Kokovai Csongor: „Sok munka vár még rám, sokat kell még fejlődnöm”

A DLA U15-ös csapatának belső védőjét meghívták a korosztályos válogatott augusztus 6. és 8. közötti összetartására. A tehetséges játékos a tatamiról tért át négy évvel ezelőtt a futballpályára.

0

kokovai2-300x191 Kokovai Csongor: „Sok munka vár még rám, sokat kell még fejlődnöm”

Meghívtak az U15-ös válogatott keretébe. Számítottál erre?

Májusban öt csapattársammal együtt részt vehettem az az U14-es korosztály legtehetségesebb játékosainak tartott kétnapos kiválasztó edzőtáborán, ami után Peti bácsi (Garamvölgyi Péter – szer.) mondta, hogy jól teljesítettem, nagy esélyem van bekerülni a válogatottba. Valahol számítottam rá, hogy meg fognak hívni, vagyis inkább úgy fogalmaznék, bizakodtam. Nagyon boldog voltam, mikor közölték velem, hogy meghívtak az U15-ös válogatottba, amikor négy éve elkezdtem futballozni, ez volt a vágyam. Annak is nagyon örülök, hogy csapattársam, Vaskó Aurél is ott lesz Telkiben.

Véleményed szerint, minek köszönheted ezt?

Szerintem az előző bajnokságban minden edzésen, mérkőzésen próbáltam a legjobb teljesítményt nyújtani, mint ahogy a májusi kiválasztón is. A mostani edzőtáborban mindent meg fogok tenni, hogy továbbra is kerettag lehessek. Már több mint két hete elkezdtük korosztályos csapatommal a felkészülést, jó erőben érzem magam, úgy gondolom, az edzőmérkőzésen is jól teljesítettem, ugyan ezt szeretném nyújtani Telkiben is.

Mikor kezdtél el focizni?

Négy évvel ezelőtt kezdtem el focizni az Olasz Focisuliban, majd egy évig Böszörményben játszottam, lassan egy éve pedig már a DLA játékosa vagyok. Kolbe Ádám volt az első edzőm, majd Hegedűs Tamáshoz kerültem, később ismét Ádám bával dolgoztam, jelenleg Garamvölgyi Péter irányításával készülök. Szeretném itt megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak edzőimnek, nélkülük most nem tartanék itt, nem lehetnék válogatott kerettag.

Más sportágat is kipróbáltál?

Az első sport, amit komoly szinten űztem, az a karate volt, nem is ment rosszul, 10 évesen korosztályos világbajnoki címet szereztem. Közben elkezdett érdekelni a foci és rájöttem, ezt sokkal jobban szeretem, tetszett, hogy csapatsport, társakkal játszhatok, ezért áttértem a labdarúgásra. Otthon is beszéltünk a váltásról, anyukám azt mondta, olyan döntést hozzak, amiről úgy gondolom, számomra jó. Úgy érzem, az elmúlt négy év is bebizonyította, hogy jó döntést hoztam.

kokovai-1-300x225 Kokovai Csongor: „Sok munka vár még rám, sokat kell még fejlődnöm”

Erdélyből származol, hogy kerültél Debrecenbe?

Hegedűs Gabi bá, az Olasz Focisuli vezetője eljött Székelyhídra, tehetségeket keresett, engem is figyelmébe ajánlottak. Részt vettem egy edzésen, ami után azt mondta, van tehetségem a focihoz, és hívott Debrecenbe.

Szüleid könnyen elengedtek?

Először nem akartak elengedni, de én nagyon szerettem volna Debrecenben tanulni és focizni, addig kérleltem őket, időnként könyörögtem is, míg végül beleegyeztek.

Könnyű volt beilleszkedned az új közegbe?

Az első év volt nehéz, hiszen távol kerültem családomtól, az otthonomtól, a szüleim nagyon hiányoztak. Az sokat jelentett, hogy Debrecenben hamar befogadtak a csapattársaim, kedvesek voltak, barátokra találtam. Természetesen a családom most is hiányzik, amikor csak tehetem, hazautazok, erre hetente, kéthetente van lehetőségem, szerencsére szüleim gyakran meglátogatnak, sokszor egy héten többször is, a meccseimen is ott vannak. Apukámmal, aki régebben kézilabdázott, mindig át szoktuk beszélni a játékomat. Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, mindig mellettem álltak, mindenben támogatnak, amiért örökké hálás leszek nekik. 

