Kosárlabda: Nagy pofont kapott Szolnokon a DEAC

A férfi kosárlabda NB I/A elődöntőjének harmadik mérkőzésén a Szolnok fogadta a Debreceni Egyetem gárdáját.

0

20210504_DEAC-Szolnok-120-300x200 Kosárlabda: Nagy pofont kapott Szolnokon a DEACFotó: deac.hu

Az idei szezon során eddig négyszer találkoztak egymással a felek, s mindegyik alkalommal az aktuálisan hazai pályán játszó csapat örülhetett, s ez ezúttal sem változott. A Szolnok alapszakaszgyőztesként pályaelőnyben van, így a DEAC-nak legalább egyszer győznie kell idegenben, ha döntős reményeket szeretne dédelgetni. A Tiszaligeti Sportcsarnokban ebben az idényben csak két együttes tudott nyerni, itt lehetett volna az alkalom, hogy a debreceniek is feliratkozzanak a Kecskemét és a Szeged mellé. Polyák László újra Kovács Adrián rendelkezésére állhatott, azonban az egyetemisták csapatkapitánya sem tudta meggátolni a cívisvárosiakat abban, hogy a szezon legnagyobb vereségét szenvedjék el.

Kovács közelijével a hazaiak ragadták magukhoz először a vezetést, melyre Tóth Ádám és Djordje Drenovac válaszolt egy-egy ziccerrel. Úgy tűnt, hogy a szolnokiak az előző mérkőzéshez hasonlóan hatástalanok a hárompontoson túlról, ekkor azonban Badzim értékesítette a találkozó első tripláját. Az első öt perc egyik oldalon sem a védekezésről szólt, mindkét csapat a gyors támadásokra helyezte a hangsúlyt, több-kevesebb sikerrel. A hajdúságiaktól a keddi meccs pontzsákja, Stefan Moody jeleskedett lepattanók és szerzett labdák terén, de a dobásai – egy távolit leszámítva – nem ültek az első negyedben. Kovács betörése után a hazaiak lépték át először a tíz pontot (11-9), Gibson hármasa után pedig már 16-9 állt az eredményjelzőn. Kovács Adrián kihasználta első időkérését. Az első negyed 21-16-os hazai vezetéssel zárult.

Moore szállt be Moody helyett a Debrecennél, aki bár Tóth Ádámnak adott egy tetszetős gólpasszt, hibát hibára halmozott. Az Olaj őrizte ötpontos előnyét, 25-20-nál Potocnik edző is kikérte az idejét. Rengeteg eladott labda és kihagyott hárompontos jellemezte a mérkőzés első negyedóráját. Nyolcpontos hátrányból egyre jöttek vissza Tóth Ádámék, de csak pár másodperc erejéig, ugyanis Warner kosarával egy perc múlva újra nyolc lett közte. Kovács Adrián fizikálisabb játékot kért az övéitől, akkor amikor három perccel a félidő előtt Cakarun büntetőivel két számjegyűre nőtt a szolnoki előny (37-27). Moody rendre rossz megoldást választott a támadások során, az eladott labdák és a kemény hazai védekezés meg is hozta az eredményét, Badzim utolsó másodperces triplájával a félidőre 46-29-ra húzott el az Olajbányász.

Somogyi Ádám visszatért a parkettre a DEAC-ba, a magyar válogatott játékos faultproblémák miatt a kispadra kényszerült az egész második negyedre. Azonban az ő jelenléte sem hozott javulást, Roko Badzim újabb hármasával húszra hízott a különbség. Subotic és Kovács kosaraival huszonhét volt már közte. A debreceniek játéka teljesen szétesett, még a gyűrűt is alig sikerült eltalálnia az egyetemistáknak, akik öt perc alatt csupán három pontot szereztek (59-32). A szolnokiak mintha könyvből olvasták volna minden hajdúsági játékos mozdulatát. A vendégek szűk három negyed alatt tizenhatból egyetlen triplát dobtak. 71-34-nél Subotic és Taiwo szórakoztatta a közönséget egy alley-opp-pal.

A harmadik játékrészben kilenc pontot dobott az egész DEAC, így harminchét pontos hátrányból vágtak neki az utolsó negyednek. Gibson büntetői után 80-40-et mutatott az eredményjelző. Moody próbálkozott kétségbeesetten a triplavonalon túlról, végül tíz dobott ponttal, 3/14-es mezőnymutatóval zárta a meccset. A hazaiaknál Warner bizonyult a legeredményesebbnek tizenhat pontjával. Az Olaj remek játékkal rukkolt elő péntek este, mindehhez kitűnő egyéni teljesítmények és dobóformák is társultak, míg a DEAC-nak semmi sem sikerült. A párharc harmadik mérkőzése 94-57-es eredménnyel ért véget, így összesítésben 2-1-re a Szolnoki Olajbányász vezet az elődöntőben.

Rájátszás, elődöntő, 3. mérkőzés

Szolnoki Olajbányász – DEAC 94-57 (21-16, 25-13, 29-9, 19-19)

Szolnok: Warner 16/3, Badzim 13/9, Kovács 9/3, Subotic 9/3, Cakarun 8.

Cserék: Pongó 8/6, Pallai -, Gibson 11/6, Rudner 3/3, Zsíros 3/3, Taiwo 14.

Vezetőedző: Gasper Potocnik

DEAC: Moody 10/6, Guyton 4, Somogyi 4, Drenovac 9, Tóth 9.

Cserék: Moore 6/6, Asszú 2, Polyák 4, Hines 4, Molnár 5.

Vezetőedző: Kovács Adrián

U.Á.