Makray Balázs: „büszkék lehetünk a debreceni sportolókra”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola stratégiai igazgatója elevenítette fel Debrecenhez köthető sportélményeit.

0

Apuén-300x200 Makray Balázs: „büszkék lehetünk a debreceni sportolókra”

                                                                                                            Édesapámmal 75. születésnapján

Szülőktől örökölt sportszeretet

A sport iránti szeretetet, elköteleződést szüleimtől örököltem. Édesanyám utánpótlás válogatott tornász volt, míg édesapám labdarúgóként tartalmas sportpályafutást tudhat maga mögött. Több mint 200 élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára, játszott a Szeged, Dorog, Budai Spartacus, Vasas, Komló és a DVSC színeiben. Olyan edzőlegendák voltak az mesterei, mint Lantos Mihály vagy Buzánszky Jenő. Budapesttől keletre talán ő az egyetlen még élő labdarúgó, aki játszhatott a brazil futballzseni, Pelé ellen. Visszavonulása után debreceni csapatoknál dolgozott vezetőedzőként, pályaedzőként, 1975-1978 között a DVSC szakmai munkáját is irányította. Még ma is aktív, 77 évesen óraadó a Debreceni Egyetemen. Az első sportélményem is édesapámmal kapcsolatos, gyermekkoromból vannak emlékeim a búcsúmérkőzéséről. Az akkori magyar öregfiúk válogatottal játszottak barátságos meccset, többek között Tichy Lajos és Buzánszky is pályára lépett a Vágóhíd utcai stadionban. Nagy hatással volt rám ez a találkozó, onnantól kezdve rendszeresen jártam mérkőzésekre. Annak ellenére, hogy édesapám révén bármikor ingyen mehettem volna be a stadionba, a haverokkal időnként igénybe vettük a „kerítésbérletet”. Gimnáziumi éveim alatt egy rövid időszakban a B-közép széléről is szurkoltunk a csapatnak, de a lelátó más részein is jelen voltam. Rengeteg szép emléket őrzök ebből az időszakból, hogy csak egyet említsek: 1979-ben labdaszedőként „tevékenykedtem” az élvonalba feljutott DVSC első mérkőzésén. Mondhatni testközelből, a pályát körülvevő salakról lehettem szemtanúja, a Vasas elleni 4:1-es győzelemnek.

Középpontban a labdarúgás

Már az Eponában dolgoztam, mikor a DVSC megszerezte első Magyar Kupa győzelmét Vácon a Tatabánya legyőzésével. A történelmi siker mellett azért is emlékezetes az a mérkőzés, mert Bocit (Bodnár László – szerk.) azon a találkozón nézte meg a Dinamo Kijev. A mérkőzés nem indult túl jól számára, az elején a 40 éves Kiprich úgy befűzte egy köténnyel, ahogy a nagykönyvben tanítják. Beszéltük is egymás között, ez nem jó ajánlólevél, de jól megoldotta a feladatát, végül szerződtette a Kijev. Ügyvezetőként a második kupagyőzelemnek is részese voltam, mikor az Üllői úton 5:2-re legyőztük a Videotont. Fantasztikus volt a hangulat, melyet szurkolóink teremtettek a Népligetben, majd a itthon a Dósa Nándor téren, ezek mind felejthetetlen élmények. Rengeteg szép emléket őrzök az Oláh Gábor utcáról, mint ahogy a Puskás Ferenc Stadionról is, a Loki Bajnokok Ligája menetelése kapcsán. Az élet úgy hozta, hogy a Fiorentina elleni „hazai” találkozón nem lehettem ott a “Puskásban”. UEFA ellenőrként a Barcelona – Rubin Kazan BL találkozón működtem közre, melyet szintén azon a napon rendeztek meg. Szokták mondani, az élet a legnagyobb forgatókönyv író, mindkét meccsen a 2. percben született gól. A Camp Nou kivetítőjén megjelent, hogy a DVSC vezet 1:0-ra, mely nagyon jó érzéssel és büszkeséggel töltött el. Sajnos mi végül vereséget szenvedtünk, de a Barcelona sem örülhetett, 2:1-re maradtak alul az orosz csapattal szemben.

3x3-SZB-300x169 Makray Balázs: „büszkék lehetünk a debreceni sportolókra”

                                                                                                              3×3-as kosárlabda Szervező Bizottság

Szervezőként is élményekkel gazdagodott

Természetesen nem csak a futballal kapcsolatban vannak szép emlékeim, hiszen nagyon színes a cívisvárosi sportpaletta. A 2000-es évek kezdetétől Debrecen a sportesemények rendezésének egyik fellegvára, rangos nemzetközi versenynek adott otthont a város. A 2002-es tornász világbajnokságot még vendégként tekintettem meg a Főnixben, mivel abban az időben Budapesten dolgoztam. Később viszont már a szervezőbizottságok tagjaként a Főnix Csarnok vezetőjeként, majd a Sportcentrum stratégiai igazgatójaként nagyjából 30 rendezvény szervezésében vettem részt. Debreceniként, sportmunkatársként büszke vagyok az összes rendezvényre, bátran kijelenthetem, mindegyiket magas színvonalon sikerült lebonyolítanunk. Hosszan sorolhatnám ezeket a rendezvényeket, csak néhányat említenék: a 2004-es és a 2014-es kézilabda Európa-bajnokság, az ifi világbajnokság, a jeges sportágak versenyei, a románok elleni futsal Eb selejtező, válogatott kosárlabda mérkőzések. Debrecen először adott otthont Davis Kupa találkozónak, de egy korábbi teniszgála is unikumnak számít, melyen az akkori világranglista első Justine Henin is pályára lépett a Főnix Csarnokban. Mindezek az események sportszerető emberként is felejthetetlen élményekkel gazdagítottak.

Davis-Kupa-300x225 Makray Balázs: „büszkék lehetünk a debreceni sportolókra”

                                                                                                   2020-as Davis Kupa Spotcentrumos kollégákkal

Debrecen a sport fővárosa

Minden elfogultság nélkül mondhatom, büszkék lehetünk a debreceni sportolókra, akik kiemelkedően teljesítenek, évről-évre szállítják a jó eredményeket. Annyi élvonalbeli csapattal (tizenegy), mint Debrecen, egy vidéki város sem büszkélkedhet. Mondhatjuk, hogy az atlétaválogatott gerincét is a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola sportolói adják. Büszkék lehetünk utánpótlás műhelyeinkre is, nagyon sok gyerek sportol szervezett körülmények között. Az egyetlen vidéki város vagyunk, mely három kiemelt státuszú akadémiával rendelkezik, ez is mutatja, milyen meghatározó szerepe van sport terén is Debrecennek az országban. Városunk komoly sportmúlttal rendelkezik, a debrecenieket érdekli a sport, mely nem élne meg olyan helyen, ahol nem néznék az emberek. Biztos vagyok abban, hogy jövőben is élharcosai leszünk az ország sportéletének, erre garancia a város vezetése és a Debreceni Egyetem. Tulajdonosként, fenntartóként is jelen vannak a sportban, komoly erőket mozgósítanak, hogy ez a struktúra életben maradjon és bővüljön. Nem túlzás azt kijelenteni, hogy Debrecen a sport fővárosa.

Junior-Kézilabda-Vb-SZB-300x200 Makray Balázs: „büszkék lehetünk a debreceni sportolókra”

                                                                                                         Junior kézilabda VB Szervező Bizottság 2018