Közbeszólt a vírus, később szoríthatunk a magyarokért a darts vb-n

A World Darts Federation szervezésében a 2022-es darts világbajnokságot eredetileg január 1-9. között rendezték volna, azonban a versenyt a győri Ihász Veronika és a debreceni Kádár László részvételével csak áprilisban tartják meg.

0

dartsd-300x159 Közbeszólt a vírus, később szoríthatunk a magyarokért a darts vb-n

Fotó: Magyar Darts Szövetség

A sportvilágban az óév utolsó és az újév első napjait a PDC (Professzionális Darts Szövetség) dartsvilágbajnokság uralja, amely ebben az időszakban hazánkban is az egyik legnézettebb esemény. Többször felvetődött már az a kérdés, hogy mikor láthatunk magyar játékost a darts nagyszínpadán, azonban a választ keresve a sportág képviselőinek jelenlegi arányával nem árt tisztában lenni.

Idén a skót, Peter Wright nyerte meg a döntőt az angol, Michael Smith ellen, de már az elődöntőben is csak az Egyesült Királyság versenyzői szerepeltek. A darts a szigetország kocsmáiban a 19. század végén született, a II. világháború idején már közel 300 ezer játékos vett részt Anglia bajnokságában. Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár a sportág, de figyelemre méltó, hogy az utóbbi két év alatt több mint a duplájára(!) nőtt a dartsjátékosok száma, akik körülbelül 3700-an vannak jelenleg. Az intenzív növekedés a koronavírusnak is betudható, hiszen a járvány első két hullámában csak versenyzői engedéllyel lehetett sportolni, így a kocsmákban dobálók egy részéből igazolt játékos vált. A hazai fejlődést mutatja, hogy az ifjúsági világranglistákon több magyar játékos is a top tízben szerepel, Kovács Patrik tavaly például már a világbajnok Rob Crossal is szoros csatát vívott.

A PDC-vb 96 fős mezőnyébe nem könnyű bejutni, hiszen 64-en meghívásos alapon kerülnek be a szervezők saját világranglistája és versenyei alapján, 32 személy pedig különböző selejtezők útján kap helyet. Ha nem is a PDC szervezésében, de hazánk idén dartstörténelmi sikert írhat, hiszen a WDF (Darts Világszövetség) darts vb-n 2022-ben először szoríthatunk magyar versenyzőkért: a győri Ihász Veronika mellett a debreceni Arany Bikák Darts Klub kiválósága, Kádár László is a híres angol Lakeside Country Club tábláira dobálhatja a nyilait. Az esemény az eredeti tervek szerint január 1. és 9. között zajlott volna, azonban a járványhelyzet közbeszólt, így a versenyt végül április 2–10-ig követhetjük figyelemmel.

A halasztás nem egyedülálló, az előző években a járványhelyzet súlyossága vagy pénzhiány miatt sok verseny maradt el külföldön. A Magyar Darts Szövetség munkáját dicséri, hogy a koronavírus sújtotta években is megrendezte az összes versenyt, az utóbbi két évben mintegy négyszáz viadal valósult meg országunkban. A fiatalok teljesítménye is előre mutat, hazánk nagyvárosaiban pedig egyre több dartsklub alakul, így a közeljövőben jó esély lehet arra, hogy magyar versenyzőkért rendszeresen szorítsunk a nemzetközi dartsversenyeken.

T.H.