Téli olimpia: Nagy Konrádnak csekély esélye van az indulásra

Egy hónap múlva, február 4-én lobban fel a láng Pekingben a XXIV. téli olimpiai játékokon. Eddig 11 magyar sportoló indulása biztos, de még további kvóták szerzésében is reménykedhetünk.

0

nagykonrád-300x169 Téli olimpia: Nagy Konrádnak csekély esélye van az indulásra

Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Magyar sportsikerekben 2021-ben sem volt hiány, de a szurkolók idén is eseménydús évre számíthatnak. Januárban többek között a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra is sor kerül, amely egyik helyszínéül a debreceni Főnix Aréna szolgál majd. A sportfanatikusok ezt követően február 4. és 20. között a pekingi téli olimpián 7 sportágban 109 versenyszámot követhetnek nyomon, de a 2022-es esztendő kínálatában még labdarúgó-világbajnokság is szerepel.

Négy éve, Phjongcshangban 19 magyar versenyző indult a téli olimpián, ahol a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltónk hihetetlen teljesítményt nyújtva aranyérmet nyert. A sporttörténelmi sikernek köszönhetően Magyarország az éremtábla 21. helyén végzett.

Sokan úgy vélik, hogy 2022-ben még sikeresebb téli olimpia jöhet magyar szempontból. A legnépesebb különítményt a rövidpályás gyorskorcsolyázók alkotják: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang Krueger John-Henryt, valamint Jászapáti Petra helye már biztos, de további két férfi és egy női versenyző csatlakozhat hozzájuk. A legutóbb elnyert legfényesebb medálnak köszönhetően a férfi váltó automatikusan indulhat, emellett a vegyes váltó is részvételi jogot szerzett.

Nagy Konrád a 2014. évi téli olimpián 1500 méteren a 26. helyen végzett, majd 2018-ban 1500 méteren a 29., míg 1000 méteren a 21. lett. A debreceni kötődésű sportoló ezúttal tartalékhelyről várja, hogy részt vehet-e a téli olimpia gyorskorcsolya versenyein, így minimális esély mutatkozik az indulására. Ugyan a versenyző decemberben az idei szezonban a legjobb idejét teljesítette 1000 és 1500 méteren is, de ez is kevés volt ahhoz, hogy nyugodtan várhassa az olimpiát. A Debreceni Sportcentrumban nevelkedett gyorskorcsolyás hiába teljesítette minden távon a minimum kvótaszintet, 1000m-en a 3. tartalék, míg 1500m-en a 4. tartalék az olimpiára.

Műkorcsolyában a Chtchetinina Ioulia – Magyar Márk páros, sífutásban pedig Kónya Ádám és Pónya Sára képviselheti hazánkat, rajtuk kívül pedig még egy férfi és egy női alpesi síző indulására, valamint hódeszkában (félcsőben) egy női kvótára is esély van.

T.H.