Tomhauser István: „Az Európa-bajnokság bebizonyította, jó utat választottunk”

Kerekes Gréta megvalósította álmát, bejutott a fedettpályás Európa-bajnokság 60 gát döntőjébe és ötödik helyen zárta a kontinensviadalt. Abban, hogy álma valóra váljon, Tomhauser István és Kiss Dániel segítette.

0

53279177_254168805492509_4227718407476215808_n-300x200 Tomhauser István: „Az Európa-bajnokság bebizonyította, jó utat választottunk”

Majd egy héttel az Európa-bajnokság után, hogyan értékelnéd Gréta teljesítményét?

Ezen az Európa-bajnokságon volt először komoly esélye Grétának, hogy bekerüljön a döntőbe, az előtte elvégzett edzésmunka, ahogy dolgozott, ahogy a megelőző versenyeken stabilan futotta a 8.10 körüli időket, bizakodásra adott okot. Éreztük, ha még kicsit hegyezzük a formát a világversenyre, elérhető közelségbe kerülhet a döntő. A selejtezőt kicsit lazábban megoldotta, erre még rá tudott tenni az elődöntőben. A második futás volt hangsúlyos, annak kellett nagyon jónak lenni, kicsit ugyan halványabb volt a kezdet, de a végén nagyon jól ment. A döntőben már teljesen felszabadult volt, nem volt semmi elvárás, csak minél jobban fusson. Nagyon jól ellépett az elején, akkor egy pillanatra bevillant, ebből dobogó is lehet, ha jobban sikerül beletalálnia a következő gátak ritmusába, még előrébb végezhetett volna. Talán a közepénél maradt bennem egy pici hiányérzet, ez lehet, összefüggésben van azzal, hogy Cindy Rolederrel összeakaszkodtak. A döntő volt a cél, ezért jöttünk, elégedettek vagyunk, és nagyon örülünk, hogy sikerült. Azt gondolom, Gréta teljesítménye mindenképp biztató a jövőre nézve.

Hogyan készültetek a verseny előtti napokban?

Többféleképpen lehet, vagy lazább futóedzésekkel, vagy kicsit rápihenve, ami másképp hozza tónusba az izomzatot, mi az utóbbi mellett döntöttünk. Csak egy izomtonizáló edzést végeztünk előtte, úgy gondoltuk, ennek elégnek kell lenni az első körre, és a másodikkal együtt szépen ráhangolódik Gréta a harmadik futásra. Az Európa-bajnokság bebizonyította, jó utat választottunk.

Az elődöntőben szinte egyszerre ért be a mezőny nagy része. Kívülről érezted, hogy meg van a döntő?

Látva Gréti futását, 99%-ban éreztem, még ha nem is hellyel, de idővel biztos ott lesz a döntőben. Nyilván akkor nyugodtam meg, mikor ott volt a neve mögött a nagy Q, de a kicsi mindenképp benne volt a futásban. Az, hogy hellyel megy tovább a versenyző, ad egy magabiztosságot neki, ilyenkor előrébb rangsorolódik a teljesítmény.

Mennyire tudtad nyugodtan nézni a futásokat?

Nyilván ilyenkor izgul az ember, de nekünk az is a dolgunk, hogy a versenyzőt abba az irányba tereljük, hogy próbáljon nyugodt maradni, ha azt látja, az edző ideges, feszült, ez átragadhat a versenyzőre is. Ez az idegek harca, ha nyugodt marad, jobban sikerül a futás, mintha túlpörgi. Megpróbáltam a feladatomra koncentrálni, abszolút csak arra fókuszálni, miben tudok Grétának segíteni, a pályán pedig már minden rajta múlt.

Az edző mennyire fárad el egy ilyen verseny után?

Én azt vettem észre magamon, hogy most, az Európa-bajnokság után jön ki rajtam a fáradtság, kevésbé alszom jól, mint a verseny alatt. Állandóan a futás van előttem, arra ébredek fel, újra látom a versenyt és azon kezd el kattogni az agyam, hogyan tovább. Előtte egy magamra erőltetett nyugalom volt, most egy felszabadult öröm, de folyamatosan átélem a futást.

A szabadtéri szezon után kezdtétek el a közös munkát.