Belső védőként szerinted milyen tulajdonsággal kell rendelkezni ezen a poszton?

Legfontosabb a jó fizikum, nem árt, ha gyors is a játékos, jól kell tudnia helyezkedni, jól olvasnia a játékot és okosan játszania.

Ezekből mivel rendelkezel?

Úgy gondolom, jó testi és fizikális adottságokkal rendelkezek, okosan játszok, ezt Peti bá is mondta már nekem, jók a passzaim, indításaim, a védőfeladatok mellett a támadások építéséből is kiveszem a részem. Minden téren kell még javulnom, főleg labdabiztonságban, helyezkedésben. Sok munka vár még rám, sokat kell még fejlődnöm, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy minél jobb labdarúgó váljék belőlem.

Ki a kedvenc játékosod?

A Liverpool védője, Virgil van Dijk, gyors, kemény, kiválóan helyezkedik, mindig ott van, ahol kell, véleményem szerint, a világ legjobb belső védője. A Lokiból Bódi Ádám játéka tetszik nagyon, technikás, gyors játékos, nagyszerűen rúgja a szabadrúgásokat, jól lát a pályán, jól szervezi a játékot.

A tanulás és a foci jól megfér egymás mellett?

Soha nem hanyagolom el a tanulást, a futball mellett ez is fontos számomra. Szerencsére jól össze tudom hangolni a kettőt, edzések után a tanulás az első. 4.3-as átlaggal végeztem a 8. osztályt a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban. Az iskolától nem szakadtam el, középiskolai tanulmányaimat is itt folytatom.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Amikor van rá lehetőség, haza utazok a családomhoz, Debrecenben pedig a barátaimmal szoktunk összejönni, elmegyünk moziba, vacsorázni, de van, hogy csak sétálunk egyet a városban.

Csapaton belül kivel vagy a legjobb kapcsolatban?

Akikkel Romániából érkeztem, Batai Tamás, Vaskó Aurél, velük régóta játszok együtt, de minden csapattársammal nagyon jó a kapcsolatom. Ez egyébként is jellemző a csapatra, egységesek és összetartóak vagyunk, edzőnket, Peti bácsit nagyon szeretjük.

kokovai3-300x197 Kokovai Csongor: „Sok munka vár még rám, sokat kell még fejlődnöm”

Az előző bajnokságot a 4. helyen zártátok, most mivel lennél elégedett?

Kicsi hiányzott ahhoz, hogy a harmadik helyen végezzünk, sajnos nem sikerült, de elégedettek lehetünk a negyedik hellyel. Érkeztek hozzánk új játékosok, akikkel szerintem erősödtünk, szeretnénk az idei bajnokság végén a bronzérmet megszerezni, bízok benne, sikerülni fog.

Milyen céljaid vannak?

Minden korosztályban meghatározó játékos szeretnék lenni, olyan teljesítményt nyújtani, amire idővel majd felfigyel az első csapat edzője, minden vágyam, hogy egyszer a DVSC mezében léphessek pályára a Nagyerdei Stadionban. Szeretném, ha a későbbiekben is számítanának rám a válogatottban. Mindezekért keményen kell dolgoznom, a hétköznapokon és a mérkőzéseken a lehető legtöbbet kihozni magamból, egyenletes, stabil, jó teljesítményt nyújtanom.

Garamvölgyi Péter, az U15-ös csapat edzője: Úgy gondolom, Csongi megérdemli, Vaskó Auréllal együtt, hogy meghívták a válogatott keretébe. Rendkívül alázatos, jó mentalitású játékos, aki mindig a maximumra törekszik. Edzéseken, mérkőzéseken igyekszik a legjobb teljesítményt nyújtani, 100%-os koncentrációval dolgozik, játszik, látszik rajta, hogy jobb és jobb akar lenni. Nagyon jó alapképességekkel, kimagasló munkabírással rendelkezik, jól érti a játékot. Rendkívül jól nevelt, tisztelettudó a táraival, az edzőivel, az akadémia dolgozóival szemben. Mint a többi gyereknek, neki is sokat kell még fejlődnie, tanulnia a focit, de jó úton jár, ezt bizonyítja a válogatott meghívó. Nagyon örülünk annak, hogy olyan játékosokat tudunk nevelni, akikre a korosztályos válogatottban is számítanak. Gratulálok Csongornak és további sok sikert kívánok neki.