Sándor Tamás értékel: El selejtező DVSC – Kukësi

A 2019-2020-as szezonban a DVSC legendás játékosa, a magyar futball egykori legjobb irányítója értékeli mérkőzések után a Loki mérkőzéseit. Jankovics Sándornak, aki eddig ezt a feladatott látta el, köszönjük munkáját, a színvonalas és mindenre kiterjedő alapos összefoglalóit. Tobe a DVSC Európa-liga mérkőzése után debütált a Debreceni Sportélet szakértőjeként.

0

dvsckukesi_10-300x200 Sándor Tamás értékel: El selejtező DVSC – Kukësi

Többekkel egyetemben én sem tudtam sokat az albán csapatról, így nehéz volt megítélni, mire képesek. Herczeg Andrásék nyilván a lehetőségekhez mérten alaposan feltérképezték a Kukësit és felkészítették a csapatot az Európa-liga selejtezőre. Én azt vártam a mérkőzéstől, hogy hazai pályán magabiztos győzelmet szerez a Loki.

Nem óvatoskodtunk, jól kezdtünk, voltak lehetőségeink, hogy megszerezzük a vezető találatot, de nem sikerült betalálni a vendégek kapujába. Ellenfelünk kibekkelte az első negyedórát, egyre bátrabban kezdtek el futballozni, jól járatták a labdát, látványos támadásokat vezettek, helyzetekig is eljutottak, volt egy kapufát eltaláló lövésük is. A mérkőzés ezen periódusában volt egy-két védelmi megingásunk, benne volt a levegőben, hogy esetleg gólt kapunk, szerencsére az albánok nem tudták kihasználni az adódó lehetőségeiket. A második félidőben lüktető volt a játék, egyre többször eljutottunk ellenfelünk kapujáig, akiknek a védekezése már nem volt egységes, bár az első 45 percben sem volt az, sok hibát követtek el saját védő harmadukban, ettől „vérszemet” kaptunk. Sokkal nagyobb önbizalommal játszottunk, bátran bevállaltuk az üres területekbe való beindulásokat, megvoltak a helyzeteink, a jó játék eredményességgel párosult, háromszor is bevettük ellenfelünk kapuját.

Összességében megérdemelten nyertük meg a mérkőzést, kulcsmomentum volt Haruna beállítása, aki lendületet vitt a támadójátékunkba. Jól mozgott be az üres területekbe, nagyon fontos gólt szerzett, a másik két találatnak is tevékeny részese volt. Bár egy idő után érződött, hogy még nincs 100%-os állapotban, de nagyon biztató teljesítményt nyújtott. A Kukësi próbált a második félidőben is támadólag fellépni, de úgy éreztem, elfáradtak, nehezebben zártak vissza, ezáltal üres területek nyíltak támadóink előtt, amiket jól használtunk ki. Úgy gondolom, három góllal nyerni nemzetközi kupában, mindenképp megsüvegelendő eredmény.

Véleményem szerint, a háromgólos előny elég lehet a visszavágón, teljesen mindegy, milyen felfogásban fog futballozni az albán együttes. Ha óvatosan kezdenek, az idő nekünk fog dolgozni, ha már az első percektől nekünk jönnek, hátul kinyílhatnak, amit gyors kontrákkal kihasználhatunk. A mai nemzetközi futballban nincsenek már alárendelt szerepet játszó csapatok, ezt több példa is bizonyítja. Az úgynevezett „kiscsapatok” mezőnyben jól játszanak, labdabiztosak, van önbizalmuk, bár a két kapu előtt több hibát elkövetnek, még többgólos előnynél se lehet biztosra menni ellenük, ettől függetlenül én továbbjutást várok. Azt gondolom, ha sikerül betalálnunk idegenben, azzal le is zárjuk a párharcot és készülhetünk a Torino ellen.