Tisztes helytállás a MAC otthonában

A szlovák bajnokságban szereplő MAC Újbuda ellen játszott Magyar Kupa mérkőzést a DEAC, David Musial edző a vereség ellenére elégedett lehet csapata bátor játékával.

0

20200105_192930-300x169 Tisztes helytállás a MAC otthonában

A pénteki, Ferencváros elleni fiaskó után ismét Budapesten vizitáltak a DEAC jégkorongozói, akik ezúttal a Magyar Kupában léptek jégre, méghozzá a szlovák Tipsport Ligában szereplő MAC Újbuda ellen. Az összecsapás tétje a négyes döntőbe jutás volt, ám mivel a novemberi első mérkőzésen 5-2-es győzelmet arattak az újbudaiak, nem várt egyszerű feladat a mieinkre. A hazaiak ráadásul önbizalommal telve várhatták az összecsapást, miután egy nappal korábban a szlovák bajnokságban éllovas Kassát múlták felül óriási meglepetésre.

Ennek ellenére a DEAC kezdte jobban a találkozót, Novotny húsz másodperc elteltével veszélyeztetett, majd emberelőnyből Izacky kétszer is próbára tette Halász Tomast. Nem sokkal később Novotny akasztása miatt a MAC is próbálkozhatott létszámfölényben, ám helyzet a mieink előtt adódott: Izacky már csak a kapussal állt szemben, ám cseh támadónk ezúttal rossz megoldást választott. Ahogyan pedig lenni szokott a sportban, kisvártatva vezetést szerzett ellenfelünk, egy rosszul időzített csere miatt Klempa üresen maradt a kapu előterében, s közelről nem hibázott. A folytatásban az esélyesebb újbudaiak fokozatosan átvették a játék irányítását, Joshua Pitt előtt több nagy helyzet is adódott, hat perccel az első szünet előtt pedig Terbócs István lövése vágódott le a kapuvasról. A DEAC azonban nem adta fel, s ennek meg is lett az eredménye: Izacky szerzett korongot a saját harmadunkban, majd lekorcsolyázta a teljes fővárosi védelmet, s másodszorra már nem hibázta el a ziccert. Sajnos nem sokáig örülhettünk az egyenlítésnek, McNally ugyanis öt másodperccel az első harmad vége előtt ismét megszerezte a vezetést a házigazdának, amely így 2-1-es előnnyel vonulhatott pihenőre.

A fordulás után nem változott a játék képe, továbbra is a MAC játszott fölényben, s négy perc elteltével Pozsgai a keresztvasat is megzörgette. Vendéglátónkat gyors és kombinatív játék jellemezte, míg a mieinknél a blokkokat és a közbeszúrásokat lehetett dicsérni, elsősorban Kulesov és Molnár nyújtott kiemelkedőt. A harmad első debreceni helyzete utóbbi előtt adódott, ám Halász jól helyezkedett, míg a túloldalon egy számunkra rendkívül balszerencsés góllal tovább nőtt a hazai előny, Sofron lövése Orbanról vágódott Hetényi kapujába. Kapusunk egyébiránt ezúttal is ihletett formában védett, s McNally váratlan húzásaira is megtalálta az ellenszert. Az újbudai fölény nem csökkent, de a mieinknél is láthattunk néhány szép megmozdulást: ilyen volt Novotny cselsorozata, Izacky néhány életerős lövése, valamint Léránt távoli próbálkozása, melyet Halász a botossal hárított. Mindkét csapat küzdött, hajtott, de több gól már nem esett ebben a játékrészben, így két harmad után 3-1, összesítésben pedig 8-3 állt az eredményjelzőn.

Húsz perc alatt hat gólt lőni emberpróbáló feladat, a szlovák bajnokságban pallérozódó MAC-nak különösen, így a továbbjutás helyett az eredmény kozmetikázásában reménykedhetett a mieinket elkísérő közel harminc drukker. Novotny próbálkozásával indult a harmadik játékrész, míg a túloldalon Klempa veszélyeztetett, de mindkét kapus jól állta a sarat. Lassabban csordogált a játék, mint az első két harmadban, ám kemény ütközésekből továbbra sem volt hiány, csapatunk pedig kiválóan tördelte a játékot. Hetényi Zoltán jó napot fogott ki, végül negyvenkét védéssel zárta a mérkőzést, s olykor a szerencse is mellé állt: a harmad derekánál Kreisz Brúnó a kapuvasat találta el. Az újbudai kapu előtt is adódtak lehetőségek, a legnagyobb kétségkívül az 52. percben, amikor McNally korcsolyája mentette meg a góltól a házigazdát. A DEAC azonban továbbra is motiváltan és bátran jégkorongozott magasabban jegyzett riválisa ellen, s a hajrában megérkezett a szépítő találat is, Izacky előkészítéséből Novotny lőtte ki a hosszú felsőt. 3-2-es hazai sikerrel zárult tehát a Magyar Kupa selejtezőjének visszavágója, s kettős győzelemmel a MAC jutott a négyes döntőbe, de büszkék lehetünk kedvenceinkre, akik remekül helytálltak a Tüskecsarnokban, s a vasárnapi játékra bátran alapozhatnak a jövőben.

MAC Újbuda – DEAC 3-2 (2-1, 1-0, 0-1)

Továbbjutott: a MAC, 8-4-es összesítéssel

P.G.