Kosárlabda: Szoros végjáték után egyenlített a DEAC

Izgalmas mérkőzésen nyert a Debreceni Egyetem együttese a férfi kosárlabda NB1/A elődöntőjének második összecsapásán a Szolnoki Olajbányász ellen, ezzel 1-1-re módosította a párharc állását.

0

deacszolnok-2048x1152-300x169 Kosárlabda: Szoros végjáték után egyenlített a DEAC

Hatalmas taps fogadta a melegítésre kifutó DEAC játékosokat kedd kora este az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, ugyanis fél év után újra hazai közönség előtt játszhattak a debreceni egyetemisták. A múlthéten orrtörést szenvedő Polyák László továbbra sem állt Kovács Adrián rendelkezésére, s a csapatkapitány pótlása az első meccsen nem sikerült maradéktalanul a debrecenieknek. Bár a szombati első találkozón harminchét percig partiban voltak az alapszakaszgyőztes Szolnokkal, végül tizenöt ponttal alulmaradtak Tóth Ádámék. Nagyjából három tucat Olaj drukker is elkísérte a vendégeket, bízva abban, hogy a piros-feketék megduplázzák előnyüket az elődöntőben.

Tóth Ádám egy óriási zsákolással adta meg az alaphangot, melyet Stefan Moody tetézett egy még nagyobb gyűrűtépéssel. Három perc elteltével Shaquille Hines büntetőivel 8-2-re a DEAC vezetett, majd Moody emelte rá a mérkőzés első hárompontosát, sikeres dobása után időt kért Szolnok (11-2). Az első negyed felénél, még mindig nem sikerült mezőnykosarat dobnia a vendégeknek, ezzel szemben a debreceni mezőnykísérletek rendre pontosak voltak, 15-2. A kezdeti lendület után a hajdúságiaknál is becsúszott pár pontatlanság, de mivel a Tisza-partiak továbbra sem tudtak – csak büntetőből – kosarat szerezni, így Moody újabb triplájával már 22-6-ot mutatott az eredményjelző. Az Olaj a tizenegyedik mezőnydobásából végül megszerezte első dupláját.

A második negyed 22-10-es állásról kezdődött. Két perc elteltével, 26-14-nél Moody tetszetős passzából előbb Moore dobott hárompontost, majd Guyton is távolról volt eredményes. Negyedóra játék után tizenhét ponttal ment a DEAC. Érdekesség hogy a bírók ez idő alatt tizenkétszer láttak debreceni szabálytalanságot – ennek következtében az első percekben remeklő Hines faultproblémák miatt a padra kényszerült – , míg a szolnokiak csupán három személyi hibát jegyeztek. Tóth Ádám tért vissza egy hosszabb pihenő után, 35-25-nél Kovács Adrián használta ki második időkérését. Somogyi és Moody remek lepattanózása nyomán alig engedett második esélyből pontokat ellenfelének a Debrecen. Somogyi Ádám triplája törte meg a vendég felzárkózást, 39-29 a nagyszünetben.

A fordulást követően újra Stefan Moody és Somogyi Ádám párosa remekelt, egyből elcsenték a Szolnoktól a labdát, elsőként Somogyi szerzett ziccerből kosarat, őt követte Moody két nagyszerű triplája (47-35). Hiába vezetett kétszámjegyű különbséggel a Debrecen, Kovács Adrián egész pályás letámadást kért az övéitől. Amerikai csapattársához hasonlóan Djordje Drenovac is átlépte a tízpontos határt, míg a vendégeket Cakarun tartotta lőtávolban. Moody hatodik gólpasszát Somogyinak osztotta ki, Drenovac duplájával pedig tizenhét pontosra hízott a hajdúsági előny (58-41). Moody nyolcadik lepattanója után megszerezte a huszonegyedik pontját is, elképesztő formában játszott a fehér-feketék irányítója. Hines büntetőivel akár hússzal is megléphetett volna, a hazaiak erőcsatára azonban kétszer is hibázott a vonalról. Zsíros Péter kosaraival tizenháromra zárkózott az Olajbányász, 66-53-mal vonultak az utolsó kisszünetre a csapatok.

Az utolsó negyed legelején Pongó Máté labdaszerzése után tovább olvadt a debreceni előny. Fokozta az iramot a Szolnok, Badzim triplájával hosszú idő után újra tízen belülre kerültek a vendégek, majd Gibson hármasával négyre is feljöttek. Moody  értékesített nagyon fontos büntetőket, melyekkel ha szűkösen is, de őrizte előnyét a DEAC (75-69). Moody blokkolta Badzim ziccerét, a játékvezetők azonban szabálytalanságot láttak, így büntetőzhetett az Olaj. Warner sikeres közelijével már csak kettő volt közte, ekkor Moody értékesített egy kettő plusz egyet, visszaállt az ötpontos differencia. Két perc negyven másodperccel a vége előtt már csak minimális volt a különbség a hazaiak javára, 80-79. A végjátékban Moore és Tóth pontjaival előbb hatra lépett el a Debreceni Egyetem, majd Guyton triplájával már 90-83 állt az eredményjelzőn. Stefan Moody foglalta keretes szerkezetbe a találkozót, az elsőhöz hasonlóan utolsó pontjait is egy irtózatos zsákolás után szerezte. Hiába hajrázott nagyot a Szolnoki Olaj, végül 94-86-as hazai győzelem született, ezzel a hajdúságiak kiegyenlítettek a három győzelemig tartó elődöntős párharcban.

Férfi kosárlabda NB I/A, rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés

DEAC – Szolnoki Olajbányász 94-86 (22-10, 17-19, 27-24, 28-33)

DEAC: Moody 36/15, Somogyi 10/6, Drenovac 14/3, Hines 2, Tóth 13

Cserék: Moore 9/9, Guyton 8/6, Molnár 2

Vezetőedző: Kovács Adrián

Szolnok: Warner 14, Badzim 19/6, Kovács 2, Subotic 8, Cakarun 22

Cserék: Pongó 2, Gibson 11/9, Zsíros 6/6, Juhos 2

Vezetőedző: Gasper Potocnik

U.Á.