Kosárlabda: Izgalmak, tudatlanság, sérülések, kórház

Johann Wolfgang Goethe szerint: "Akarni nem elég, tenni is kell". Ha egy mérkőzés tiszta játékideje negyven perc, és abból csak az utolsó háromban próbálunk tenni a sikerért, vajmi kevés. Ez jellemezte a DEAC férfi kosár csapatának szombat esti mérkőzését hazai parkettán az Oroszlány ellen. David Dedek, az egyetemisták mestere a meccs előtti napokban hangsúlyozta, jól jött az elmúlt másfél hétben a sok gyakorlás, mert felkészültek az ellenfél lerohanásos stílusára, az egy az egy elleni küzdelemre. Na ebből nem látszott semmi a meccsen.

0

1B6A3991-1024x684-1-300x172 Kosárlabda: Izgalmak, tudatlanság, sérülések, kórházFotó: deac.hu

Közel telt ház előtt mindenki optimista volt a derbit megelőzően. Kit, ha nem ezeket? – kérdezte néhány hazai drukker a büfében. Aztán a hurrá hangulat kissé ülepedett, amikor a bemelegítésnél hiányzott a legponterősebb játékos. Djodje Drenovac ujja legutóbb Pakson sérült meg, ezért utcai öltözékben állt a csapata mellett.

A feldobáshoz a Scott – Polyák – Gáspár – Taylor – Gumbs ötös fogat állt a középkörbe. A vendégek azonban elcsenték a labdát úgy, hogy a mieink egész este keresgélték. Az OSE igazolta, amit beszéltek róla: gyorsvonati sebességgel rohantak a DEAC pedig kereste a helyét. Pontatlanul dobtak, eladták a labdákat. Az ellenfélénél ültek a kinti dobások, még jobban is, ahogyan ők várták. Elsősorban Jacob Calloway talált be a három pontos vonalon túlról. A hetedik percben már tíz volt közte, de nem ide. Hazai szempontból 11 . 21-et mutatott a nagy tábla. Dedek edző időt kért, magyarázott, rajzolt, de a pályán ebből nem jött vissza semmi. Igaz a dudaszó pillanatában Kenéz is behintett egy hármast, ezzel felzárkózott a fekete-fehér grupp 24-25-re.

A második tíz percre aztán végleg beütött a baj. Tóth Ádámot még a kezdés utáni percekben szemen vágták, leütötték. Szédült, nem érzete jól magát, közölték vele, irány a Klinika. Elveszítette centerét a DEAC. Igaz ott volt Taylor, akivel viszont védőt játszatott mestere. Ez sem ment az amerikainak. Nem szeretném bántani, mert amúgy rendes srác, de nála kevés ügyetlenebb kosaras fordult meg az utóbbi években az Oláh Gábor utca környékén. Nem is igen tudta, értette feladatát. A gond, hogy a többiek sem. Sokszor csak távolról nézték az Oroszlány agresszív, gyors, pontos játékát. Így aztán nem csoda, hogy a második negyedet tízzel elveszítette a Dedek legénység, a szünetre 46-34-es vendég vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőben valamivel gyorsítottak a játékon Polyákék, fel is zárkóztak a 38. percben 56-59-re, de ahelyett, hogy egyenlítettek volna, Gáspár kihagyta saját maga két, csapata tizenkettedik büntetőjét, így a végső etapra maradt az ellenfél három pontos előnye.

Az izgalmak ekkor fokozódtak. Főleg azok után, hogy a játékvezetői triumvirátus, elsősorban Földházi Tamás kínosan vigyázott, nehogy nagyon magára találjon a hazai csapat. Érthetetlen faultokat fújtak be, hosszasan tanácskoztak az ellenfél edzőjével, hármasban tartottak értekezletet mérkőzés közben a pályán, és fújták a sípot, mint hat hónapos csecsemő a forró tápszert. Küzdött a DEAC, utolsó erő tartalékaikat is bevetették, de egyenlíteni nem sikerült. Már a tizenötödik büntető is lejött a gyűrűről. Mégis volt esély a győzelemre. 17,5 másodperccel a vége előtt 79-80 volt az órán, amikor az OSE támadhatott, de Garamvölgyiék labdát szereztek. Egy hármassal eldönthették volna az egész dolgot. Meg is próbálták a távolikat öt secundummal a duda előtt, de a kétszeri kísérlet közül egyik sem hullott a gyűrűbe. Így a dunántúliak 80-79-re – valljuk meg őszintén – megérdemelten vitték el a két pontot.

A hazaiaknál hiányzott legalább harminc pont, – Drenovac és Tóth Ádám -, kihagytak annyi büntetőt amennyivel kényelmesen nyerhettek volna, nem volt centere, védője és ezen az estén elképzelése sem a srácoknak.

Kritizálni, a legkönnyebb, de tény, ez a mostani DEAC nem kápráztatja el a szimpatizánsokat. A három amerikai pénzkidobásnak tűnik, a többiek mennek, de ez nem elég. Más az akarat, és más a képesség. Idő van, a duda hangja pedig ne csak a mérkőzéseken, de hét közben is jelezhet cserét. Szerintem így vannak ezzel a csapat körül tevékenykedők is.

DEAC – Oroszlány: 79-80 (24-25, 10-21, 24-15, 21-19)

DEAC: Scott 8, Gumbs 9/3, POLYÁK 11/3, Gáspár 2, TAYLOR 13

Cserék: Tóth -, GARAMVÖLGYI 13/9, Kenéz 10/6, Mócsán 13, Balázsi –

Vezetőedző: David Dedek

OSE: Ruják 8/3, Szabadfi -, CALLOWAY 24/15, BARNJAK 13/3, Krestinin 9

Cserék: DIMITRIJEVICS 10, Illés 9/3, Mucza 5/3, Dorogi -, Carev -, Werner 2

Vezetőedző: Simon Petrov

W.Gy.