Na végre! Nagyot küzdött a DEAC, megérdemelte a sikert

Vér, verejték, tisztelet: az első kettőt te adod, a harmadikat pedig elnyered. Nem én mondom. Az amerikai akciófilmek sztárja, Dwayne Johnson közölte ezt az egyik újságíróval, amikor a firkász a sikereiről érdeklődött. És ez a respect most végre megilleti a DEAC kosarasait is a szombati, Szeged elleni rangadó után.

0

Kepernyofelvetel-93-300x162 Na végre! Nagyot küzdött a DEAC, megérdemelte a sikertFotó: deac.hu

Menjünk sorjában. Nem a hazaiaknak állt a zászló, különösen úgy, ahogy az elmúlt hetek eredményei mutatták. Drenovac bekötött ujjal melegített, Tóth Ádám sem volt még teljesen fitt, a csapaton pedig úgy tűnt némi depresszió is  kezd látszani a sikertelenségek okán. Nyolc forduló után mindössze két győzelmet mutatott a statisztika, és ehhez nem szoktunk hozzá az utóbbi években. Az ellenfélnél sem az NBA szabadnapos kiválóságai nyújtottak a bemelegítésnél.

A Taylor – Polyák – Scott – Gáspár – Drenovac ötösfogat jelent meg a feldobásnál, hogy Scott triplájával megadják a hangulatot. A varázslat azonban egyelőre váratott magára. A dél-alföldieknél a volt debreceni Bognár Kristóf kapta el a fonalat. Pontosan dobott, hol hármast, hol duplát, és pillanatok alatt nyolc találat volt a neve mellett. Az egyetemisták csak szaladtak az eredmény után, a feljavult Washingtont sem tudták tartani. Az első negyed 22-24-es szegedi vezetéssel zárult.

A második részt mi kezdtük, de pillanatok alatt eladták a labdát Polyákék, az indításból növelte előnyét Simándi Árpád gárdája. Aztán 6 perc 15-nél végre azt hittük nyugalom lesz, mert egy triplával átvette a DEAC a vezetést. Az öröm csak másodpercekig tartott. A túloldalon feljavult Roberson, szórta a pontokat, mint karácsonyi csillagszóró a szikrát és szünetre 42-39-es ellenfél vezetéssel sétáltak az öltözőbe a magas emberek.

Volt hátra még kétszer tíz perc. Ekkor kezdett remegni a publikum. Az utóbbi hetekben ugyanis mindig a harmadik negyedben ment el a meccsek kilencven százaléka. Most azonban valami más történt. Minden labdáért megharcoltak a fiúk. Az eddig sokat szapult Taylor úr volt a lepattanók után mindkét palánk alatt, Scott hátára vette az egész termet – pedig hideg volt – Mócsán elkapta a fonalat, így a befejező negyedet már 61-58-as hazai előnnyel kezdték a csapatok. És innen már nem volt visszaút. Igaz Tóth Ádámot lazán rálökték a gyűrűt tartó állványzatra, felszakadt a fejbőre, vérzett, a bírók pedig nagyvonalúan ellene ítéltek technikait. Ez a tévedés sem hátráltatta a fekete-fehér rohamokat, jól védekeztek, tartották, sőt megtartották előnyüket, így megérdemelt 83-78-as debreceni győzelem és vastaps mellett zárult a meccs.

A hetek óta tartó vesszőfutás remélhetően véget ért. Ezzel a sikerrel felszakadhat az a pszichés gát, amely jellemezte az utóbbi mérkőzéseken a DEAC-ot. A három győzelem miatt még nem kell a tabella elejét böngészni, de fordulhat a kocka. És lassan, de biztosan kezdődhet a felzárkózás.

Férfi kosárlabda NB I/A

DEAC – Naturtex-SZTE-Szeged 83-78 (22-24, 17-18, 22-16, 22-20)

Legjobb dobók: Mócsán 22, Mike Scott 19, Drenovac 15, Polyák 10, illetve Roberson 18, Washington 17, Bognár 16

W.Gy.