Roberto Baggio: „Bízunk benne, hogy hozzájárulhatunk Debrecen futballsikereihez”

A FuNino-edzésmódszerrel olyan gyerekeket szeretnének nevelni, akik képesek önállóan meghozni a döntéseket.

0

baggo-300x169 Roberto Baggio: „Bízunk benne, hogy hozzájárulhatunk Debrecen futballsikereihez”

2015 őszén indult útjára a Debreceni Futballegyetem, amelynek keretében kedden és szerdán a FuNino-edzésmódszerrel lehet megismerkedni. Ennek apropóján a cívisvárosba látogatott az olasz futball emblematikus figurája, Roberto Baggio, akinek 1993-ban odaítélték az Aranylabdát.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen komoly hagyománnyal rendelkező felsőoktatási intézmény hívott meg bennünket. Bízunk benne, hogy hozzájárulhatnak a város futballsikereihez. Olyan módszert kínálunk, amellyel a jövő játékosait lehet kinevelni” – fogalmazott Roberto Baggio.

„A program hat-hétéves korban indul, és tizenöt-tizenhat éves korig tart. Célunk, hogy a gyermekekben lévő tehetséget lépcsőzetesen fejlesszük. Azt is szeretnénk elérni, hogy a fiatalok a felmerülő problémákat önállóan tudják megoldani” – világított rá Hegedüs Gábor társszervező.

Marcello Nardini szakmai vezető elmondta, a gyakorlatokat különböző korosztályokra fejlesztették ki. Hozzátette, a türelem elengedhetetlen, hiszen van egy fejlődési ütem, amelyhez alkalmazkodni kell. Szerinte nem szabad olyat kérni a gyerekektől, amire csak a felnőttek képesek. Nardini arra is rámutatott, hogy a modell az agyra épül, az intelligens futball jelentőségét emelte ki. A tudásanyagot igyekeznek állandóan frissíteni. A nehézségi szintek időről időre emelkednek, a futballisták 14 évesen jutnak el odáig, hogy a futballt 11 a 11 ellen űzzék, és ekkor derül ki, hogy ki milyen poszton szerepel majd. Nardini végezetül elárulta, a játékosok a főszereplők, hiszen nekik kell a döntéseket meghozniuk.

A Debreceni Futballegyetem előadásain nem csak az elméletre összpontosítottak, a különböző gyakorlatokat be is mutatták a DESOK Csarnokban.

B.Á.