison nyerte 12.60 másodperccel az olimpiai második Nia Ali (12.63) előtt.

Kozák Luca: Nagyjából összeállt a mozgás, ami még közel sem tökéletes, van még mit javítani, de most az a fontos, hogy meg van a világbajnoki szintidő. Minden adva volt egy jó futáshoz, erős mezőny, jó pálya, időjárás, egy kis hátszél, fejben is összeszedett voltam. A rajtom most sem volt az igazi, de sokkal bátrabban tudtam megtámadni az első gátat, mint Tamperében. Már a finnországi verseny is jót tett az önbizalmamnak, a mostani teljesítmény ezt tovább erősítette. A vb kvóta meg van, aminek nagyon örülök, nyugodtabban készülhetünk, tervezhetjük az évet, úgy gondolom, lesz ez még jobb.

Kerekes Gréta: Titkon reménykedtem, hogy a Fehérváron megfutom a vb szintet, az eddigi versenyeken már közel álltam hozzá, de mindig volt egy kicsi hiba. A Gyulain a puzzle minden darabja a helyére került, erős mezőny, jó idő, a kellemes hátszél, bátran kijelenthetem, ez egy jó futás volt. Tudtam tartani a lépést a mellettem futó amerikaival, de mikor leléptem az utolsó gátról, a cél előtt jobbra néztem, ezt utólag bántam, de így is meg lett a szintidő és ez a legfontosabb. A technika is tökéletesen összeállt, edzőim is mondták, azt látták, kijavítottam az eddigi hibáimat, rendezett, összeszedett futás volt. Nem csak a szint lett meg, hanem megjavítottam egyéni csúcsomat, aminek nagyon örülök. Úgy érzem, maradt még bennem, de nem lehetek elégedetlen, mikor kiírták az időt, nagyon boldogok voltunk Lucával. Nyilván bennem van, hogy legyen minél jobb, 90-en belül, de be kell járni az utat, amit eddig is. Az edzőváltás nagyon jót tett, mondhatom, újjá születtem, új ember lettem, tökéletesen egymásra találtunk edzőimmel, jó úton járunk együtt.

Koroknai Tibor: Nagyon jó hangulatú versenyen, erős mezőnyben, a világ élvonalába tartozó gátasokkal futhattam. Valamilyen okból senki nem futott különösen jól, egyedül én tudtam megjavítani idei legjobb időmet, aminek nagyon örülök. Azt próbáljuk elérni, hogy az első 200 lazább legyen, hogy a táv végét jobban bírjam, de kint voltam a hetes pályán, ezért talán erősebben kezdtem. Az 50.61-es idővel elégedett lehetek, fokozatos a javulás, ha ez a tendencia folytatódik, meg lehet a világbajnoki szintidő, erre szeptemberig van lehetőségem. Augusztusban a csapat Európa-bajnokságon erős mezőnyben futhatok, többek között az Európa-bajnok is rajthoz áll, addigra már valószínűleg jó formában leszek, hogy megszerezzem a vb kvótát.