Kosárlabda: Álom maradt a döntő, a bronzért játszhat a DEAC

A Debreceni Egyetem kosárlabda csapata a Szolnoki Olajbányász együttesét fogadta a bajnoki elődöntő negyedik mérkőzésén az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban hétfő este.

0

176895990_1170521586694302_6828059792724360619_n-300x200 Kosárlabda: Álom maradt a döntő, a bronzért játszhat a DEACFotó: deac.hu

Nagy küzdelmet és izgalmas végjátékot hozott a párharc negyedik felvonása, melyet a szolnokiak várhattak előnyösebb pozícióból, Gasper Potocnik legénysége 2-1-es vezetéssel érkezett a cívisvárosba.

Szerencsére a pontkülönbség nem számít a rájátszásban, így nem került behozhatatlan hátrányba Kovács Adrián gárdája, miután az elődöntős párharc harmadik mérkőzésén 37 ponttal kapott ki az Olajtól. A debreceni vezetőedző a negyedik meccs előtt elmondta, hogy állt már rosszabbul is a DEAC, elvégre az Alba Fehérvár ellen 0-2-es hátrányból álltak fel a hajdúságiak. Tóth Ádámék nem csak a becsületükért küzdöttek, hanem az életben maradásért is, hiszen amennyiben harmadjára is alulmaradnak, úgy a szolnokiak jutnak a bajnoki döntőbe. Utóbbi történt, a vendégek 86-83-ra nyertek, így bejutottak az NB I/A döntőjébe, ahol a Falco KC Szombathellyel mérkőznek majd meg. A DEAC a Szeged ellen folytatja a bronzmérkőzésen, amely a nemzetközi kupaindulásról dönt.

A Szolnok sorozatosan  szabálytalanul állította meg az első hazai offenzívákat, így debreceni büntetőkkel kezdődött a mérkőzés, melyekre Angelo Warner válaszolt a túloldalt. A kihagyott DEAC dobások után rendre gyors indításokból iramodott meg az Olaj, Cakarun labdalopása és zsákolása után 14-11-re vezettek a piros mezesek. Kovács Adrián időkérése után Stefan Moody első kísérletéből betalált a triplavonalon túlról. Kovács mester nyolc percet várt első cseréire, ekkor Molnár és Guyton érkezett Hines és Tóth Ádám helyére. Somogyi Ádám csent labdát, az egyetemisták válogatott bedobója is elsüllyesztett egy hármast (17-20). Az első negyedben a szolnoki játékosok rendre megnyerték az egy az egy elleni párharcokat, az első kisszünetre négypontos különbségnél került sor (20-24)

Pongó Máté hármasára, Carlton Guyton válaszolt a hazaiaktól. Újra Guyton jeleskedett, amikor egy nagyszerű szerelést követően mindenkit túlugorva értékesített egy pincér dobást. Nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez a DEAC, rendre üresen maradt egy szolnoki a sarokban, ahonnan zsinórban érkeztek a triplák. Cakarun büntetőjével először vezetett tízzel a vendég alakulat (25-35). Polyák és Drenovac kosaraival gyorsan ötre zárkóztak az egyetemisták, időt kért az Olajbányász. Moody bravúrosan leszedett támadólepattanója után Moore jegyezte első hármasát, majd újra a hazaiak irányítója volt eredményes (39-40). Az egyenlítés azonban nem akart összejönni a cívisvárosiaknak, egy szolnoki tripla mindig „jókor” érkezett. Így történt az utolsó másodpercben is, amikor Warner dobása hullott be kintről, 45-50-es állásnál vonultak nagyszünetre a felek.

Tóth Ádám gyors kosarával a DEAC nyitotta a harmadik tízpercet. Moore remekbe szabott asszisztját követően ismét Tóth volt eredményes, őt követte Hines labdaszerzése és óriási zsákolása, amellyel a találkozó legeleje óta először vezetett a Debrecen (55-54). Állandósult az egypontos differencia, hol az egyik, hol a másik félnél volt az előny. Két perccel a negyed vége előtt Drenovac állt bele egy hárompontosba, kísérletét siker koronázta, elléptek néggyel a fehér-feketék (62-58). Moody jó kilenc méterről elengedett dobása is behullott, de az Olaj sem hagyta annyiban Subotic jóvoltából visszajöttek kettőre (65-63).

Gibson és Pongó kosaraival már 10-0-s rohanásnál járt a Szolnok, s visszavette a vezetést (65-68). Moore hibázott többször is a hazaiaknál, akinek a helyére a huszonhat perce padozó Somogyi Ádám jött be, akit másfél perc játék után újra leültetett Kovács Adrián. Moody pontos bejátszását Tóth Ádám húzta be. Sokáig nem tudtak három pontnál közelebb jönni a hazaiak, Moody büntetőivel ha csak pár pillanatig is de egyre zárkóztak. A hajrára 72-77-tel érkeztek meg a felek, ekkor Guyton dobott egy nagyon fontos hármas, de Kovács révén erre is kontrázott az Olajbányász. Két percet mutatott az óra, amikor Guytont gáncsolták, a debreceniek légiósa olyan szerencsétlenül esett, hogy hosszú ápolásra szorult. Az amerikai játékos vastaps közepette hordágyon hagyta el a csarnokot. Hiába volt hat pont a különbség, a DEAC nem próbálkozott kinti dobásokkal, és hosszú támadásokkal operált, ezzel a vendégek malmára hajtva a vizet. Gibson duplájával eldőlni látszott a mérkőzés, de három másodperccel a dudaszó előtt Somogyit faultolták miközben kosarat dobott (82-84). A DEAC játékosa a gyűrűhöz akarta vágni a labdát, hogy a lepattanóból esetleg duplát szerezzen csapata, büntetőjét azonban véletlenül értékesítette. Egyből faultolt a Debrecen, de Gibson nem hibázott a vonálról, és a hazaiaknak már nem maradt ideje visszatámadni. A Szolnoki Olajbányász 86-83-ra nyerte az elődöntő negyedik meccsét, ezzel 3-1-es összesítéssel jutott a döntőbe, ahol a Szombathellyel találkozik majd.

Rájátszás, elődöntő, 4. mérkőzés

DEAC: Moody 12/6, Hines 3, Somogyi 10/3, Drenovac 16/6, Tóth 9, Csere: Guyton 11/6, Molnár M. 7, Polyák 6/3, Moore 9/6,

Vezetőedző: Kovács Adrián

Szolnok: Warner 18/6, Badzim 9/3, Kovács P. 7/3, Subotic 11/3, Cakarun 10, Csere: Pongó 10/6, Gibson 15/3, Juhos 4, Taiwo 2, Zsíros -,

Vezetőedző: Gasper Potocnik

U.Á.