Short track vk: Remekeltek honfitársaink a nyitó napon

Magyar sikerekkel indult a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupája, a férfiak tökéletes napot zártak, míg a hölgyeknél Kónya Zsófia és Jászapáti Petra is erőn felül teljesített.

0

258363058_5199466746733579_8430912012395999211_n-300x187 Short track vk: Remekeltek honfitársaink a nyitó naponFotó: Hunskate

Talán nem vállalunk túlzott kockázatot azzal a kijelentéssel, hogy a jövő évi, pekingi téli olimpia dobogós rövidpályás gyorskorcsolyázói kivétel nélkül megmutatják magukat a debreceni közönségnek az előttünk álló hétvégén. A kvalifikációs világkupát Jászapáti Petra az elmúlt négy év legfontosabb versenyének nevezte, ugyanis a hazai rendezésű viadal a sorozat harmadik állomása, ezt követően már csupán egyetlen lehetőségük lesz a kvótaszerzésre legjobbjainknak. Ennek szellemében léptek jégre a magyar versenyzők már csütörtökön is, az újjávarázsolt Főnix Arénában az első versenynapon 500 és 1500 méteres távokon köröztek a klasszisok, s az új olimpiai versenyszám, a 2000 méteres vegyes váltó is bemutatkozott.

Délelőtt az 1500 méteres küzdelmekkel kezdtünk, a férfiaknál pedig három magyar versenyzőnek szurkolhattunk, az erőviszonyok ismeretében egyikőjüknek sem okozhatott gondot a továbbjutás. Persze ismerjük a jég azon tulajdonságát, hogy csúszós, s a vetélytársak sem most húztak először korcsolyát a lábukra, de honfitársaink már hozzászoktak az esélyesség terhéhez, így John-Henry Krueger, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is első helyen jutott tovább a negyeddöntőbe. Ott aztán már komolyabb erőpróba várt rájuk, a három fiú közül csak Kruegernek jött össze a futamgyőzelem, ám ez vélhetően csupán annak köszönhető, hogy a második hely is elődöntőt ért – Shaolin a kanadai Dion, Shaoang pedig a koreai Kwak mögött korcsolyázott be „kényelmesen’’ a célba.

A hölgyeknél a leghosszabb távon Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka és Bácskai Sára Luca kapott bizalmat a szakvezetőktől, az első kört mindhárman sikeresen vették. A negyeddöntő ugyanakkor más kávéház, s ezt a saját bőrükön tapasztalhatták a lányok: Sziliczei-Német a negyedik helyen, Bácskai a hatodikon ért célba futamában, így nem folytathatta a küzdelmeket. Összejött viszont a továbbjutás Jászapáti Petrának, aki nem is akármilyen bravúrt hajtott végre, hiszen végig tartotta a lépést az extraklasszis Ariana Fontanával, az orosz Vostrikova pedig hiába üldözte, a mi lányunk ért be másodikként a célba.

Ami a királykategóriát, azaz az 500 métert illeti, ezen a távon a jó rajt különösen sokat számít, amihez ugyebár jó rajtpozíció szükségeltetik, ez pedig a kvalifikációs futamok győzteseinek jár. Éppen ezért egyik magyar legény sem engedte ki a kezéből az elsőséget sem a selejtezők, sem az előfutamok során, meggyőző sebességgel rajt-cél győzelmeket arattak. Tették mindezt úgy, hogy Krueger futamát egyszer, Shaoangét egy rossz rajt és egy bukás miatt kétszer fújták vissza a bírák, de egyiküket sem fogta meg a közjáték, már az első kanyar után élre álltak, s magabiztosan érvényesítették a papírformát. A férfiak ezzel hibátlan napot zártak, 500-on a negyeddöntőben, 1500-on az elődöntőben szoríthatunk majd három honfitársunkért.

A hölgyek is alaposan kitettek magukért a selejtezőben, Jászapáti Petra például egyből az élre állt, s Elise Christiet is megelőzve nyerte meg futamát (a következő körből sajnos már nem tudott továbblépni), míg Kónya Zsófia a harmadik helyen utazott, de végig tapadt Valcepinára, s idővel jutott tovább. A sors úgy hozta, hogy ők ketten a következő körben is egy futamba kerültek, ám ezúttal az olasz húzta a rövidebbet, miután egy kanyarban kicsúszott, s magával rántotta a végül továbbjuttatott koreai Kimet is. Ekkor lett igazán jelentősége, hogy Kónya a második egyenesben kielőzte Christiet, hiszen így negyedikből máris másodikká lépett elő, így egyedüli magyar lányként bejutott a negyeddöntőbe.

A csütörtöki program a 2000 méteres vegyes váltó negyeddöntőivel zárult, s itt sem lehetett okunk a panaszra, miután Jászapáti Petra a kettes rajtpozícióból nagyszerű rajttal az élre állt, megelőzve a lengyeleket és a koreaiakat. Amikor aztán Nógrádi Bence először a Főnix Aréna jegére lépett, a koreai váltó lépett elő fő üldözővé, majd kisvártatva a vezetést is átvették. A harmadik helyen korcsolyázó kazahok azonban elszálltak, s a lengyelek sem tudtak ritmust váltani, így John-Henry Krueger másodikként hozta be a magyar négyest, amely vasárnap már az elődöntőben bizonyíthat.

P.G.