Szakács Levente: „A munkában hiszek, tudom, hogy előbb-utóbb meghozza gyümölcsét”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia U 16-os csapatának támadójáról edzője, Garamvölgyi Péter elmondta, Leventében minden megvan, mely ahhoz kell, hogy profi labdarúgóvá váljon. A fiatal játékost kérdeztük a kezdetekről, a jelenről, illetve céljairól.

0

50-1-300x203 Szakács Levente: „A munkában hiszek, tudom, hogy előbb-utóbb meghozza gyümölcsét”

Levente még óvodás volt, mikor szülei kézen fogták és elvitték az apró srácot élete első labdarúgó edzésére. – Nyírbátorban, ötévesen ismerkedtem meg a labdarúgással, a helyi egyesületben, Csonka Gábor tanultam meg az alapokat. Az első perctől kialakult egy szoros kötelék köztem és a futball között, az eltelt évek alatt életem szerves részévé vált a labdarúgás, semmilyen más sportágra nem cserélném fel – kezdte mondandóját a DLA U16-os csapatának játékosa.

A nyírbátori évek alatt szépen fejlődött a fiatal játékos, melyre a Debreceni Labdarúgó Akadémia korábbi edzője, Kolozsi Sándor is felfigyelt. – Öt éve, egy hajdúsámsoni tornán figyelt fel rám Sanyi bá, aki hívott az akadémiára. Szüleimmel mindent alaposan átbeszéltük és úgy döntöttünk, egyelőre még maradok Nyírbátorban, de fél évvel később már Pallagon kezdtem meg az edzéseket – folytatta az ifjú támadó.

Ahogy társai szólítják, Levi, a szabolcsi kisvárosból tette át székhelyét Debrecenbe, egy számára idegen közegbe, de hamar hozzászokott az új környezethez. – Eleinte volt bennem egy kis félsz, hiszen új városba, új közegbe kerültem, de alaptalannak bizonyult a félelmem, a társak szinte azonnal befogadtak. Az elmúlt évek alatt rengeteg barátra tettem szert, akikkel a gyakran töltöm a szabadidőmet, közös programokat szervezünk. Csapattársaimmal jól megértjük egymást, kiváló a közösségi szellem, képesek vagyunk egymásért küzdeni a pályán.

Levente jelenleg a támadó sort erősíti, de korábban, akadémiai éveinek elején, a védelem tengelyében kapott szerepet. – Belső védőként kezdtem, majd egy sorral előrébb lépve védekező illetve támadó középpályásként játszottam. Az U14-ben kerültem a támadó alakzatba, bár a pálya minden részén jól éreztem magam, a csatár poszt áll igazán közel hozzám. Mindig jó érzés betalálni az ellenfelek kapujába, de ugyan úgy örülök, ha társaimat helyzetbe tudom hozni, és ezáltal szerzünk gólt. Csapatsportról beszélünk, az nem lehet kérdés, hogy az egyéni érdeknél fontosabb a csapatérdek, teljesen mindegy ki szerzi a gólt, az a lényeg, hogy nyerjünk.

Jelenlegi edzője, Garamvölgyi Péter egy korábbi cikkben elmondta Leventéről: Rendkívül dinamikus a játéka, kezdeményező, labdával és labda nélkül nagyon jól támadja az üres területeket. Megfelelő játékintelligenciával rendelkezik, hatékony, támadó játékosként a gólszerzésből is kiveszi a részét. Nagyon jó mentalitású, céltudatos, mindig apró célokat tűz ki maga elé, ezzel is kitűnik korosztályából. – Jó érzéssel töltött el, mikor elolvastam Peti bá értékelését, de nem szabad, hogy elbizakodottá váljak. Nem elégedhetek meg azzal a tudással, mellyel most rendelkezem, sokat kell még tanulnom. Az, hogy gyors vagyok, meg tudom tartani a labdát, helyzetbe hozom társaimat, jól látok a pályán, még nem jelenti azt, hogy jó csatár is vagyok. Minden téren, technikailag, taktikailag, fizikálisan van még hová fejlődnöm. A munkában hiszek, tudom, hogy az előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Sokat köszönhetek az akadémiának, edzőimnek, Kolozsi Sándornak, Kolozsi Gergőnek, Száraz Ádámnak és Garamvölgyi Péternek, szeretném ezt jó teljesítménnyel meghálálni.

70-300x200 Szakács Levente: „A munkában hiszek, tudom, hogy előbb-utóbb meghozza gyümölcsét”

A gólerős támadó mindent alárendel a labdarúgásnak, de tudja, a tanulást sem hanyagolhatja el, mint a pályán, az iskolában is jól teljesít. – Nem alapozhatok csak a labdarúgásra, hiszen egyszer, remélem majd hosszú évek múlva, véget ér a pályafutásom, ezért fontos számomra a tanulás. Szerencsére a kettőt jól össze tudom egyeztetni, ebből fakadó problémáim nincsenek. Idén végeztem 4.6-os átlaggal a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 8. osztályát. Nem váltok iskolát, a gimnáziumi tanulmányaimat is a Szent Józsefben folytatom. Konkrét céljaim még nincsenek érettségi utánra, van még pár évem eldönteni, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni a civil életben.

A fiatal játékos azt is elárulta, milyen céljai vannak a futball terén: – Idén korosztályt váltottunk, az U16-os bajnokságban fogunk szerepelni. Továbbra is szeretnék a csapat meghatározó, hasznos tagja lenni, jó játékkal hozzájárulni a sikeres szerepléshez. Fontos, hogy egyenletes legyen a fejlődésem, edzőm tanácsait betartva minden téren előrelépjek. Végigjárva a ranglétrát, szeretnék majd bemutatkozni a DVSC első csapatában, de szerintem ez minden akadémista vágya. Addig viszont rengeteget kell még tanulnom, a felnőtt futball felé vezető út elején járok, sok-sok munka vár rám.

 – Nagyon nagy köszönettel tartozok mindazoknak, akik segítettek abban, hogy idáig eljuthattam, elsősorban szüleimnek, akik rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy én focizhassak, két évig, míg ingáztam Nyírbátor és Debrecen között, hoztak edzésekre, illetve nagybátyámnak a segítségét. Szeretném megköszönni nyírbátori és debreceni edzőimnek az áldozatos munkáját, mindazt, amit tőlük tanultam – zárta gondolatait Szakács Levente.

KZT

Fotók: DVSC