Lipcsei Péter már kopogtat az első csapat ajtaján

A DVSC-DLA U19-es gárdájának csapatkapitánya is jól példázza, nincs hiány feltörekvő tehetségekből Debrecenben, a Debreceni Labdarúgó Akadémia minden korosztályában pallérozódnak olyan játékosok, akik idővel a DVSC erősségei lehetnek. Ezen fiatal labdarúgók egyike a 17 éves belső védő, Lipcsei Péter.

0

dsc6283-300x188 Lipcsei Péter már kopogtat az első csapat ajtajánFotó: Kovács Péter/DLA

Azt, hogy Lipcsei Péterből milyen atléta válhatott volna, már soha nem tudjuk meg, hiszen a kezdeti próbálkozások után a szöges cipőt hamar futballcsukára cserélte. Már kicsi gyerekként kialakult benne egyfajta vonzalom a labda iránt, mely az évek alatt csak erősödött, mára élete szerves részévé vált a labdarúgás. – „Kezdetben még csak szórakozást, hobbit jelentett számomra a foci, ma már viszont a futball a boldogság számomra, mely sportág életem részévé vált, örülök, amikor játszhatok” – mondta a fiatal játékos a Debreceni Sportéletnek 2017-ben adott interjújában. Az ovis korszakot követően, 12 évvel ezelőtt kezdte tanulmányait a futball iskolájában, a Loki Focisuliban Kaszás Jánosnál, Fórián Zsoltnál és Pénzes Lászlónál sajátította el a labdarúgás alapjait. Az hamar kiderült – bár mint a legtöbb gyerek, gólokat szeretett volna szerezni – nem a csatárjáték az erőssége, védőként tud igazán kibontakozni. A Debreceni Labdarúgó Akadémia korosztályos csapataiban, Németi János, Joó Zsolt, Sándor Csaba és jelenlegi edzője, Szalánczi Tamás is belső védőként számít a játékára. Eleinte ódzkodott ugyan ettől a poszttól, de az évek alatt bebizonyosodott, jó döntés volt hátravinni a védelem tengelyébe. – „Nagyszerű érzés, mikor szerelésemnek köszönhetően meg tudok akasztani egy támadást és labdaszerzés után elindíthatok egy akciót” – fogalmazott erről korábban Péter. Kiváló szervezőkészsége is megmutatkozott, ennek köszönhetően választották társai csapatkapitánynak.

Szorgalmának, akaratának és futball iránti alázatának köszönhetően egyenletesen fejlődött, korosztályos csapatai meghatározó játékosává vált. Maximalista, nyerő típus, mindig a legjobbat akarja kihozni magából, ezzel a hozzáállással végzi az edzéseket, lép pályára a mérkőzéseken. Nagyon kritikus önmagával szemben, sokszor még győztes meccs után sem elégedett maradéktalanul a saját teljesítményével. Kiváló ütemérzékkel bír, jól olvassa a játékot, előre tud gondolkozni, remekül helyezkedik, stabil pontja a védelemnek. Fegyelmezett, technikailag képzett játékos, jó barátságban van a labdával, a gyengébbik lábát sem csak támaszkodásra használja. Jól lát, kommunikál a pályán, labdaszerzések után a támadásépítésből is kiveszi a részét. Akkor sem jön zavarba, ha egy sorral feljebb kell lépnie, védekező középpályásként is jó teljesítményre képes. Természetesen koránt sem kész labdarúgó, a játék minden elemében van még csiszolnivaló a játékában, de képes és akar is fejlődni. Emberileg csak jókat lehet róla elmondani, szerény, tisztelettudó, őszinte és céltudatos fiatalember.

Lipcsei Péterben nagy potenciál van, ha sérülés nem hátráltatja, kitartása és szorgalma töretlen marad, komoly pályafutás állhat előtte, idővel biztos pontja lehet a DVSC védelmének. A fiatal labdarúgó is ékes bizonyítéka annak, kiváló műhelymunka folyik az akadémián, tehetségekből nincs hiány, van és lesz kikből válogatnia a felnőtt csapat mindenkori vezetőedzőjének.

KZT