„Több, mint egy klub”

Közös projektet indított a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) és a DEAC. A „sportegyesületek az egészségért” - megközelítésen alapuló társadalmi, innovációs kísérleti program célja a szabadidősport bevezetése a sportegyesületek portfóliójába.

0

Tobb_mint_egy_klub-DEAC-20181027-001-300x200 „Több, mint egy klub”

Az NDHSZ és konzorciumi partnere, az Debreceni Egyetem sportklubja mintegy 300 millió forintot fordít vissza nem térítendő támogatás formájában az egészségorientált sportklub modell magyarországi fejlesztésére és kipróbálására. A hároméves, „Több, mint egy klub” elnevezésű projektben a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club szervezeti kultúrájának és portfóliójának átalakításával egészségfejlesztő testmozgási lehetőséget biztosít a lakosság, különösen a hátrányos helyzetű lakossági csoportok számára. A projekt az EFOP-5.2.1-17 kódszámú a Társadalmi innovációk – Új módszerek kipróbálása című felhívás alapján a Széchenyi 2020 programban valósul meg.

A fejlesztés annak a hiányosságnak a megoldására törekszik, hogy a hazai sportegyesületek portfóliójában a versenysport mellett a szélesebb tömegeket elérő szabadidősport is szervesen jelenjen meg.  A „sportklubok az egészségért” – megközelítésre épülő társadalmi innovációs kísérleti projekt keretében egy olyan komplex szolgáltatásfejlesztés megvalósítása a cél, mely a helyi szinten elérhető sportegyesületek kapacitásaira épül, de azok szolgáltatási körének bővítésével, illetve az egészségmegőrző szemlélet alkalmazásával, a sportegyesületek képzett edzői kapacitását használva, a lakosság jóval szélesebb rétegének biztosítson képzett szakemberek által felügyelt mozgási lehetőséget. A konzorciumban benyújtott pályázat célja, hogy az egészségorientált sportklub modell magyarországi adaptációját valósítsa meg, ezáltal hozzájáruljon a térség lakosságának egészségfejlesztéséhez. A projekt eredményei hosszú távon szolgálják a Mozgásgyógyszer mozgalomhoz kapcsolódó minőségirányítási és klubszintű védjegyrendszer bevezetését is, melyben a rendszeres testmozgás a krónikus betegségek gyógyszeres kezelésének terápiás célú kiegészítéseként is használható.

A modell bevezetésére és kipróbálására a DEAC szervezeti keretein belül kerül sor Debrecenben. A projekt átfogó céljai között szerepel az egészségorientált sportklub modell és szemlélet megvalósulása minél szélesebb körben a hazai sportkluboknál. A projekt hiánypótló fejlesztést valósít meg, mivel a modell terjedését az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nyomon követi.