Kosárlabda: Izgalmas hajrá, elfogult játékvezetés, kétpontos vereség

Ami férfi kézilabdában Veszprém, a nőknél Győr, az az erősebb nem kosárlabdázóinál Szombathely.

0

Kepernyofelvetel-64-300x174 Kosárlabda: Izgalmas hajrá, elfogult játékvezetés, kétpontos vereségFotó: deac.hu

Kiemelt figyelem, támogatók tolongása, nemzetközi szereplés és ha kell, némi bírói segédlet itt-ott. És akkor még nem beszéltem arról a Fradiról, ahol egy orosz edző németül ad interjút és angolul kiabál a Kenyában született norvég játékosával. Nemzeti ünnepünk elő estéjén elmélkedtem eme bölcsességeken akkor, amikor bandukoltam az Oláh Gábor utcai csarnokból kifelé, egy vesztes DEAC kosár meccs után.

Pedig úgy indult, ahogy elképzeltük. A vendég Szombathely kicsit félvállról vette a dolgot, mit nekünk Debrecen, amikor a spanyol Murciát is aláztuk a minap, gondolta a szerb felmenőkkel rendelkező, de mára magyar állampolgárrá lett Milos Konakov legénysége. Az egyetemisták kezdő ötösére ugyan nem kapta fel a fejét a Lakers menedzsere, de a Gáspár – Gumbs – Taylor – Scott – Drenovac kvintett hamar hintett – nem babonából – tizenhárom kosarat Kelleréknek. Konakov tombolt, majd gombolt egyet zakóján, de ez sem segített. Az első negyedben közelebb zárkóztak ugyan, de 26-21-es hazai vezetéssel kezdték a második tíz percet.

És a feket-fehérek beindultak. Hat perc negyvenhétnél 16 pontos volt a differencia ide, 37-21 villogott az eredményjelzőn. A vasiak igyekezni kezdtek rájöttek kevés az ötvenes cipő a parkettán, a mellényt is le kellene venni, így aztán kicsit közelebb merészkedtek, de ez is csak arra volt elég, hogy a szünetre a DEAC 11 pontos előnnyel mehessen a nemsokára fűtetlenné váló öltözőbe.

Aztán következett egy olyan húsz perc – két részre bontva – ami kísértetiesen hasonlított a legutóbb Kecskemét ellen, – igaz idegenben – látottakra. A 24. percben Keller kosarával egalizáltak Perlék, majd fél perc múlva a vezetést is megszerezték. Ekkor még tartotta magát a debreceni gárda, 59-57-tel kezdték a negyedik negyedet.

És bejött az, ami most a világban is jellemző: elfogyott az energia. Fejben és fizikálisan is leült a DEAC, a Falco-nak pedig nem nagyon kellett erőlködni. Matthew Tiby triplái rendre a gyűrűben landoltak, de még így is, ennek ellenére 2 perc 44 másodperccel a vége előtt 69-68-ra vezetett a hazai gárda. Ugyanez volt a helyzet 19,6 secundummal a vége előtt, amikor a bírók belenyúltak a meccsbe. A Szombathely jött oldalról. Nyolc másodperccel a dudaszó előtt Perl labdája lejött a gyűrűtől, az egyik bíró kifelé intett, a másik közölte, ő videózna egy kicsit. Ez utóbbit fogadta el a triumvirátus és hosszas visszajátszások után megállapították, a Falco jön az alapvonalról. Másfél másodperccel a lefújás előtt dobtak egy hármast, így fordítottak. David Dedek időt kért. A bedobás után Drenovacot faultolták a hárompontos vonalon kívül, de senki nem fújt semmit, csak a derbit fújhatják a hazai szimpatizánsok. A vége 71-69 lett oda.

Ez a DEAC elmarad az ígértektől. A játékosok nem nagyon értik a parkettán mit akar a másik. A két amerikai – Scott és Gumbs – egyedül szeretne mindent megoldani, emiatt tőlük csak örökölni lehet a labdát. Taylor center poszton nem világ megváltó, Drenovac pedig olyan a csapatban, mint a csonka kezű favágó: egy ujjal nem lehet aprítani, tehát egymaga kevés másik öt ellen.

Most következik két idegenbeli meccs. Mennek a fiúk Szolnokra, majd Paksra. Nem nekik áll a zászló. Kívülállóként mondhatnám: nekem nyolc. De hol van az ígért első nyolc?

DEAC – Szombathely FALCO Vulcano 69-71 (26-21) (20-14) (13-21) (10-14)

DEAC: Scott 11, Gumbs 7/3, DRENOVAC 14, Gáspár 4, Taylor 9

Cserék: Tóth 10, Polyák 11/9, Balázsi, Mócsán 3/3, Kenéz

Edző: David Dedek

SZOMBATHELY: Pot 10, Brown 3/3, Kovács B., TIBY 18/15, Keller Á. 7

Cserék: Perl 8, COWELS 14/12, Barac 9, Sövegjártó 2, Verasztó

Edző: Milos Konakov

W.Gy.