Pöszmet Tibor: „a feljutással beérett a munkánk gyümölcse”

Hatalmas sikert ünnepelhetnek a DEAC labdarúgói, az MLSZ hétfői döntése alapján ugyanis az NB III-as bajnokságok listavezetői jogosultak az osztályváltásra, így az új szezont már a második vonalban kezdheti meg az együttes. A klub szakosztályvezetője, Pöszmet Tibor a bejelentés másnapján, arcán széles mosollyal válaszolt kérdéseinkre, többek között az elmúlt évek áldozatos munkája, a frissen feljutó csapat hosszú távú célja, valamint a régóta tervezett debreceni futballpiramis megvalósulása is szóba került.

0

Pöszmet-Tibor-300x164 Pöszmet Tibor: „a feljutással beérett a munkánk gyümölcse”

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-bihari Napló

Megszámoltad, hány gratuláló üzenetet és hívást kaptál a szövetség bejelentését követően?

Hogy őszinte legyek, már nem tudom követni, ám igyekeztem mindegyikre válaszolni, s természetesen továbbítottam a gratulációkat a játékosok, stábtagok, valamint munkatársaim felé. Kedden gyakorlatilag egész nap csörgött a telefonom, én pedig nem győztem büszkélkedni a futballistáinkkal, akik a pályán rengeteget tettek azért, hogy egy álom valóra váljon. Nagyon boldog vagyok, hogy a feljutással beérett a munkánk gyümölcse, hiszen az elmúlt években tudatosan, lépcsőfokonként építkeztünk, a hétfői döntéssel pedig a pont is felkerült arra a bizonyos i-re.

Maradt benned hiányérzet amiatt, hogy csonka szezont követően, a zöld asztalnál kaptátok meg a jogot az osztályváltásra?

Természetesen jó lett volna a pályán kivívni a feljutást, de a kialakult helyzetet figyelembe véve megértem a szövetség döntését, s örülök, hogy számunkra kedvezően határoztak az elöljárók. A bajnokság előtt nem fogalmaztuk meg hivatalos elvárásként az osztályváltást, ám ahogy mondani szokás, evés közben megjött az étvágy, s a sikeres őszi szereplést látva bíztunk benne, hogy sikerül az első helyen zárnunk a szezon végén. A sors furcsa fintora, hogy végül csupán egyetlen mérkőzést tudtunk lejátszani tavasszal, azonban ennyi elegendő volt ahhoz, hogy a tabella élére ugorjunk, s ez végül döntőnek bizonyult. A zöld asztalnál dőlt el a sorsunk, de egyáltalán nem érdemtelen a feljutásunk, s véleményem szerint a pályán is mi lettünk volna a befutók.

Szakosztályvezetőként hogyan érintett az elmúlt hónapok bizonytalansága?

A járvány következtében mindenki számára új és ismeretlen helyzet alakult ki, több eltérő forgatókönyv is napvilágot látott a bajnokság folytatásával kapcsolatban, s bár bíztunk benne, hogy valamilyen úton-módon sikerül kiharcolnunk a feljutást, konkrétumok hiányában nem tudtunk előre tervezni. Miután néhány sportági szakszövetség úgy határozott, hogy nem jelöl ki feljutó és kieső csapatokat az idei szezonban, még az is felmerült, hogy a labdarúgásban is hasonló döntés születik, amit érthető módon nehezen emésztettünk volna meg. Hétfőn végre pont került az ügy végére, s mivel számunkra kedvező döntés született, már a határozat másnapján elkezdtünk dolgozni a nevezésünk beadásához szükséges adminisztráción. A másodosztályú szerepléshez szükséges feltételek adottak, csupán némi hiánypótlás szükséges, de a klub gazdaságilag stabil alapokon áll.

Milyen célokkal vághat neki együttesünk a másodosztály küzdelmeinek, s milyen erősítésekre van szükség a nyáron?

Tartjuk magunkat a fokozatosság elvéhez, így továbbra sem szeretnénk túlzott elvárásokat támasztani a játékosok irányába, első körben a biztos bennmaradás a célunk. Azokra a játékosokra, akik alapemberek voltak a feljutást kivívó csapatnak, a jövőben is számítunk, s szerencsére a rutinosabb futballisták a másodosztályban is örömmel vállalják a játékot. Korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy a tapasztaltabb és a fiatal játékosok remekül kiegészítik egymást, így a jövőben is igyekszünk lehetőséget adni az utánpótláscsapataink kiválóságainak, akik közül többen már a télen a felnőttekkel készülhettek. Emellett természetesen szükségünk lesz erősítésekre, ha egy osztállyal feljebb is szeretnénk megállni a helyünket, de új igazolásokról még korai beszélni.

A DEAC feljutásának köszönhetően végre megvalósulhat a régóta tervezett debreceni futballpiramis. Milyen szerepe lehet az egyetemi klubnak a jövőben a cívisváros labdarúgásában?

Hiszek abban, hogy a DVSC jövőre is az élvonalban szerepel majd, a klub második csapata lehetőséget kap az NB III-as indulásra, ezáltal pedig a legmagasabb osztálytól a megyei bajnokságig, minden szinten lesz debreceni csapat. Bízom benne, hogy hosszú távon is fennmarad a futballpiramis, amelynek köszönhetően szintet léphet a debreceni labdarúgás, és az utánpótlásban pallérozódó játékosok számára is több perspektíva nyílik a városban. A DEAC, mint a Debreceni Egyetem sportklubja, elsősorban a hallgatók számára igyekszik sportolási lehetőséget biztosítani, így a labdarúgó szakosztály ajtaja is nyitva áll a tanulók előtt, az első csapat feljutása pedig kitűnő motiváló erőt jelenthet a nálunk futballozó fiatalok számára.

P.G.