Sipos Szabolcs: „az, hogy bekerülhettem a válogatottba jelzi, jó úton járok”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia fiatal játékosa nemrégiben debütált az U16-os válogatottban, pályára léphetett Hollandia és Olaszország legjobbjai ellen. Sipi célja, hogy idővel a DVSC játékosaként mutatkozhasson be élvonalbeli mérkőzésen a Nagyerdei Stadionban.

0

sipos_szabolcs-2-300x185 Sipos Szabolcs: „az, hogy bekerülhettem a válogatottba jelzi, jó úton járok”

November elején debütáltál az U16-os válogatottban. Számítottál rá, hogy Belvon Attila szövetségi edző behív a keretbe?

Minden játékos álma, hogy bekerüljön a magyar válogatottba, szerencsére az én álmom megvalósult. Előzetesen nem számítottam rá, hogy bekerülök a keretbe, meglepetésként ért, mikor szóltak, hogy utazhatok Telkibe, az edzőtáborba. Azt nem lehet elmondani, mit éreztem, mikor címeres mezben pályára léphettem, azt meg kell élni. Úgy gondolom, az, hogy bekerülhettem a válogatottba jelzi, jó úton járok, az elvégzett munka és a teljesítményem eredménye. Ez nagy motiváció számomra, azért fogok dolgozni a hétköznapokban, hogy a szövetségi edző máskor is számítson rám.

Pályára léphettél az olaszok elleni két edzőmérkőzésen, a második találkozón ráadásul kezdőként. Milyen volt ellenük játszani?

Nagyon jó csapat az olasz válogatott, gyorsak, dinamikusak, technikásak, gyorsan járatják a labdát, de mindkét találkozón partiban voltunk velük. Úgy gondolom, jó teljesítményt nyújtottam ellenük, mikor a második félidőben lejöttem a pályáról, az edző megdicsért, azt mondta, nagyon jól játszottam. A magas labdákkal volt gondom időnként, mivel az olasz támadó magassági fölényben volt, de megoldottam a feladatomat.

Milyen út vezetett a válogatottságig?

Hajdúböszörményben ismerkedtem meg a labdarúgás alapjaival, majd a Balmazújvároshoz kerültem. Innen igazoltam a DLA-hoz, de akkor még nem éreztem, hogy nekem az akadémián van a helyem, ezért visszatértem az újvárosi csapathoz. Tavaly nyáron értem meg arra, hogy a DLA játékosa legyek. Jól érzem magam Pallagon, úgy gondolom, egyenletes a fejlődésem.

Jelenleg védekező középpályásként játszol. Mindig ezen a poszton szerepeltél?

Szinte minden poszton játszottam már, kezdetekben a támadósorban, elég sok gólt szereztem, majd a középpályásként számítottak rám. A Balmazújvárosnál nem volt jobboldali védő, így hátra kerültem, majd a védelem tengelyébe. Egy ideje már védekező középpályásként játszok, szeretek ezen a poszton futballozni. 

Az U16-os csapat jól teljesít a bajnokságban, jelenleg a 3. helyen áll a táblázaton. Mi a siker titka szerinted?

Őszintén megmondom, a bajnokság kezdetén nem számítottunk arra, hogy ilyen előkelő helyen fogunk állni a táblázaton. Bár már az ez első két forduló után valamit lehetett sejteni, hiszen a két élcsapattal, a Honvéddal és a Puskással partiban voltunk. Hogy mi a siker titka? Csapatként nagyon egységesek vagyunk, fegyelmezetten betartjuk edzőnk taktikai utasításait. Stabil a védelmünk, jók az átmenetek, labdaszerzések után gyors kontrákat vezetünk. Jani bá (Szűcs János U16 edzője – szerk.) összefogja a csapatot, jó a közösség, az összhang nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Még van egy mérkőzésünk az őszi szezonban, ha sikerül legyőznünk az ETO-t, már biztos a 3. helyen telelünk.

Véleményed szerint, mik a jó védekező középpályás erényei?

Összetartja a csapatot, kommunikál a pályán, párharcokat nyer, sok labdát szerez, melyeket pontosan megjátszva segíti a támadásokat. Az egy az egy elleni szituációkat jól oldom meg, olvasom a játékot, de minden téren van még hová fejlődnöm.

A DVSC első csapatából ki a kedvenc játékosod?

Bódi Ádám játékát szoktam figyelni, nagyon technikás labdarúgó, jól lát a pályán, pontrúgásai életveszélyesek. Szeretnék egyszer beszélgetni vele, bár ő más poszton játszik, mint én, de biztos jó tanácsokat tudna adni.

Iskola és a sport jól megfér egymás mellett?

Ezzel nincs problémám, a kettőt jól össze tudom egyeztetni, bár most van egy kis lemaradásom, a hétközi fordulók és a válogatott miatt, de igyekszek bepótolni a lemaradásom. Ehhez a böszörményi Bocskai István gimnázium tanáraitól minden segítséget megkapok.

Mik a jövőbeni terveid?

Azért fogok dolgozni, hogy minél többet fejlődjek, minél jobb labdarúgó váljék belőlem. Idővel célom, hogy bemutatkozzak a DVSC első csapatában, de tudom ezt nem adják ingyen. Ahhoz, hogy odakerülhessek, hétről hétre bizonyítanom kell, de nem csak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken is. Eltökélt vagyok, céljaim eléréséért mindent megteszek, a célom pedig nem más, mint pályára lépni a Nagyerdei Stadionban. Tanulmányok terén még nincs konkrét elképzelésem, de ezen van még időm gondolkozni, az biztos, hogy érettségi után tovább fogok tanulni.

Kiknek köszönheted, hogy idáig eljutottál?

Elsősorban szüleimnek tartozok köszönettel, mindent megtesznek azért, hogy focizhassak, sok áldozatot hoznak, mindenben támogatnak, mellettem állnak, illetve testvéremnek és nagyszüleimnek. Szeretnék köszönetet mondani edzőimnek, Poczetnyik Csabának, Molnár Istvánnak, Pipó Sándornak, akik Böszörményben egyengették az utam, balmazújvárosi trénereimnek, Nagy Lajosnak, Szabó Balázsnak, Az Olasz Focisulinál Kolbe Ádámnak, Jeremiás Gergőnek, valamint akadémiai edzőimnek, Moskovits Gábornak, Garamvölgyi Péternek, Németi Jánosnak, Sándor Csabának, Kerekes Zsombornak, Szűcs Jánosnak, az ő áldozatos munkájuk kellett ahhoz, idáig eljutottam, sokat tanultam tőlük.