Short track vk: Elődöntős a férfiváltó, négy magyar továbbjutó egyéniben

A Liu-testvérek a debreceni viadal pénteki versenynapján is klasszisteljesítményt nyújtottak, Kónya Zsófia és Jászapáti Petra pedig erőn felül teljesítve jutott negyeddöntőbe 1000 méteren.

0

258136692_5203294016350852_8798589444232722525_n-300x192 Short track vk: Elődöntős a férfiváltó, négy magyar továbbjutó egyénibenFotó: Hunskate

A jó kezdés után hasonló folytatásra számítottunk rövidpályás gyorskorcsolyázóinktól a Főnix Arénában, a világkupa-sorozat harmadik állomásának második napján. Ami az egyéni küzdelmeket illeti, péntekre az 1000 méter maradt, ami bizonyos szempontból a legnehezebb szám, lévén ahhoz túl hosszú, hogy maximális sebességgel teljesítse az ember, ahhoz meg túl rövid, hogy nagyon taktikázni lehessen. Éppen ezért rendkívül homogén a mezőny, így hiába lépett jégre esélyesként a magyar triumvirátus, tartalékolni már az első körben sem igazán volt lehetőségük.

A selejtezőket Krueger John-Henry, Liu Shaoang, valamint Liu Shaolin Sándor is könnyedén vette, de mindhárman más-más forgatókönyvvel léptek tovább, hiszen Krueger a kettes rajtpozícióból az élre törve lett futamgyőztes, Shaoang az egyesről aratott rajt-cél győzelmet, míg Shaolin szintén az egyesről indult, de be kellett érnie a második hellyel. Kora délután aztán következett a második kör, ami Kruegernek a végállomást jelentette: az első kanyart harmadikként elhagyó magyar klasszis sokáig kitartóan üldözte kanadai és francia riválisát, ám egy ütközés következtében visszacsúszott az ötödik pozícióba, onnan pedig már nem volt visszaút. A Liu-testvérek ugyanakkor könnyedén masíroztak a negyeddöntőbe, Shaoang a harmadik kanyar után állt az élre, míg Shaolin két körrel a vége előtt robbantott, mindketten futamgyőztesként zárták a pénteki egyéni küzdelmeket.

Balról a kínai Zhang, jobbról a francia Daudet fogta közre Kónya Zsófiát a selejtezőben, ám a szegediek kiválósága nem rettent meg a feladattól, s a második helyen lépett tovább, akárcsak Jászapáti Petra, aki a koreai Lee mögött, de a japán Hirait megelőzve ért célba futamában. Bácskai Sára Lucától ugyanakkor elbúcsúztunk, miután a döntőbíró szabálytalannak minősítette előzését – ha a vasárnapi döntőben, tömött lelátók előtt hozott volna hasonló döntést, vélhetően nem zárták volna szívükbe a helyiek… A másik két magyar lány azonban érte is küzdött a folytatásban, nem is akárhogyan! Jászapáti rögtön az első futamba kapott besorolást, többek között Lee Yu-bin, valamint Zhang Yuting társaságában, s bár a két ázsiai klasszist nem sikerült megelőznie, 1:30.797-es ideje elegendőnek bizonyult a negyeddöntőhöz. Kónya Zsófia megismételte tegnapi 500-as teljesítményét, a harmadik helyen haladva tapadt az élmezőnyre, s mivel a kanadai Alyson Charles két körrel a vége előtt kicsúszott, honfitársunk továbbjutást érő helyen haladt át a célvonalon.

A versenynap zárásaként következtek a váltók, ebben a műfajban a hölgyeknek 3000 métert kell teljesíteniük, ami annak fényében különösen nehéz küldetésnek tűnt, hogy a dél-koreai és az orosz négyes is a mieink futamába kapott besorolást. Két egyéni továbbjutónk mellett Somogyi Barbara és Sziliczei-Német Rebeka alkotta a magyar váltót, amely a harmadik helyen ért célba az esélyesek mögött, így lemaradt a vasárnapi elődöntőről. Ott lesznek viszont a férfiak, akik ugyan sokáig a negyedik helyen utaztak, de a srácok pontosan tudták, mikor kell ritmust váltani, s végül jól jöttek ki az izgalmas befutóból, futamgyőztesként jutottak tovább.

A debreceni világkupán szombaton 500 és 1500 méteren hirdetnek győztest, a Debreceni Sportélet helyszíni tudósításban számol majd be az eseményekről.

P.G.