Suba László: „Ez olyan futás volt, hogy sok hibát nem lehet benne találni”

A fedettpályás Európa-bajnokságon Kozák Luca az elődöntőben megverte a mezőnyt, megjavította az országos csúcsot, de sérülés miatt nem lehetett ott a döntőben. Tökéletesen sikerült a felkészülése, a formaidőzítése, benne volt a levegőben a kimagasló eredmény. Edzőjét, Suba Lászlót kérdeztük az Eb-ről, az odáig vezető útról és az év hátralévő feladatairól.

0

luca-suba-300x225 Suba László: „Ez olyan futás volt, hogy sok hibát nem lehet benne találni”

Hogyan élte meg az elődöntőt?

Mivel szokásomhoz híven, a rajtnál álltam és onnan nem láttam, mi is történt a célba érés után, kellett nyolc-tíz perc, mire szembesültem a valósággal. Mikor megbizonyosodtam arról, hogy meg van a döntő, félrevonultam, már azon járt az agyam, van hátra öt óránk, mit is tegyünk. A lelátó túlsó végéhez érve már sejtettem, hogy valami nincs rendben, mondták, Luca lábával történt valami, de semmi konkrétumot nem tudtam még, csak azt, hogy már az orvosi szobában van. Egyből rohantam oda, látva a lábát tudatosult bennem, hogy ebből már nem lesz futás a döntőben.

Azonnal meghozták ezt a döntést?

Egyértelműen Luca egészségét tartottuk szem előtt, nem tehettük meg, hogy kockáztatjuk egy esetleges indulással, hogy még súlyosabb sérülést szenvedjen, esetleg a másik lábával is történjen valami. Négyszemközt átbeszéltünk mindent alaposan és bármennyire is fájó volt, meghoztuk a döntést. A jövőre is gondolni kellett, hiszen több fontos versenyen is rajthoz fog állni idén, nem beszélve a világbajnokságról.

Több mint egy héttel az Európa-bajnokság után hogyan értékelné Luca teljesítményét az előfutamban és az elődöntőben?

Véleményem szerint, már az előfutamban is jó időt érhetett volna el, ha nem lepődik meg. Ezt arra értem, hogy mindig voltak gondjai a rajttal, nem is igazán maga a rajt volt rossz, hanem volt benne egy kontramozdulat, ezt le kellett vetkőznie, sokat gyakoroltuk, hogy javítsuk, úgy néz ki, sikerült. Tökéletesen jött el a rajtgépről, a harmadik gátnál jelentős előnye volt, mivel eddig ez a táv ezen szakaszában nem volt jellemző, biztos átvillant az agyán, mi is történt, ez elég volt ahhoz, hogy egy pillanatra kiessen a ritmusból, de a harmadik helyen be tudott érni. Azt gondolom, ezzel még abból a szempontból jól is jártunk, hogy így az elődöntőben a nyolcas pályáról indult, vetélytársai nem láthatták, minden kontroll nélkül futhatott és meglepte az ellenfeleit. Nagyon erős futam volt, indulás előtt azt mondta nekem Luca: „Tudod így lesz jó, ebből a futamból idővel többen fognak továbbjutni, ez egy nagyon jó futás lesz”.

Annyira jó lett, hogy megverte a mezőny, fantasztikus országos csúcsot futott. Ez benne volt a levegőben?

Őszintén megvallva, titokban készült erre. Soha nem beszélünk arról, milyen eredményt várunk el, csak annyit, hogy jobb legyen, mint az előző. Január 26-án Párizsban már 8.07-es egyéni csúcsot futott, majd a következő versenyen megismételte, következett egy 8.08, ráadásul ezeket a stabil eredményeket úgy érte el, hogy közben edzettünk, mindenhol munkából állt rajthoz. Az utolsó pillanatig arra készültünk, hogy az Eb-re legyünk jó formába, nagyon boldogok vagyunk, hogy pont Glasgowra sikerült kihegyezni. Úgy gondoltuk, egyéni csúcs, vagy ahhoz közeli eredmény kell a döntőhöz, ez be is bizonyosodott. Ez olyan futás volt, hogy sok hibát nem lehet benne találni, most nem volt szükség mellbedobásra, ilyen még nem fordult elő, simán átfutott a célvonalon.

Az edzőket mennyire viseli meg egy ilyen verseny?

Mióta hárman készítjük fel Lucát, a terhek megoszlanak, ami sokat jelent. Nem elfáradtam, hanem érzelmileg viselt meg az Eb, ilyenkor inkább az idegi küzdelem a megterhelő, én napokon keresztül gátat futok, keresem a hibát, az okot, mi miért történt, min kell javítani. Luca ezen hamarabb túlteszi magát, azt szoktuk mondani, én izgulok, ő meg fut.

A felkészülés alatt mit csináltak másképp, mint eddig?

Ezt sokan megkérdezték már tőlem, mindenkinek azt válaszoltam, a fiammal és feleségével három éve dolgozunk együtt, közösen készítjük fel Lucát, ennek pedig egyre jobban látszik az eredménye, folyamatos a fejődés. Talán amit másképp csinálunk, az annyi, hogy nagyon sok kiegészítő gyakorlatot végzünk, ezek olyan izmokat is fejlesztenek, ami a futásdinamikát növeli.

Lucát leginkább csak a versenyeken látjuk, a hétköznapi munkáról nem sokat tudunk. Könnyű vele dolgozni?

Nagyon hamar és jól tanul, olyan intelligenciával rendelkezik, hogy könnyű vele dolgozni. Mikor megbeszéljük, ezt vagy azt el kell végezni, de nem lesz kellemes, viszont meg lesz az eredménye, tudomásul veszi és megcsinálja szó nélkül. Viszont makacs, ám én is az vagyok, végül mindig egy jó kompromisszumot tudunk kötni.

A fedettpályás szezonnak vége, de hamarosan jönnek a szabadtéri versenyek. Mikor kezdik a munkát?

Eredetileg is úgy terveztük, az Eb után kap Luca egy hét pihenőt, de a sérülés mindent felülírt. Bár egy hétig kényszerpihenőn volt, de elkezdődött a rehabilitációja, gyógytornászhoz jár, próbáljuk minél hamarabb rendbe hozni a lábát, 25-én Dél-Afrikába utazunk edzőtáborba, akkorára teljes értékű munkát kell végeznie. Lesz, amit a sérülés miatt majd pótolnunk kell, de megyünk tovább azon az úton, amit október végén elkezdtünk, szeretnénk ott lenni a világbajnokságon és jó eredményt elérni, de már előrébb is tekintünk, úgy szeretnénk szerepelni, hogy minél előbb teljesítsük az olimpiai szintidőt, így nyugodtabban készülhetünk.

Milyen időeredménnyel lenne elégedett 100 gáton?

Röviden válaszolva, jobbal, mint a tavalyi volt, ha ez sikerül, akkor teljes mértékben elégedett leszek. Ezen a távon is van egy nagyon régi országos csúcs, amit szintén Siska Xénia tart, ha azon belül tudna futni Luca, akkor kijelenthetjük, megérkezett a világ elithez, bár ezt már most is mondhatjuk, jegyezni fogják a Top 10-ben.