Rácz Vivien: „motivál, hogy a példaképeimmel versenyezhetek”

Mint beszámoltunk róla, remek debreceni eredmények születtek a 36. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Versenyen, melyre ezúttal is a fővárosban, az Iharos sporttelepen került sor. A Debreceni Sportélet megszólaltatta az első nap főszereplőit, akik szinte kivétel nélkül elégedettek voltak teljesítményükkel.

0

116432473_2627470924180140_1814533705062859974_n-300x166 Rácz Vivien: „motivál, hogy a példaképeimmel versenyezhetek”

Több szempontból is különleges az idei Honvéd Kupa, ugyanis szokatlan módon ezzel a rangos viadallal indult el igazán a szabadtéri szezon, legjobbjaink ráadásul normál esetben már Tokióban készülnének az ötkarikás játékok atlétikai versenyszámaira, ehelyett azonban Budapest felé vették az irányt, ahol a magyar élmezőny krémje tiszteletét teszi a hétvégén.

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola versenyzői közül a távolugró Rácz Vivien mutatkozott be elsőként a fővárosi viadalon, s csupán egyetlen centiméterrel maradt le a legjobb nyolc közé jutástól.

„Természetesen örültem volna, ha még hármat ugorhatok, de nem vagyok csalódott, hiszen felnőtt mezőnyben versenyeztem – értékelt a fiatal tehetség, aki 5.44-es ugrásával kilencedikként zárt. – A lécfogásomon még van mit javítani, a második ugrásomban sokat hagytam, nem szerettem volna megkockáztatni a belépést. Motivál, hogy a példaképeimmel versenyezhetek, akik egyelőre nem vetélytársaim, de azon dolgozunk az edzőmmel, hogy egyre közelebb kerüljek hozzájuk, s idővel rám is etalonként tekintsenek a fiatalok.”

A nemrégiben egyéni csúcsot döntő magasugrónk, Hodossy-Takács Sámuel továbbra is jó formában versenyez, ezúttal pedig ezüstéremnek örülhetett, miután harmadik próbálkozásra átvitte a 2.14 méteres magasságot.

109115794_203065411109330_6124810254654465032_n-193x300 Rácz Vivien: „motivál, hogy a példaképeimmel versenyezhetek”Fotó: Égerházi Péter

„Nehéz verseny volt, mert öten is megugrották a 2.05-ös magasságot, de szerencsére sikerült bizonyítanom, hogy nem csak hazai környezetben vagyok képes jó teljesítményre – mondta a versenyt követően Hodossy-Takács. – Nem izgultam túl a versenyt, próbáltam a saját mozgásomra figyelni, s nem okozott nagy nyomást a múlt heti egyéni csúcsom, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megközelítenem azt az eredményt. Jankovics Dániellel ezúttal nem tudtam tartani a lépést, a 2.17-hez apró technikai finomságok hiányoztak, de a közeljövőben azon fogunk dolgozni, hogy idővel tovább javíthassak a legjobbamon.”

Az ügyességi számok mellett a futópályán is örülhettünk debreceni sikereknek, junior 400 gátasunk, Kiszel Zsófia, valamint az 1500 méteren versenyző Kácser Zita is felállhatott a dobogó második fokára.

„Sokáig vezettem a mezőnyt, 1300 méterig tartottam a kért iramot, s bár a végére sajnos besavasodtam, az ezüstéremmel sem lehetek elégedetlen – mosolygott a rutinos Kácser. – Közel egy éve versenyeztem utoljára, így már nagyon vártam ezt a pillanatot, sokat készültünk és könnyítettünk a Honvéd Kupára, s a 4.25.61-es idő azt mutatja, jó úton járunk. Természetesen van még hová javulni, elsősorban arra kell figyelnem, hogy több erőtartalékom maradjon a hajrára, mert ezúttal a tetemes előny nem volt elegendő a győzelemhez.”

A 36. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Verseny vasárnap a férfi távol-, és női magasugrók küzdelmeivel, valamint sík-, és akadályfutó viadalokkal folytatódik.

P.G