Amikor Gréti megkeresett azzal kapcsolatban velem szeretne dolgozni, megmondom őszintén, nem bólintottam rá azonnal, szerettem volna, korrekt, átgondolt döntést hozni. Baji Balázson kívül még van két debreceni érdekeltségű tanítványom, a Koroknai testvéreknek is én vagyok az edzője, illetve számos utánpótlás versenyzővel is foglalkozok még. Nem szerettem volna úgy elvállalni egy sportolót, hogy nem tudok kellő energiát fordítani rá és azokkal sem lenne ez tisztességes, akikkel már dolgozok. Attól tettem függővé, tudok-e olyan segítséget találni, akiben megbízok, akivel jól tudok együttműködni. Így esett a választás egykori tanítványomra, Kiss Dánielre, akivel megbeszéltük a részleteket és csak utána mondtam igen Gréta felkérésére. Abban, hogy ilyen jól sikerült az Eb, illetve a fedettpályás szezon, Dani munkája is benne van.

Mivel kezdtétek a felkészülést?

Legelőször leültünk beszélgetni, kielemeztük, hogy hol vannak azok a tartalékok, amikben kiaknázatlan lehetőséget látok, mind a fizikális felkészítés terén, mind a technikailag, mik lennének az első lépések. Voltak olyan elemek, ami Gréti számára nem volt újdonság, de volt olyan is, amire nem gondolt. Tudtuk, hogy egy rövid szezon alatt nem fog sikerülni mindent kijavítani, de ahová eljutottunk, a legideálisabb helyzet. Gréta nagyon jól reagált a feladatokra, de még számtalan elemet tovább kell csiszolni, javítani a továbblépés érdekében. Óriási bizonyítási vágy van benne, nagy elánnal és motiváltan végezte a munkát, a lelkesedése maximális volt az elmúlt időszakban.

Mikor jött el az a pillanat, amikor már érezted, a munkának meg lesz az eredménye?

Én nagyon izgatottan szoktam a felkészülés korai szakaszában figyelni a jeleket, mert sokszor akkor dőlnek el a dolgok. Úgy tekintek minden edzésre, ha már sikerült valami jót csinálnunk, azt már sikernek élem meg. Mindenre nincs objektív mérési lehetőség, az edző a tapasztalatára és a szemére hagyatkozik, illetve segítőjére, jelen esetben én Danira, azt éreztük, mindig mintha kicsit jobban ment volna, az óra is jót mutatott, tehát már konkrét jelei voltak az előrelépésnek. Izgatottan vártuk az első megmérettetést, már az első verseny is jól sikerült, mikor pedig stabilan futotta a 8.11-es időket, tudtuk, ebből előbb-utóbb ki kell jönni egy jó eredménynek. Abban bíztunk, amire időzítjük a formát, akkor lesz a legjobb.

Grétának a rajtja volt mindig jó, a táv második fele picit gyengébb. Jól látom, hogy ebben történt változás?

A mi fogalmaink szerint, a rajt annál több, mint hogy pár lépést jól reagál a versenyző, nem csak az elején jön el látványosan, hanem a következő gátak közötti futás is jó. Jó helyről kell megtámadni az első gátat, jól kell lelépni róla, akkor beindul a ritmus. Ebben volt némi hiányérzetem, de már sokat javult.

Ez Eb után volt egy kis pihenő. Mikor kezditek el újra a munkát?

Következő héttől fokozatosan elkezdjük, a felkészülés alatt lesz két edzőtábor, az egyik áprilisban Dél-Afrikában, májusban pedig Olaszországban. Szerencsére a Debreceni Sportcentrumtól lehetőséget kaptunk arra, hogy nem kell a csapatbajnokság selejtezőjén részt vennünk, amire azért volt szükség, mert nagyon későn rendezik a dohai világbajnokságot, és meg kell próbálnunk mesterségesen eltolni a szezont. Egy május elején kezdődő versenyidőszakkal fejben is nehéz lenne kihúzni október elejéig, így nyertünk három hetet. A 100 gát kicsit összetettebb, mint a 60, bár gyakorlatilag mindent ugyan úgy kell csinálni, csak más energia rendszereket is be kell kapcsolni az edzésekbe. A 60 gátnál, a táv rövidsége miatt nem jön a „savas” rész, a hosszabb távra való felkészülés speciális terhelést igényel. Lesz két és fél hónapunk, hogy lerakjuk az alapokat, abban bízunk semmilyen probléma nem fog közbejönni, mindenképp egy jó folytatásban bízunk nyáron. Elsősorban az lesz a feladat, hogy még tovább stabilizáljuk a technikáját és a 13 körüli időt, ha ez sikerül, gyakorlatilag ugyan az a helyzet áll elő, mint a 60 gáton, 8.11 kontra majdnem nyolc másodperc, egy kellő időre időzített formával előre lehet majd lépni. Mindez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy 12.90-et vagy 12.80-at tudjon futni.