Salakmotor: Bemutatkozik a flat track Debrecenben

A motorsportok rajongóinak nagy örömére szeptember 18-án, szombaton egy újabb nemzetközi versenyt rendeznek a Perényi Pál Salakmotor Stadionban.

0

csm_FIM_Flat_Track_World_Championship_2020_974df2f188-300x200 Salakmotor: Bemutatkozik a flat track Debrecenben

Fotó: fim-moto.com

A Gázvezeték utcában hamarosan ismét felbőgnek a motorok: a páros Európa-bajnokság és a Debrecen Nagydíj után egy új motoros szakág, a flat track debütál Debrecenben. A verseny rangja óriási, ugyanis szombaton a világbajnoki döntő 2. fordulóját rendezik a cívisvárosban.

Mi is az a flat track? – A sportág az Amerikai Egyesült Államokban az 1920-as években vált népszerűvé, majd kontinensünkön is egyre többen próbálták ki. Napjainkban a motorsportok szerelmesei a világ minden táján ismerik, más szakágak vasparipás sportolói is gyakran kipróbálják. Az egyik legjobb példa erre Valentino Rossi, a MotoGP egyik legeredményesebb pilótája ugyanis még egy flat track pályát is építtetett hazájában, Olaszországban. A szakágat 2011-ben a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) is felkarolta és immáron a világbajnoki címért is megküzdhetnek a versenyzők.

Hogyan néz ki egy ilyen motor? – A vaspapucsosok akár 450-500 köbcentiméteres, átalakított supermoto- vagy krosszmotorokon küzdhetnek meg az elsőségért.

Hogyan zajlik a verseny? – A speedwaytől eltérően 6 vagy 7 motoros áll fel két sorban a rajthoz és hat kört tesznek meg. Tizenhat alapfutamot követően sor kerül a mindig nagy küzdelmet hozó “last chance” futamra. Az utolsó esélyt 10 vagy 12 versenyző, három sorból elrajtolva kapja meg és nyolc körön át száguldhatnak. A fináléban ismét 10 vagy 12 pilóta vesz részt, de itt már tíz kört tesznek meg.

A flat track vb döntője egyébként négy futamból áll. Az első fordulót Németországban (Diedenberg) rendezték meg, a debreceni esemény pedig a második lesz a körben. Harmadik alkalommal Csehországba (Pardubice) utaznak a sportolók, majd Olaszországban (Boves-Cuneo) derül ki a végső győztes.

A világ legjobb flat track versenyzői tehát szombaton, 15 órától Debrecenben mérettethetik meg tudásukat. Természetesen a nagy motoros hatalmak is jelen lesznek, a magyaroktól pedig szabadkártyás pilótaként Magosi Norbert kap lehetőséget. Kuriózumnak számít még, hogy két női versenyzőért is szoríthatunk.

A történelmi eseményen bizonyára ismét remek hangulat uralkodik majd a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Az esemény szervezőjének (Speedwolf Debrecen Speedway Team) honlapján már a jegyek is elérhetőek.

T.H.